Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésére és a brüsszeli migrációpárti politika beszüntetésére van szükség

A kontinens biztonságának megerősítéséhez minél előbb az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésére és a brüsszeli migrációpárti politika beszüntetésére van szükség - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tiranában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a nyugat-balkáni régió államainak együttműködését és európai uniós integrációját célzó úgynevezett berlini folyamat külügyminiszteri találkozóját követően figyelmeztetett, hogy a kontinens rendkívüli nehézségekkel néz szembe.

Ennek alátámasztására hangsúlyozta, hogy keletről az ukrajnai háború, délről az egyre súlyosbodó és egyre agresszívabb illegális migráció jelent biztonsági kihívást, eközben pedig folyamatosan romlik az Európai Unió versenyképessége, amit jól demonstrál, hogy Kína átvette a második helyet a bruttó hazai termék (GDP) globális rangsorában.

"Helyes ha feltesszük itt, Európában azt a kérdést, hogyan tudjuk megállítani a versenyképesség visszacsúszását, hogyan tudjuk újra erőssé tenni Európát" - mondta.

"Nos, ehhez mindenesetre új lendület kell, új energia kell, és ha azt a kérdést tesszük fel, hogy honnan jön az új lendület, honnan jön ez az új energia, hogy Európa ismételten erős legyen, akkor egyértelmű, hogy a Nyugat-Balkánról" - folytatta.

"Hiszen a nyugat-balkáni országok fejlődni akarnak, a nyugat-balkáni országok fel akarnak zárkózni, a nyugat-balkáni országok ambiciózusak és a nyugat-balkáni országok tudnának lendületet hozni az Európai Uniónak" - mutatott rá.

"Így tehát nem túlzás azt állítani, hogy nekünk, az Európai Uniónak jobban kell a Nyugat-Balkán, mint ahogyan a nyugat-balkániaknak szüksége lenne az európai uniós tagságra, és ezt mi, a szomszédban még inkább így érezzük" - fogalmazott.


Szijjártó Péter sokkolónak nevezte, hogy az Európai Tanács elnöke úgy nyilatkozott, hogy a régió államai majd 2030-ban csatlakozhatnak a közösséghez.

"Miért kellene még hét évet várni? (...) Mi az, amit még várunk hét évig, és nem tudtunk elintézni az elmúlt esztendők során? Mi azt gondoljuk, hogy már tegnap is késő lett volna a nyugat-balkáni irányú bővítése az Európai Uniónak" - szögezte le.

A miniszter szerint ez a céldátum "egész egyszerűen elfogadhatatlan", különös tekintettel arra, hogy a térség iránt nem csak az EU, hanem a világpolitika más szereplői is érdeklődnek. Leszögezte, hogy az érintett országok felvételével egyértelművé lehetne tenni, hogy a régió jövője az Európai Unión belül van.

A miniszter sérelmezte, hogy nyilvánosan több tagállam képviselői is pozitívan beszélnek a bővítésről, miközben zárt ajtók mögött inkább annak az akadályait hangoztatják.

Sajnos, ma az európai uniós tagországok egy jelentős része másként beszél és másként cselekszik a bővítés tekintetében, ez pedig, sajnos, le tudja rombolni az Európai Unióba vetett hitet, az Európai Unióba vetett bizalmat

- fogalmazott. Márpedig ez - mint aláhúzta - kritikus fontosságú kérdés, amely elképesztő biztonsági kockázatokat jelent a Nyugat-Balkán és Közép-Európa számára az egyre növekvő migrációs nyomás miatt.

Ennek kapcsán hangsúlyozta: a nyugat-balkáni ma a legforgalmasabb migrációs útvonal Európában, ráadásul az érkezők és az embercsempészek is egyre erőszakosabbak, egyes esetekben automata fegyvereket használnak, s nemcsak egymással, hanem a magyar határőrökkel szemben is.

