Baloldali újságíró: A legtöbb NGO kézben tartja a külföldi újságírók irányítását, az Amnesty International is

A Magyar Nemzethez ismeretlen e-mail címről elküldött terjedelmes dokumentumhalmaz a Soros-alapítvány egykori igazgatójának „vallomásán” kívül is jócskán tartalmaz érdekes információkat. Egy valódi gyöngyszem például a Kálmán Mátyás baloldali újságíróval készített Skype-interjú, amely során a 24.hu, valamint az Index korábbi munkatársa elmondta, munkájuk során alapos instrukciókat kapnak, kikkel beszélhetnek, illetve, hogy miként függnek az NGO-któl - számolt be róla a Magyar Nemzet.

2022. február 03. 10:16

A különböző NGO-k (nem kormányzati szervezetek) manipulálják, vagy akár megvesztegetik a Magyarországról tudósító újságírókat, akik sok esetben erősen torzítva írják meg a hazánkban történő eseményeket – derül ki a Kálmán Mátyással készített Skype-interjúból. A lap birtokába került felvételen a 24.hu és az Index korábbi munkatársa ismeretlen beszélgetőpartnerének arról számolt be: 

"Nem lehet tudni, hogy (az adott újságíró) éppen kapott-e egy meghívást egy jó kis hotelbe, és mennyit ajánlottak neki, hogy azt írja meg, amit vissza akarnak hallani a médiából" - fejtette ki a Kálmán Mátyás.

Személyes tapasztalatát is megemlítette:

"Meghívtak Brüsszelbe és Strasbourgba, hogy egyedi eseményekről tudósítsak. Ilyen szituációkban az újságírókat gyakorlatilag utasítják, hogy hova menjenek, és kivel beszéljenek. És ha másik országban van az ember, szüksége is van ilyen szervezőre, akiben megbízhat, hogy a legjobb megszólalókkal és szakértőkkel kösse össze."

A videós újságíró szerint nem jó, hogy a sajtó munkatársai ilyen mértékben függenek az NGO-któl, és úgy vélte, ilyen körülmények között nehéz transzparensen működni. „Ha mindebben egy NGO-ra támaszkodnak, akkor az újságíró teljes mértékben ettől a szervezettől függ, ez pedig nem túl jó dolog. Ha például van valami nagy, nemzetközi esemény, például menekültválság, ami sok újságírót vonz, akkor nyilvánvalóan nem az NGO-k hívják meg őket, hanem küldik őket. De ha már egyszer itt vannak (az újságírók), akkor erősen korlátozott lehetőségeik vannak, hogy kire hagyatkoznak a limitált ittlétük alatt” – hívta fel a figyelmet Kálmán Mátyás.

Az 24.hu korábbi munkatársa Soros György által finanszírozott jogvédő szervezetet is azon NGO-k között említett, amelyek minél nagyobb mértékben vonnák az ellenőrzésük alá az újságírókat.

"Valóban látott olyan NGO-kat, akik függő helyzetbe hozták a (külföldi újságírókat) és akik ténylegesen korlátozták szabadságukat?" – kérdezte Kálmánt a beszélgetőpartnere, mire előbbi azt válaszolta:

"Úgy gondolom, hogy a legtöbb NGO ezt teszi, az Amnesty Internationalt is beleértve."

Fotó: Amnesty International Magyarország

A Magyar Nemzet birtokába jutott több órányi angol nyelvű Skype-interjú Andrej Noskóval, aki 2018-ig az Open Society Foundations (OSF), vagyis a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatójaként, majd első számú divízióvezetőjeként tevékenykedett. Ebben a tisztségében az Open Society Initiative európai részlegénél a think tankeknek megítélt ösztöndíjak harmadának az elosztását felügyelte. Nosko jelenleg a PILnet európai igazgatója Budapesten.

Az interjúban Andrej Nosko többek között arról beszélt, hogy a nemzetközi média Magyarországról és Lengyelországról szóló tudósításai torzítanak, elfogultak és felszínesek.

Kitért arra is, hogy az európai média színvonala az utóbbi időszakban lesüllyedt.

"Azzal lehet érzékeltetni a problémát, hogy a korábbinál jóval kevesebb a főbb médiumok külföldi tudósítója, akik ráadásul több ország ügyeiről tájékoztatnak. Ez pedig intellektuális lustaságot eredményez a fősodrú médiában is, ami ugyancsak központi szerepet játszott a fentebb vázolt jelenség kialakulásában. Mindez oda vezet, hogy Lengyelországot és Magyarországot nagyon könnyen, valós érvek felsorakoztatása nélkül lehet ostorozni" – jelentette ki Nosko. Vagyis – tette hozzá – ezek a tudósítások elfogultak.

