Szijjártó: Magyarország minél szorosabb együttműködésben érdekelt az EU és Moldova között

Magyarország minél szorosabb együttműködésben érdekelt az Európai Unió és Moldova között, ezért minden eszközzel támogatni fogja az ország integrációs folyamatának felgyorsítását is az idei elnökségi féléve során - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a moldovai kollégájával, Mihai Popsoi-jal közös sajtóértekezletén arról számolt be, hogy Magyarország EU-elnökségére olyan időszakban kerül sor idén, amikor a közösség már egy ideje erősen gyengélkedik, márpedig ennek épp a bővítés, a szorosabb együttműködés lehetne hatékony ellenszere a külső partnerekkel.

"Ezért Magyarország az európai uniós elnökségének során nagy erőkkel fog koncentrálni arra, hogy a bővítés ügyét előre tudjuk mozdítani, és ennek keretében minden támogatást megadunk Moldovának ahhoz, hogy az integrációs folyamatát az ország fel tudja gyorsítani" - jelentette ki.

Hozzátette, hogy hazánk még jól emlékszik a csatlakozási folyamat nehézségeire, a kormány ezért segíti Moldovát is a feladat teljesítésében, ezt célozza a most aláírt megegyezés is, amelynek keretében a Magyar Diplomáciai Akadémián ötven tisztségviselőnek nyújtanak képzést a kelet-európai országból, hogy eredményesek lehessenek a jogharmonizáció, a szükséges reformok végrehajtása során.

Arra is kitért, hogy minden tagjelöltet a maga teljesítménye alapján, egyenként kell elbírálni, a magyar álláspont szerint elfogadhatatlan az a megközelítés, amely az egyes országokat a gyengébben teljesítők "foglyává teszi" az integráció tekintetében. Erre példaként hozta fel Albánia és Észak-Macedónia esetét a közelmúltból.


"Mi ezt elfogadhatatlannak tartjuk, és már előre szeretnénk jelezni, nem támogatjuk azt, hogy Moldova csatlakozási folyamatát bármelyik más ország integrációs folyamatával összekössük. Meg kell szüntetni ezt az igazságtalan gyakorlatot, minden országot a saját teljesítménye alapján, egyedileg kell elbírálni" - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország minél szorosabb együttműködésben érdekelt az Európai Unió és Moldova között, ezért támogatja a meglévő szabadkereskedelmi megállapodás kiterjesztését, valamint a teherfuvarozásra vonatkozó egyezmény liberalizálását, illetve támogatását fejezte ki az iránt is, hogy a blokk az Európai Békekeretből járuljon hozzá a moldovai önvédelmi képességek fejlesztéséhez.

"Emellett az határozott cél, hogy amennyiben júniusig nem kerül sor Moldovával az első, csatlakozásról szóló kormányközi bizottsági ülésre, akkor azt a magyar uniós elnökség elején meg fogjuk tartani, ezzel is elősegítve a moldovai integrációs folyamat felgyorsítását" - közölte.

A miniszter érintette a kétoldalú kapcsolatok kérdését is, rámutatva, hogy 2010 óta két és félszeresére nőtt a kereskedelmi forgalom értéke.

Tudatta, hogy a magyar export alapvetően a gyógyszer- és élelmiszeripari termékekre támaszkodik, de az OTP is a helyi bankszektor egyik legnagyobb szereplőjévé nőtte ki magát mára, több tízmillió eurónyi fejlesztést hajtva végre, tapasztalatával hozzájárulva a pénzügyi jogharmonizációs lépések sikeréhez.


Üdvözölte, hogy a Wizz Air összeköttetést biztosít Chisinau és több nyugat-európai város között, és azt külön jó hírnek nevezte, hogy április 2-től a légitársaság újraindítja onnan a budapesti járatát is.

Aláhúzta, hogy hazánkban évente negyven moldovai hallgató tanulhat felsőoktatási ösztöndíjjal, és a program jól láthatóan továbbra is nagy népszerűségnek örvend.

"Magyarország elkötelezetten támogatja Moldova integrációs folyamatát, a mai megállapodás aláírása is világossá tette, hogy ez nem csak szóban tett elköteleződés, hanem a valós tettek terén is így van" - összegzett.

Szijjártó Péter a Vera Jourová által nemrég megfogalmazott bírálatokkal kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy az Európai Bizottság alelnöke "már többször is bebizonyította az elmúlt években, hogy súlyos hungarofóbiában szenved, egészen egyszerűen lenézi a magyar embereket".

"Kikérjük magunknak, ahogyan a magyar kormányzó párt támogatóiról beszél. De kikérjük magunknak azt is, ahogy általában a magyar emberekről és Magyarországról beszél. Lehet, hogy neki ez szokatlan, de Magyarországon demokratikus módon választották meg az emberek a kormányt" - mondta, súlyos inzultusnak minősítve a politikai rendszer demokratikus mivoltának megkérdőjelezését.

Felszólalt az ellen is, hogy Jourová kívánatosnak tartaná a tagállamok vétójogának megvonását, ez azzal járna szavai szerint, hogy a kormány nem léphetne fel a magyar nemzeti érdekek súlyos csorbulásával járó EU-s döntésekkel szemben.

"Vera Jourovának szégyellnie kellene az elmúlt években nyújtott teljesítményét, mivel az Európai Unió sokkal rosszabb állapotban van, mint volt, amikor az Európai Bizottság hivatalba lépett, és ebben nagy szerepe van Vera Jourovának is" - fogalmazott.

A miniszter David Pressman előző heti nyilatkozata kapcsán azt közölte, hogy "azt egy baloldali politikai aktivista nyilatkozataként" kell értékelni. Ezzel összefüggésben pedig csak arra kívánta emlékeztetni az amerikai nagykövetet, hogy amikor ő a NATO-n belüli bizalom aláásásáról beszél, akkor jusson eszébe, hogy a magyarok hány honfitársát menekítették ki Afganisztánból a kivonuláskor.

MTI

2024. március 22. 11:50
Váratlan bejelentés a Közel-Keletről: Észak-koreaiak indultak Iránba
A szakértők kockázatos lépésről beszélnek.
Felkavaró tragédia a Mosoni-Dunán: Holtan találta barátját két túrázó
Percekkel korábban még együtt volt a csapat.
Óriási lángok csaptak fel a Népligetben
Nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók.
Kiadták a riasztást, a vihar órákon belül lecsaphat
Visszavonásig érvényben van.
Most érkezett: Holtan találták az eltűnt nyíregyházi édesanyát
Férjét és 4 gyermekét hagyta hátra.
Tények Plusz adás, 2024. április 24., szerda
SEGÍTSÉG, BAJ VAN! - Rosszul lett több mint 70 gyerek, több mint 30-at kórházba vittek! Ki kellett üríteni egy budap...
Győzike van, volt és lesz!
Vajon mi ez a Győzike-jelenség és miért érdekel mindenkit ennyire, hogy hogyan él a Gáspár-család? Ahogy bejelentett...
Ez ütős lesz!
Óriási durranásra készül a TV2, új műsorok, új műsorvezetők, hatalmas fordulatok. Mindezt most tudhatják meg első ké...
Szentkirályi Alexandra: A főpolgármesteren erőt vett a kapuzárási pánik - videóval
„Ijedtségében most elismerte, hogy hiba volt a nagykörúti biciklisávok kijelölése” – hangsúlyozta a főpolgármester-j...
Ezt nem lehet feldolgozni!
Mátyás Balázs Tamás egykori rendőr nevét már egy ország ismeri. Ő az a rendőr, aki még öt évvel ezelőtt egy szörnyű ...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.