"Ez elfogadhatatlan. Ezt nem lehet tolerálni. És az is elfogadhatatlan, hogy egyes európai politikusok meg azt kérik tőlünk, hogy ezt toleráljuk" - közölte.

Brüsszelnek fel kell adnia a migrációt támogató politikáját. Brüsszel a hibás azért, hogy a szerb-magyar határon gyakorlatilag élhetetlenné válnak a körülmények. Brüsszel a hibás azért, hogy lövöldözhetnek a migránsok és az embercsempészek a szerb-magyar határon. Brüsszel a hibás, mert Brüsszel egyfajta mágnesként láttatja most már az Európai Uniót, a migránsokat idevonzzák, etetik az embercsempészek üzleti modelljét, és bátorítanak mindenkit, hogy induljanak meg, mert ha ideérnek, akkor úgyis újra el lesznek osztva

- mondta.


"Mindaddig, amíg a kvóták napirenden vannak, addig Brüsszel fenn fogja tartani a migrációs nyomást Európán, addig lövöldözni fognak a szerb-magyar határon, és ez elfogadhatatlan"
- összegzett.

Az első találkozó helyszínéről elnevezett kezdeményezést még Angela Merkel egykori német kancellár indította el 2014-ben, és azóta a térségbeli országok és az EU együttműködésének egyik legfontosabb platformja lett.


Forrás: MTI / Fotók: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala

2023. október 06. 14:36
Kegyetlenül fejbe rúgott egy nyugdíjast egy fiatal, mindent felvett a biztonsági kamera - Videó
Az önjelölt ketrecharcos még ki is akarta fosztani az idős asszonyt.
Légkompresszorral fújt 16 éves barátja végbelébe, belehalt a fiú a rossz tréfába
A sűrített levegő olyan súlyosan megrongálta a beleit, hogy már az orvosok sem tudtak rajta segíteni.
Másodpercek alatt 10 milliót kaszált a Szerencsekerék játékosa, könnyeit sem fogta vissza
A fiatal fiú nem csupán a végjátékban remekelt, még további 500 ezret is bezsebelt.
Arcunkba tolta nedves gigamelleit a szőke bombázó, ettől szem nem marad szárazon
Mikulás napjához hűen egy igazán aprócska, tűzpiros színű bikinit választott délutáni fürdőzéséhez.
Lenyűgöző olvasói videó érkezett, mesébe illő a hófödte Dunántúl
A havas utak viszont legalább annyi veszélyt tartogatnak, mint szépséget.
Kiderült az igazság Ördög Nóráról, nem várták meg a bíróság döntését
A műsorvezető különös helyzetbe került, ami miatt nem is volt nyugodt.
Már kölcsönözhető a fenyőfa Bordányban
Nem kell kivágni a fenyőfákat, hanem kölcsönözni is lehet Bordányban, Csongrád-Csanád vármegyében. Évente több milli...
Folyamatosan nő a koronavírusosak száma
Ismét nő a koronavírusos betegek száma - a több hétig tartó stagnálás után a Covid örökítőanyagának szennyvízben mér...
Karácsonyfát loptak Pletykafaluból
Feldíszített karácsonyfát lopott Szolnokon, a pletykafalui városrészben egy helyi férfi. A tolvaj a járdán vonszolta...
Nem tudta, hogy él a neje, amikor elásta
Nem tudta, hogy a felesége életben van, amikor zsákba tette és elásta az istállóban. Ezt állítja a nyírvasvári rém. ...
Ukrajna EU-csatlakozása drasztikus változásokkal járna a magyar mezőgazdaságra nézve
Így néznek ki ma a Dempsey és Makepeace címszereplői - fotók
Salgótarjánban az 1956-os sortűz áldozataira emlékeztek
Irakban Herkuleshez és Nagy Sándorhoz kapcsolódó templomot fedeztek fel
Fontos döntést hozott a jövőjéről a női kéziválogatott játékosa

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.