Brit vezérkari főnök: mindenképpen el kell kerülni a háborút a NATO és Oroszország között

Az ukrán nép rettenetes helyzetbe került az Oroszország által indított háború miatt, de ezzel együtt is mindent el kell követni annak megakadályozására, hogy a NATO és Oroszország között is háború törjön ki - mondta vasárnap a brit fegyveres erők vezérkari főnöke.

2022. március 06. 19:03

Sir Tony Radakin tengernagy arra intette a brit állampolgárokat, hogy ne menjenek harcolni Ukrajnába az orosz hadsereg ellen.

Radakin a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában - arra a kérdésre, hogy a Nyugat megteheti-e, hogy kívülről figyeli az ukrán nép háborús szenvedéseit - kijelentette: az ukrajnai lakosság helyzete valóban kétségbeejtő, de fel kell ismerni azt is, hogy a Nyugatnak el kell kerülnie a háborút Oroszországgal, mert egy ilyen háború a mostani rettenetes helyzetnél is még rosszabbat teremtene.

"Semmit nem akarunk kevésbé, mint egy háborút Oroszországgal" - fogalmazott a brit vezérkari főnök.

Hozzátette: az ukrajnai háború Oroszország szempontjából nem halad jól, Oroszország is szenved, elszigetelt hatalommá vált, kevésbé erős, mint tíz nappal ezelőtt, és számára ez a helyzet nem tartható fenn. "Éppen ezért bíznunk kell abban, hogy amit eddig megtettünk, az helytálló" - mondta Radakin tengernagy, utalva a Moszkva ellen érvénybe léptetett nyugati szankciókra.

Kijelentette: a Nyugat tartozik az ukrán népnek azzal, hogy folytatja az Ukrajnának nyújtott támogatást, de tartozik az ukrán népnek, Európa egészének és az egész világnak azzal is, hogy garantálja az ukrajnai háború eszkalációjának elkerülését.

Hozzátette: jóllehet többször is felmerült az a kérés, hogy a Nyugat létesítsen repüléstilalmi övezetet Ukrajna légterében, ez nem lenne hatékony, mivel az orosz támadások zömét szárazföldi erők, köztük tüzérségi alakulatok hajtják végre, viszont egy ilyen repüléstilalom bevezetése is az eszkaláció kockázatával járna.


Arra a kérdésre, hogy mi az oka az olyan jelenségeknek, mint például a Kijev környékén észlelt hatalmas, több mint 60 kilométer hosszú orosz katonai konvoj elakadása, a brit vezérkari főnök elmondta: Oroszország a második világháború óta nem hajtott végre a mostanihoz hasonló méretű műveleteket, márpedig az ilyen összetett műveletek rendkívül bonyolultak és nehezek, és az látszik, hogy Oroszország nem tudja ezeket hozzáértő módon végrehajtani.

A tengernagy szerint mindemellett Oroszország a hadfelszerelést sem tudja karbantartani, és e felszerelések folyamatosan elromlanak. Mindezt tetézik az ukrán hadsereg támadásai, és a Nyugat tudja, hogy az invázió frontvonalában haladó orosz alakulatok rettenetes veszteségeket szenvedtek - hangsúlyozta a brit vezérkari főnök.

Hozzátette: az a csaknem ötszáz fős emberveszteség, amelyről Oroszország a háború első hete után beszámolt, nagyobb, mint ahány brit katona az afganisztáni hadműveletek több mint húsz éve alatt meghalt.

Ukrajna több mint tízezres orosz veszteségről számolt be, és bár nem tudható, hogy ez megfelel-e a valóságnak, az bizonyos, hogy az orosz hadsereg egyes előretolt egységeit az ukrán válaszcsapások megtizedelték - fogalmazott Radakin tengernagy.

A brit vezérkari főnök felhívta a figyelmet arra, hogy törvénysértést követnének el azok a brit katonák és civilek egyaránt, akik Ukrajnába mennének harcolni az orosz hadsereg ellen.

Sir Tony Radakin alig burkoltan bírálta Liz Truss brit külügyminisztert, aki a múlt héten kijelentette: támogatja azokat, akik Ukrajnába utaznának és harcolnának az ukrán hadsereggel vállvetve az orosz haderő ellen.

"Mi, a brit fegyveres erők professzionális tagjai azt mondjuk, hogy ez nem lenne feltétlenül észszerű cselekedet" - fogalmazott a brit vezérkari főnök a vasárnapi BBC-interjúban.

MTI/Fotó: twitter.com/admtonyradakin

Kapcsolódó tartalmak:

Megint nem sikerült kimenekíteni a civileket, egy reaktort is lőttek az oroszok

Megsemmisült az adományok nagy része Beregsurányban

Ferenc pápa: vér- és könnyfolyók folynak Ukrajnában

Holttestek és fájó sikoltások - ez jellemzi már az ukrán Csernyihivet

Megrázó képsorok: becsapódó rakéta, holttestek mellett sétáló gyerekek

Újabb botrány Johnny Depp körül
Az ismert színészt most testőrei vádolták meg azzal, hogy illegális anyagok szállítására kötelezte őket.
Fapados szexjárat: A levegőben kívánta meg utastársát
A 35 éves férfi előbb alaposan megfogdosta, majd a mosdóba akarta rángatni a mellette ülő nőt.
Kiderült, miért léphetett vonat elé a kislány Gyürén, a nagyapa is tehetetlen volt
Iskolai zaklatások miatt próbálhatott végett vetni életének egy 11 éves kislány Gyürén - írja a Bors.
Hamarosan útjára indul az Ázsia Expressz új évada
Október 10-én harmadik évadával tér vissza a TV2 népszerű kalandreality-je az Ázsia Expressz.
Horror Tázláron: Elszabadult kutya harapta le egy biciklis kezét
A nőt súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.
Borzalmas haláleset az ajkai erdőben, meghalt egy háromgyerekes apuka
A rendőrség vizsgálja a tragédia körülményeit.
Orvosi műhiba miatt örökre így marad
Gyógyíthatatlan betegség keseríti meg Bence és édesanyja, Zsuzsanna életét. Bence Líbiában született, ahol félrekeze...
Lezuhant két katonai helikopter Kongóban, rengeteg a halott
A hírt a kongói hadsereg szóvivője közölte szerdán.
Tigrisek a hálószobában
Önök el tudnák képzelni, hogy két kis tigrissel aludjanak egy ágyban? Ez a különleges élmény bizony megadatik egy Za...
Nem bírták egymás nélkül, jöhet a baba
Mi is megdöbbentünk, amikor kameránk előtt ismét elcsattant egy csók Zámbó Krisztián és volt párja között egy család...