Szijjártó Péter: Két stratégiai területen is komoly előrelépés előtt áll a magyar-azeri együttműködés

A magyar-azeri együttműködés két stratégiai területen is komoly előrelépés előtt áll: egyrészt még idén megindulhat a földgázszállítás Azerbajdzsánból Magyarországra, másrészt megegyezés született arról, hogy magyar cégek is részt vesznek Hegyi-Karabah újjáépítésében - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

A tárcavezető a magyar-azeri gazdasági együttműködési bizottság kilencedik ülése után hangsúlyozta, hogy "a veszélyek korában élünk, ezért felértékelődik a stabil és kiszámítható partnerségek, barátságok jelentősége", márpedig a két ország kapcsolata ekként jellemezhető, ráadásul két stratégiai területen is komoly előrelépések előtt áll az együttműködés.

Rámutatott, hogy jelentősen meg fog erősödni Azerbajdzsán szerepe hazánk energiabiztonságában. "A politikai megállapodást megkötöttük, a technikai és kereskedelmi feltételek pedig adottak ahhoz, hogy a gázszállítások még az idei esztendőben meginduljanak Azerbajdzsánból Magyarországra" - tudatta.

Kiemelte, hogy az év végéig mintegy 100 millió köbméternyi azeri földgázzal lehet kalkulálni, s politikai megállapodás született arról, hogy ezt követően hosszú távú szerződés keretében évente 1-2 milliárd köbméter nagyságrendű szállításra kerül majd sor.

Ehhez azonban még infrastrukturális fejlesztések kellenek - figyelmeztetett, hozzátéve, hogy szerinte ez "klasszikusan brüsszeli feladat".

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

"Hogyha az Európai Unió komolyan gondolja a földgázellátás diverzifikálását, az új források bevonását, akkor forrásokat kell adnia ahhoz, hogy a délkelet-európai infrastruktúrát fejlessze" - vélekedett.

Illetve jó alapnak nevezte az energetikai együttműködés fejlesztéséhez azt, hogy a Mol tulajdonosként is jelen van az azerbajdzsáni piacon, s a résztulajdonában lévő, ottani kőolajmezőből származik mára a vállalat termelésének mintegy 15 százaléka.

Szijjártó Péter az azeri munkaügyi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján ezután arról számolt be, hogy a felek közötti megállapodás értelmében magyar cégek is részt vesznek majd Hegyi-Karabah régiójának újjáépítésében a háborús pusztítást követően.

"A közlekedési infrastruktúra, az egészségügyi ellátás, a közszolgáltatások, az intézmények felépítése tekintetében létrejött magyar vállalatoknak az a csoportja, amely készen áll arra, hogy a karabahi újjáépítésben és helyreállításban részt vegyen" - közölte.

A miniszter az ukrajnai háborúra is kitért, és leszögezte, hogy Magyarország és Azerbajdzsán is érdekelt a mielőbbi béketeremtésben, ugyanis mindkét országot súlyosan érintik a fegyveres konfliktus negatív hatásai.

"Szorgalmazzuk, hogy a nemzetközi közösség a háborús lépések helyett végre arra koncentráljon, hogy létrejöjjön az azonnali tűzszünet és béketárgyalások induljanak" - jelentette ki.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

"Minden egyes nap, amit háborúban töltünk, minden egyes nap, ami háborúval telik Ukrajnában, újabb halálos áldozatokat követel" - fogalmazott. Majd rámutatott: "a rendkívül magas energiaárak, a háborús infláció, az élelmiszerellátási nehézségek gyakorlatilag az egész világon komoly kihívások elé állítják az országokat és a nemzeteket".

"Ebben a helyzetben európai uniós tagországként azt várnánk el Brüsszeltől, hogy segítséget nyújtson, azonban segítség helyett csak szankciókat kapunk, és egyes tagországok még azt is szorgalmazzák, hogy az energiaellátás területén vezessen be az Európai Unió szankciókat" - mondta.

"Mi ez ellen természetesen küzdünk, hiszen Magyarország számára az energiaellátás biztonsága a legfontosabb kérdés" - tette hozzá.

Szijjártó Péter a hétfői minszki látogatásával kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy ott a tűzszünet kihirdetésére és a béketárgyalások megkezdésére vonatkozó üzenetet közvetítette.

"Ezt mondtam el belarusz partnereimnek, és arra kértem őket, mint ahogyan a nemzetközi közösség minden tagját is arra kérjük, hogy ne tegyenek háborús lépéseket, olyan lépéseket, amelyek a háború időbeli elhúzódásához vagy adott esetben földrajzi kiterjedéséhez vezethetnek" - húzta alá.

"Látom, hogy azért a fantázia szárnyal a sajtó egy bizonyos részében, és azt is látom, hogy a Flightradar oldal iránti rajongás is megvan, és alapvetően ezzel nincsen probléma, de én őszinte ember vagyok, én ha az oroszokkal akarok tárgyalni, akkor elmegyek Moszkvába" - jelentette ki.

"Ha én akarok tárgyalni az oroszokkal, akkor elmegyek Moszkvába, és arról beszámolok. Nekem nincs szükségem arra, hogy Minszkben ürgebőrbe varrva bújtatottan tárgyaljak az oroszokkal" - mondta.

"Sem én, sem a delegációm egyetlen tagja a belarusz tárgyalópartnereken kívül senkivel nem tárgyalt" - szögezte le.

MTI

2023. február 17. 14:12
Egy rendőrt is ki akart végezni az újpesti családirtó, kis híján megismétlődött az újbudai tragédia
A férfi egy vadásztőrrel akarta mellkason szúrni az egyenruhást, aki egy jól irányzott mozdulattal úszta meg a halál...
Exkluzív interjút adott három ukrán férfi, akik Magyarországra menekültek a halál elől
Exkluzív interjút adott a Tényeknek három ukrán férfi, akik néhány hónapja menekültek át Magyarországra a pusztító h...
Motorok repültek, kisbusz, kamion is tört, egy kocsi felborult az M5-sön - Fotók
Többen is megsérültek az M5-sön szombaton Szatymaznál.
Tetőtéri lakásból zuhant ki egy kisgyerek, nem élte túl
A helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni a kicsi életét.
125 millió forintos kárt okozott egy macska
Egy macska áraszthatta el vízzel a hollandiai Dokkum tanácsházát 325 ezer euró (125 millió forint) kárt okozva - köz...
Halálos baleset Bujnál: A temető kerítésének, majd sírkőnek csapódott egy nyíregyházi motoros
Egy arra járó autós próbálta megmenteni az életét, de nem járt sikerrel.
Hatalmas tűz pusztított egy újdelhi gyermekmegőrzőben, több csecsemő meghalt
Az egészségügyi miniszter szerint 12 újszülöttet sikerült kimenteni.
Egy fedett szórakoztató-központban csaptak fel a lángok Indiában, több tucatnyian meghaltak
Az áldozatok között rengeteg gyerek van.
Beszakadt a föld egy teherautó alatt Csepelen, a katasztrófavédelem darut kért a helyszínre – Fotók
A lyuk több méter mély volt, ezért tűzoltók siettek a kocsi segítségére.
Hat éve bujkáló topbűnözőt fogott el a rendőrség
Egy tanyán bujkált a top 50-es körözési listán szereplő bűnöző.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.