Vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula a Trippon-ügyben

A nyilvánosságra került információk alapján korrupciógyanú lengi körül a házfelújítási botrányba keveredett DK-s alpolgármester újpesti ténykedését, ezért hivatali vesztegetés gyanújával feljelentést tett az ügyészségen Budai Gyula – értesült a Magyar Nemzet. A napokban kirobbant ügyben szó van elszórt közpénzekről, fiktív számlákról, valamint egy gyanús, sok száz milliós önkormányzati szerződésről is.

Hivatali vesztegetés gyanújával tett feljelentést Budai Gyula a házfelújítási botrányáról elhíresült Trippon Norbert újpesti alpolgármester ügyében a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) – tudta meg a Magyar Nemzet. A házfelújítás kapcsán egy héttel ezelőtt tartott házkutatást a költségvetési csalás gyanújával nyomozó NAV Tripponéknál, ám azóta egyre több részlet került nyilvánosságra az érintettekről, a fideszes politikus pedig ezért fordult a főügyészséghez.

A történet előzményeihez tartozik, hogy egy milliárdokat forgató, számlagyáros bűnbandához tartozó céggel, a Motingatlan Kft.-vel és az alpolgármesterrel kapcsolatban az adóhatóságnál egy ismeretlen személy bejelentést tett. 

Közpénzből újíthatták fel Tripponék házát

A bejelentő szerint a Motingatlan nagy összegű, vélhetően fiktív számlákat állított ki Trippon feleségének. A bejelentő megjegyezte, hogy ezek a számlák az alpolgármester családi házának felújításáról szóltak, csakhogy tudomása szerint a kivitelezést nem is a Motingatlan, hanem a SZIN-KER Építő Kft. végezte. A bejelentő fontos körülménynek nevezte, hogy az alpolármester házának felújítása egybeesik a SZIN-KER közel háromszázmillió forintos keretszerződésével, amit az alpolgármester által felügyelt Újpesti Városgondnokság Kft.-vel kötött. Ez a cég az újpesti önkormányzat tulajdonában áll, így bevétele kizárólag az önkormányzattól származó közpénz. 

Erős a gyanú, hogy a szerződésért cserébe végezték a ház felújítását, méghozzá közpénzből – hangsúlyozta a NAV-nak a bejelentő, ki még egy nagyon fontos információt is közölt az adóhatósággal: tudomása szerint Trippon a fiktív számlákat a Motingatlannak saját bankszámlájáról, átutalással egyenlítette ki.

Mindez pedig a lap forrásai szerint Trippon felelősségét is felvetheti a jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt folyamatban lévő nyomozásban. Az ügynek egyébként már van három gyanúsítottja is.  

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Terhelő vallomás a Trippon-ügyben

A Magyar Nemzet megírta azt is, hogy az egyik gyanúsított nem más, mint a Motingatlan ügyvezetője, aki ráadásul terhelő vallomást tett Trippon Norbertékra.

Budai Gyula feljelentésében idézte azt a lap által közölt információt, hogy a férfi a nyomozóknak elmondta, a fent említett SZIN-KER Építő Kft. ügyvezetője néhány éve elmondta neki, hogy ők dolgoztak pár DK-s kerületben és ezért különböző pénzkifizetéseket kellene cserébe teljesíteniük politikusoknak. A férfi ezután jött elő azzal a kéréssel, hogy az újpesti alpolgármester, Trippon Norbert felesége házának felújításához tudna-e számlákat kiállítani a Motingatlan nevében, ezzel legalizálva a házon végzett felújítást. A Motingatlan ügyvezetője ebbe belement, majd ennek megfelelően 2020 nyara és 2020 november közepe közötti időszakban a házfelújításról kiállított négy számlát összesen csaknem bruttó 23 millió forint értékben Trippon felesége részére – áll a vallomásban, amiben az is szerepel, hogy az átutalt számlák ellenértékének felvételét követően azt a Motingatlan vezetője készpénzben átadta a SZIN-KER ügyvezetőjének.

A lap úgy tudja, a gyanú szerint a SZIN-KER vezetői a Tripponék házfelújításából származó bevételeket eltitkolták, ezzel pedig a költségvetésnek közel ötmillió forintos vagyoni hátrányt okoztak. Trippon mindezzel kapcsolatban azt állította, hogy teljesen szabályosan jártak el, majd lebűnözőzte a rá terhelő vallomást tevő ügyvezetőt.

Budai szerint fennáll a korrupciós bűncselekmény gyanúja

A Magyar Nemzet megírta azt is, hogy információik szerint arra is van adat, hogy a SZIN-KER Építő Kft. és a Motingatlan képviselői már ezt megelőzően is bonyolítottak le kétes ügyleteket és bizniszeltek fiktív számlákkal. Ezek a számlák parkok, rendelők, valamint önkormányzati épületek építési munkáiról szóltak.

Visszatérve a feljelentésre, Budai szerint a Motingatlan ügyvezetőjének vallomása, valamint a SZIN-KER és az újpesti önkormányzat közti gyanús szerződések korrupciós bűncselekmény elkövetésére utalnak tekintettel arra, hogy Trippon Norbert Újpest önkormányzatának gazdálkodásért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármesterként járt el a szerződések aláírásakor.

2024. május 30. 10:16
Kiderült, hogy kik haltak meg a ráckevei gyümölcsösben, újabb részletek derültek ki
Egy rázógéppel szedtek meggyet, az egyik alkatrész váratlanul hozzáért a magasfeszültségű légvezetékhez. Egy férfit ...
Félholtra verte, kukába dobta, borzalmas állatkínzás történt Miskolcon
Félholtra verve, vérben úszó szemekkel találtak meg egy kutyát a bokrok között Miskolcon.
Ez történik testünkkel, ha hónapokig nem szexelünk vagy önkielégítünk
Szakértő rántja le a leplet szervezetünkre gyakorolt negatív hatásairól.
Vadászgépek lepik el Magyarország egét
Erre készüljön a lakosság.
Jövőre kerül képernyőre a tízrészes Hunyadi-sorozat
A jövő év elején látható a TV2 képernyőjén a Hunyadi János életét bemutató tízrészes sorozat, a produkcióban több mi...
Meggyilkolta mostohaanyját a nő, majd az interneten dicsekedett szörnyű tettével
A videóban boldogan hencegett a gyilkossággal.
Egy nap alatt kétszer is riasztották a mentőket a dunaújvárosi élményfürdőhöz
A komplexumot kiürítették.
Az eltűnt ötgyermekes anya holttestét egy csatornában fedezték fel
A hosszan tartó hajsza után megtalálták gyilkosát.
Hatalmas tűz ütött ki Ajakon, robbanás is történt - videóval
Megfékezték a lángokat, és jelenleg már csak hűtési munkálatokat végeznek a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ajakon,...
Halálra verték kislányukat, evezővel is ütötték a gyerekeket
A szülők övet és fából készült evezőt használtak gyermekeik „fegyelmezéséhez”.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.