szijjártó péter

Szijjártó Péter: fel kell lépni az energiaügyek átpolitizálása és ideologizálása ellen

Az energiaellátás kérdését nem szabad politikai vagy ideológiai szempontból megközelíteni, nagyobb esély lenne a kihívások megoldására, ha a nemzetközi közösség azokra a fizikai valóságukban tekintene; Magyarország ezért kiáll amellett, hogy legalább az energiapolitika területén két lábbal kell állni a Földön.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Transzatlanti Energetikai Partnerségi Együttműködés ülésén arról számolt be, hogy ma két nagy kihívás jelentkezik az energiabiztonság terén, az egyiket az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt szankciók jelentik, míg a másik az, hogy az energiaügyek egyre átpolitizáltabbá és ideológiák által fűtöttebbé válnak.

Felszólalásában leszögezte, hogy jóval nagyobb esély lenne a kihívások megoldására, ha azokra a fizikai valóság talaján állva tekintene a világ. "Ideológiákkal nehéz a házakat vagy a lakásokat fűteni, álmokkal nehéz bármiféle energiaforrást teremteni" - fogalmazott. Hozzátette: a politikai és ideológiai viták miatt már most is több tízmilliárd köbméternyi földgáz hiányzik az európai ellátásból, és "mi nem akarjuk azt, hogy az energiaellátás más formái, például a nukleáris energia ezen mesterséges politikai ideológiai viták áldozatává váljon."

Magyarország ezért kiáll amellett, hogy legalább az energiapolitika területén két lábbal kell állni a földön. Hasonló a problémának nevezte a zöld célkitűzések kérdéskörét is, amelyeknek leginkább arról kéne szólniuk, hogyan óvja az emberiség a környezetet, hogyan őrizze meg a bolygót a mai formájában, ehelyett azonban a kérdést politikai és ideológiai mozgalmak sajátították ki.

"Az energiavitákat vissza kell terelni a normalitás, az észszerűség talajára" - vélekedett, aláhúzva, hogy ehhez öt feltétel mindenképp szükséges. Szijjártó Péter elsőként kiemelte, hogy a nemzeti kompetenciákat tiszteletben kell tartani, márpedig az energiamix összeállítása nemzeti hatáskör, ráadásul ez szuverenitási kérdés is, hiszen ez energiaellátás biztonsága szuverenitási kérdés.

A második pont, hogy nem szabad megfeledkezni a fizikai valóságról, az ellátáshoz forrásra és szállítási útvonalra van szükség, ha ezek egyike is hiányzik, az nem valós megoldás, az ideológiák ezt nem írhatják felül. Ezután a diverzifikációt említette, azonban problémásnak nevezte, hogy erre nem az energiaforrások számának bővítéseként tekintenek, hanem csak a "függőség földrajzi irányának megváltoztatásaként". A magyar kormány ugyanakkor nem akar feladni energiaforrásokat, nemcsak a földrajzi irányon kíván módosítani, hanem új ellátási útvonalakat szeretne.

A zöld célkitűzések kapcsán szintén az észszerűség megőrzésének fontosságát hangoztatta, mondván, hogy ez nem politikai alkudozás terepe. Rámutatott, hogy a környezetvédelemnek és a gazdaság fejlesztésének kéz a kézben kell járnia, ez igenis lehetséges, és ha a kettő közötti egyensúly felborul, azzal mindkét terület hitelessége veszélybe kerül.

A miniszter utolsó pontként a nukleáris energiára is kitért, és leszögezte, hogy enélkül nem lehetséges a zöld célok teljesítése, a sikeres energiaátmenet, a hosszú távú energiabiztonság garantálása, valamint a gazdasági versenyképesség javítása. Aláhúzta, hogy folytatni kell a küzdelmet a nukleáris energiával szembeni hátrányos megkülönböztetés ellen, mivel biztonságos, olcsó, fenntartható és kiszámítható energiaelőállítási módról van szó, ezért támogatni kellene az atomerőművek építését, nem akadályozni.

"Nem értünk egyet semmi olyan intézkedéssel, amely korlátozná a nukleáris együttműködést, például Oroszországgal. Ez veszélyeztetné a globális nukleáris biztonságot, illetve az energiaellátást" - közölte. "Tisztában kell lennünk azzal, hogy a nukleáris energiával szembeni mozgalmak jól finanszírozottak és jól szervezettek, ezért további támadásokra kell készülnünk, jórészt ideológiai alapokon, mivel fizikai és realisztikus alapon nincs igazán alapja a támadásoknak" - tette hozzá.

Az európai energiaellátás biztonságát nem lehet garantálni a jövőben, hogyha azt nem egy valós fizikai kérdésként fogjuk fel, hanem politikai és ideológiai viták áldozatává válik - összegezte a miniszter. Elmondta, Magyarország is annak köszönheti az energiaellátás biztonságát, hogy "mindvégig a józan ész talaján tudtunk maradni, mindvégig képesek voltunk arra, hogy ne politikai és ne ideológiai kérdésként, hanem valós fizikai kérdésként kezeljük az energiaellátás problematikáját" - közölte az MTI.

Képek forrása: Szijjártó Péter hivatalos Facebook oldala

2023. március 02. 12:16
Kigyulladt két teherautó és egy kamion Debrecenben, videón a félelmetes tűzeset
Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet.
Halálos balesetet okozott egy 16 éves fiatal, felkavaró képeken a végzetes este
A fiatalok korlátnak csapódtak.
Több mint 20 halálos áldozatot követelt a tornádó az Egyesült Államokban
Óriási károkat okozott a gigantikus vihar.
Szijjártó Péter: A magyar-szerb partnerség segít a példátlan kihívások kezelésében
Magyarország és Szerbia stratégiai partnersége, barátsága nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország jobban t...
Szalmonellás lehet ez a termék, visszahívták a boltokból
Szalmonella esetleges jelenléte miatt hívta vissza a forgalomból a dmBio szezám tahini krémet a dm-drogerie markt Kf...
Két front között
Időjárás-jelentés, 2023. március 25., szombat
Atomháború küszöbén áll a világ
Akár atomháborúvá is fajulhat az orosz-ukrán konfliktus, ha a NATO tovább provokálja Oroszországot. Erről írt az Ori...
Földrengés után áradás pusztít
Árvíz pusztít Ecuadorban egy héttel a 6,8 tizedes erősségű földrengés után, amely 14 halálos áldozatot követelt. Néh...
Felrobbant egy csokoládégyár
Ketten meghaltak, tíz ember pedig eltűnt, amikor felrobbant egy csokoládéüzem az egyesült államokbeli Pennsylvaniába...
Ítéletidő tombolt Mississippiben
Legalább 23 ember meghalt, amikor pusztító tornádó söpört végig Mississippi államon péntek éjjel. A vihar hatalmas e...
A spanyolok kiütötték a Haaland nélküli norvégokat
Hosszú Katinkáék Miamiban jártak teniszmeccsen - fotó
Akkora halat fogtak a Körösben, hogy alig bírták megemelni - fotó
Kiesett a Siófok a kézilabda Európa-ligából
A Ferencváros nyerte a női póló Eurokupa magyar döntőjének első felvonását