Példaként említette, hogy amikor Soros György alapítványánál dolgozott, a náluk érdeklődő külföldi tudósítóknak a különböző mértékben elfogult kontaktok rendszerint a saját kollégáikat ajánlották; vagyis olyanokat, akik meggyőződése az övékéhez hasonló volt.

Több alkalommal Nosko is felbérelt egy-egy újságírót, hogy népszerűsítse az ösztöndíjas think tankek anyagait.

Tehát nem volt túl kiegyenlített a játszma – ismerte el az OSF volt igazgatója. A hazai körülményekről közvetített képet az is torzítja a nemzetközi sajtóban, hogy a külföldi tudósítók nem ismerik a magyar nyelvet, ezért a többségük másodlagos forrásokra tud csak támaszkodni. Ezek a másodlagos források pedig ugyancsak erősen torzítanak, egyebek mellett a magyar kormány legitimitásával kapcsolatban – fogalmazott Andrej Nosko.

A Nyílt Társadalom Alapítvány volt igazgatója által elmondottakkal egybecseng a napokban a spanyol sajtóban megjelent hír, amely szintén a Magyarország és Lengyelország elleni összehangolt liberális támadásokról szólt. A nagy vihart kavart írás Carolina Punset korábbi spanyol európai parlamenti képviselő magánbeszélgetéseire hivatkozott. A politikus, aki korábban a polgári liberális Ciudadanos képviselőjeként a liberális ALDE pártcsaládban tevékenykedett, azt fejtette ki, hogy a szólásszabadság igazi ellenségei nem Magyarország és Lengyelország, hanem a politikai korrektség brüsszeli szószólói. A magánbeszélgetések sorozatában feltárta, hogy:

"miközben a két országot folyamatosan elítélik Brüsszelben, a szólásszabadságot Európában fenyegető legfontosabb veszélyeket, például az újságírókat vagy a nőket ért iszlamista támadásokat meg sem említik, mert tartanak a következményektől, a politikai korrektség hangadói és a muszlim radikálisok felől érkező támadásoktól."

Gyermekpornót találtak a gyerekeket segítő szervezet alelnökénél
A humán szolgáltató nonprofit szervezet alelnökét kedden tartóztatták le.
Testbeszéd-szakértő elemezte ki Johnny Depp és ügyvédje kapcsolatát, fény derült a titokra
Johnny Depp elbűvölő ügyvédje, Camille Vasquez neve az elmúlt napokban vált közismertté, annak köszönhetően, hogy a ...
Brutális tempóval csapódott a közút moduljába - Fotók
Az autó körülbelül 150 kilométeres sebességgel csapódott az közút energiaelnyelő moduljába, majd beszorult alá.
Forró vízzel akarta kiűzni gyermekéből a démont a kegyetlen nő
Gyermekbántalmazással vádolják azt az arizonai anyát, aki úgy vélte, démon szállta meg kisfiát, ezért tragikus módsz...
Megölte anyósát, balesetnek próbálta beállítani
Balesetnek próbálta meg beállítani anyósa halálát egy tatabányai férfi, de nem tudott túljárni a rendőrök eszén. Mos...
Elsírta magát az orvosnál, csúnyán megbüntették
Pénzbüntetéssel sújtottak egy beteget, aki ritka betegsége miatt segítségért fordult orvosához. Drágán fizetett azér...
Az irigyeik azt hiszik, nem is dolgoznak
Az igazán gazdag családok ritkán engedik meg, hogy tévéstáb férkőzzön a magánéletükbe, bemutassa káprázatos otthonuk...
Tények teljes adás, 2022. május 20., péntek
GYÁSZ - Nyilatkozott a Tényeknek a csütörtöki kecskeméti horrorbaleset egyik áldozatának nővére. A férfinak négy gye...
Zámbó Krisztián megelégelte az egyedüllétet, kezébe vette az irányítást
Zámbó Jimmy fia nagyot csalódott.
Víz nélkül kell élnie kiütései miatt
Egy esti zuhanyzás is égő, elviselhetetlen tünetekkel járhat. Az ismert mondás, miszerint " Víz az élet forrása.", n...