Visszafelé sülhet el a nyugat-európai baloldal „migránsfegyvere”

Az európai baloldal az elmúlt években több országban jelentős mértékben veszített szavazóbázisából, ezért a beáramló migránsok voksaira építve igyekszik visszaszerezni korábbi erejét. A jelentős mértékben muszlim hitű idegen tömegek már így is kihívást és új problémákat jelentenek Európa számára, a bő egy hete kitört újabb palesztin–izraeli háború következtében azonban még súlyosabbá válhat a helyzet. A Magyar Nemzet összeállításában azt mutatja be, hogy a nyugat-európai baloldal milyen módon erősíti a muszlimok politikai befolyását a kontinensen.

Újra a figyelem középpontjába helyezi a bevándorlás és a politikai integráció kérdését az október 7-én délelőtt kezdődött, meglepetésszerűnek látszó és brutális támadás Izrael ellen. A palesztin szélsőséges Hamász fegyveresei kitörtek a Gázai övezetből, több ezer rakétát zúdítottak órákon belül izraeli területekre, legalább 1200 zsidót, sok civilt, gyereket is megöltek, számos embert elraboltak. Az események után Európa több fővárosában szimpátiatüntetéseket rendeztek a terrorakció mellett helyi palesztinok, illetve más muszlim hívők, valamint bevándorlók és migrációs hátterű állampolgárok. Október 11-én megszólalt Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter, aki szerint aggodalomra ad okot, hogy a Hamász palesztin terrorszervezetet éltetik Berlin utcáin Izrael megtámadása után. 

Úgy véli, „súlyos hiba volt ennyi teljesen eltérő kultúrájú, vallású és felfogású embert beengedni” az országba. 

A nagy tekintélyű amerikai politikus véleményével nem lehet vitatkozni, de felvetődik a kérdés, hogy milyen folyamatok vezettek idáig Nyugat-Európában. 


Politikai stratégiát épített a baloldal a migránsokra

A baloldali pártok évtizedek óta természetes szövetségesként karolták fel a többnyire munkásosztálybeli európai muszlim kisebbséget és kezdetben mindenképp a leendő szavazók beáramlásának valószínű haszonélvezőinek tűntek. A muszlim vallású bevándorlók többsége Európa-szerte bizonyíthatóan baloldali pártokra szavaz: érdekeiket társadalmi-gazdasági szempontból általában a szocialista és szociáldemokrata pártok látszottak támogatni.

Az európai muszlim lakosság számának folyamatos növekedése Nyugat-Európában számos politikai és társadalmi kérdést vet fel. A vitákat bonyolítja egyes európai muszlimok Európán kívüli vallási hálózatokhoz és mozgalmakhoz fűződő kapcsolata. Ma már számos muszlim csoport tárgyalópartnerként szolgál a muszlimok és egyes európai országok kormányai között.

Ez sokszor olyan kormányzati tisztviselők nyomására jött létre, akik olyan szervezeteket keresnek, amelyek csatornaként szolgálhatnak muszlim választóikhoz – olvashatjuk a Pew Research egy 2010-es összefoglaló tanulmányában.


Célzott kampányok

Európában a bevándorlók nemegyszer döntöttek már el választásokat. Németországban a 2013-as szövetségi választás idején legalább minden tizedik választó bevándorló hátterű volt, így csaknem hatmillió migráns szavazhatott. Minden párt külön a bevándorlókat célzó kampányt indított, a migrációs hátterű jelöltek száma megnőtt. A legmesszebb természetesen a baloldal ment el, amely minden Németországban élő bevándorlónak választójogot ígért és könnyítette volna a vízumszerzés szabályait is. 2021-ben a németországi választók csoportja már mintegy 7,4 millió nemzetközi gyökerű állampolgárt foglalt magában. Ez a választók 12 százalékát jelenti. Ráadásul az újonnan külföldről érkező több millió ember nem is szavazhatott még.

A német szociáldemokrata belügyminiszter, Nancy Faeser a bevándorlás kapcsán egyre extrémebb ötleteket próbál áterőltetni a német szövetségi kormányon. Az SPD Hessenben, az október eleji tartományi választás előtt azt javasolta például, hogy a bevándorlók már hat hónapos németországi tartózkodás után szavazati jogot kapjanak a helyi voksolásokon.

Tehát a szociáldemokraták kampányígérete azt jelenti, hogy a német és uniós állampolgárok mellett menedékjogot kérő külföldiek is szavazhatnak az önkormányzati választásokon.

Emellett a gyorsabb és könnyebb letelepedés mellett kardoskodik Faeser országos szinten is. A miniszter asszony ötlete még a saját pártján belül sem keltett osztatlan sikert, nem csoda, hogy a hesseni választáson – ahol Faeser szövetségi államfőjelöltként indult – az SPD történelmi vereséget szenvedett, mindössze 15 százalékkal csak a harmadik helyet érte el a folyamatosan erősödő AfD mögött. 

Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Török–holland párt

Hollandiában 2017-ben a török származású holland állampolgárok mintegy fele segítette az újonnan alakult DENK párt három mandátumhoz jutását a parlamentben. Az alacsony választási küszöb (0,7 százalék) részben magyarázza a DENK sikerét. Bejutásuk hozzájárult holland parlament széttagoltságának további fokozásához.

