Orbán Viktor: Magyarország részvétele értelmetlenné vált a Nemzetközi Beruházási Bank további munkájában

Nem Magyarországgal szembeni szankciókról van szó, mert 34 magánszemély szerepel a listán, de mindössze csak egyetlen magyar – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. A kormányfő ezzel reagált David Pressman budapesti amerikai nagykövet bejelentésére, amely szerint szankcionálnak több magánszemélyt, köztük a Nemzetközi Beruházási Bank egyik magyar alelnökét is - írta a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor szerint a banknak nagy szerepe lett volna az európai fejlesztésben, azonban a háború óta ennek a banknak a lehetőségei szűkültek, a mostani szankciókkal pedig teljesen értelmetlenné vált Magyarország részvétele a Nemzetközi Beruházási Bankban.


Pressman az Egyesült Államok véleményét visszhangozza

Az amerikaiakkal jó viszonyunk van, életünkben egyszer üzentünk nekik hadat, a második világháborúban, de ez nem volt egy sikeres diplomáciai akció – idézte fel a műsorvezető kérdésére Orbán Viktor.

A miniszterelnök tisztázta: az USA a barátunk, és fontos szövetségesünk. A kormányfő szerint vannak közös pontok a két ország filozófiájában, mi is azt gondoljuk, hogy szabadság és piacgazdaság kell ahhoz, hogy jól éljünk, emellett az Egyesült Államok is egy keresztény ország.

A gazdasági együttműködést a két ország között Orbán Viktor úgy értékelte, sosem voltak még ilyen intenzívek a kapcsolatok a két ország között. Orbán Viktor szerint jelenleg Amerika igencsak megosztott: ha demokrata elnök van, akkor a magyarok dolga nehezebb, a republikánus vezetéssel pedig rendszerint jobb viszony alakul ki.

Amerikában tipikusan politikai kinevezettek a nagykövetek, de ebbe nem tudunk beleszólni. Tudomásul kell vennünk, hogy a nagykövet az Egyesült Államok véleményét visszhangozza

– jelezte a kormányfő.

Mint mondta,

vannak filozófiai különbségek, de legfontosabb aktuális különbség Magyarország és az Egyesült Államok között a háború kérdése. Ezt a véleménykülönbséget a magyar–amerikai kapcsolatoknak ki kell bírnia

– szögezte le a kormányfő. – Joggal várjuk el az Egyesült Államoktól, hogy elfogadja Magyarország speciális helyzetét, ám továbbra sem adták fel, hogy belepréseljék hazánkat a háborúba – jegyezte meg Orbán Viktor, majd leszögezte: nem fogunk fegyvert szállítani. Az amerikai plakátkampányról szólva úgy fogalmazott: nem szokványos eszköz, és megkésettnek érzi, mert a magyarok egyszer már hazaküldték a ruszkikat. Ő maga is eléggé jól emlékszik arra, hogyan történt ez.

Fotó: Fischer Zoltán/MTI

Egyre romlik a helyzet

Orbán Viktor szerint volt esély arra, hogy politikai konszenzust teremtsenek a békepárti elköteleződés mellett, de a baloldal háborúpártiságról tett tanúságot, amikor nem szavazta meg a kormánypártok békepárti javaslatát.

A miniszterelnök reménykedik abban, hogy a jövőben változik a helyzet, és a társadalmi konszenzus mellett a politikai paletta is egységesebb lesz a háború kérdésében.

A miniszterelnök beszélt arról is: egyre borúsabban látja a háború eszkalációjának a lehetőségét.

– Minden alkalommal egyre romlik a helyzet – állapította meg, majd emlékeztetett, hogy elértük a nukleáris fegyverek határvonalát, ha pedig világháború lesz, akkor atomháború lesz.
Arra, hogy megelőzhető-e, hogy globális válságspirálba kerüljünk, a kormányfő úgy reagált: ha a világ vezetői észnél vannak, akkor a világ jobb állapotba kerülhetne, mint amilyenben most van.