A 2021-es országos választásokon a DENK megszilárdította három parlamenti mandátumát. További aggodalomra ad okot, hogy a pártban erős az antiszemitizmus, deklarált céljuk a kisebbségvédelem, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a muszlim bevándorlók érdekeit képviselik.


A francia muszlimok majdnem egésze a baloldalra szavaz

Franciaországban a lakosság körülbelül 6 százalékát tették ki a 18 év feletti muszlimok 2016-ban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Franciaországban a szavazók 6 százalékát képviselik.

Valójában a francia muszlimok nem feltétlenül francia állampolgárok. Beszédes, hogy már a 2012-es francia elnökválasztás második fordulójában a Le Figaro által készített felmérés szerint a francia muszlimok 93 százaléka a baloldal jelöltjére, Francois Hollande-ra szavazott.

Hollande már 2012-ben szavazati jogot ígért a bevándorlók bizonyos csoportjának, és az illegális migráció legalizálását szorgalmazta. A legutóbbi francia választáson pedig már a muszlimok 92 százaléka Emmanuel Macronra szavazott.


Bevándorlók milliói a brit Munkáspárt mögött

Nagy-Britanniában a bevándorlók jelentős többsége történelmileg a Munkáspártot támogatja. A ’70-es és ’80-as években több mint 80 százalék volt a támogatottságuk, ez mára némileg csökkent, de többségük továbbra is a baloldal szavazója. 2015-ben körülbelül négymillió migránsháttérrel bíró szavazhatott az Egyesült Királyságban, egyharmaduk indiai vagy pakisztáni – olvashattuk a Magyar Idők összefoglalójában.


Egyre több migráns kap olasz állampolgárságot

Olaszországban körülbelül 1,5 millió honosított olasz élt 2020 elején. 2018-ban Olaszország volt a második vezető uniós ország Németország után (116 800), ami a kiadott állampolgárságok számát illeti (112 500). Olaszország már nem az új bevándorlók országa, így a bevándorló etnikai kisebbségek politikai integrációja fontos kérdéssé vált, amelyet a politikai közbeszéd részévé kellett tenni. A külföldiek jelenlétének stabilitása ellenére az olasz politikai rendszer erősen korlátozónak tűnik, és nem képes teljes mértékben elfogadni a bevándorló lakosság integrációs törekvését.


Erősödő muszlim befolyás az Európai Parlamentben

Egy 2019-es holland tanulmány arról számol be, hogy a diszkrimináció volt a legerősebb hatással a migránsok szavazói magatartására az összes vizsgált elem közül. Tehát a társadalmi befogadás és a társadalmi kirekesztés összetett jelensége nagy hatással van a bevándorlócsoportok politikai részvételére. A muszlim hátterű szervezeteknek az Európai Parlamentben is komoly a lobbiereje. A baloldalon lehetőséget látnak a bevándorlás elősegítésére, miközben a jobboldali pártok óvatosabb vagy korlátozó bevándorláspolitikát folytatnának.

2023. október 16. 11:51
Kegyetlenül fejbe rúgott egy nyugdíjast egy fiatal, mindent felvett a biztonsági kamera - Videó
Az önjelölt ketrecharcos még ki is akarta fosztani az idős asszonyt.
Légkompresszorral fújt 16 éves barátja végbelébe, belehalt a fiú a rossz tréfába
A sűrített levegő olyan súlyosan megrongálta a beleit, hogy már az orvosok sem tudtak rajta segíteni.
Másodpercek alatt 10 milliót kaszált a Szerencsekerék játékosa, könnyeit sem fogta vissza
A fiatal fiú nem csupán a végjátékban remekelt, még további 500 ezret is bezsebelt.
Arcunkba tolta nedves gigamelleit a szőke bombázó, ettől szem nem marad szárazon
Mikulás napjához hűen egy igazán aprócska, tűzpiros színű bikinit választott délutáni fürdőzéséhez.
Lenyűgöző olvasói videó érkezett, mesébe illő a hófödte Dunántúl
A havas utak viszont legalább annyi veszélyt tartogatnak, mint szépséget.
Belehalt a kegyetlen verésbe! - Tények 18.00
A pár összeveszhetett valamin, majd a férfi nekiesett az élettársának! További részletek a Tényekben 18.00-kor a TV2...
Varga Mihály: Jó hír Brüsszelből! Érkezhetnek az uniós források Magyarországra!
Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, újabb akadály hárult el a hazá...
Hollik István: több mint 15 ezren vettek részt a konzultációról szóló fórumokon
Lezárult a nemzeti konzultációról szóló országjárás: az elmúlt közel három hétben megtartott több mint száz fórumon ...
Napi tény: Ezért nem egyedi minden hópehely
Kiderült, hány különböző formája lehet.
Szakítottak a TV2 sztárjai, hiába futottak neki többször kapcsolatuknak
A hír a pár férfi tagja közölte közösségi oldalán.
Finnország válaszától Zelenszkij az őrület határára kerülhet
A rossz időjárás miatt két fontos NB II-es meccset is elhalasztottak
Súlyos betegségéről beszélt a TV2 sztárja
Ezért raboltatta el sorra a pápákat Napóleon
Több mint 11 ezer, gyerekekről készült szexképet talált a rendőrség egy brit férfinél

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.