Csak egy európai vezető képes történelmi távlatokban gondolkozni

Orbán Viktor szerint ebből a szempontból a francia elnök kínai látogatása lehet előremutató. – Mi is azt gondoljuk, hogy a világban barátokat kell gyűjteni, nem ellenségeket – jelezte a kormányfő. Emmanuel Macron Európa stratégiai önállóságáról tett kijelentését a magyar miniszterelnök üdvözölte, szerinte a kontinens képes lenne a saját érdekei mentén politizálni, a történelme alapján.

Ha Európa érdekei nem esnek egybe az amerikai érdekekkel, akkor ezt ki kell fejezni

– mutatott rá.

Orbán Viktor Macron elnököt tiszteletre méltó embernek nevezte, aki szerinte jelenleg az egyetlen európai vezető, aki képes történelmi távlatokban gondolkozni. Mint mondta, Európa jövőjéről mást gondolnak.

Míg a magyar kormánypártok keresztény reneszánszban reménykednek, addig a francia elnök liberális Európát építene, de ez legalább egy értelmezhető jövőkép. A miniszterelnök szerint a pitiáner, egymás lökdöső, szankcionálgató politika helyett az ilyen hosszú távú gondolkodás segítene a jelenleg szenvedő európai kontinensen.


Ukrajna egy nem létező ország

Ukrajna egy gazdaságilag nem létező ország, az a kérdés, hogy mi fenntartjuk-e Ukrajnát – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor helyzetértékelése szerint amint az Egyesült Államok és az Európai Unió úgy dönt, hogy nem finanszírozza tovább az ukrán állam működését, akkor egyből véget ér a háború. J

elenleg még nem ez a helyzet, az európai közös költségvetésen keresztül a magyar adófizetők is támogatják Ukrajnát. Ezért esik rosszul, hogy a magyar kisebbséget ma is üldözik Ukrajnában.

Mi fizetjük az ukrán nyugdíjakat, fizetéseket, tartjuk fönn az államigazgatásukat, az egészségügyi ellátásukat – jelezte Orbán Viktor, aki szerint egyértelmű, hogy ez az állapot hosszú távon nem tartható fönn.

A magyarországi gazdasági kérdésekre térve a kormányfő rögzítette: ami eddig történt inflációügyben, az kevés ahhoz, hogy kivezessék az árstopokat. Mint mondta, sok üzletben érzékelhető árcsökkenés, ám az még csak kevés csoportra terjed ki. – Biztató ez a néhány százalékos inflációcsökkenés, ám ez még kevés – vélekedett Orbán Viktor.

2023. április 14. 09:04
Három bankot is kirabolt egy rendőr, Pécsen is Budapesten is hasonló módszert vetett be
Részben fegyveresen, jelentős értékre elkövetett rablás, hivatali visszaélés és személyi szabadság megsértésének bűn...
Így telhet a harmadik világháború első néhány órája, döbbenetes jóslatok terjednek az interneten
Éleződhet a feszültség az Izrael és a Hamász, Észak- és Dél-Korea, Kína, Tajvan, Oroszország és a NATO között.
Megharapta párja 4 éves kislányát a 16 éves fiú, belehalt a kicsi
A fiatalt már korábban is keresték a hatóságok.
Lefeküdt volt barátja apjával, bosszúból megölte és elásta a győri házaspár
Lefeküdt a volt barátja apjával, ezért öltek meg egy 20 éves nőt Győrben. A lány náluk lakott, és miután szakított a...
Ezen a szurkolón röhög az internet népe, Eb stadionból jelentkezett be a meccs után
Hajnali négy órakor realizálta, hogy egyedül maradt az arénában.
Már másképp csinálnám!
Dívaként ismerte meg az ország, magánéletéről szinte semmit nem lehetett tudni, mostanáig. Megtörte a csendet Wolf K...
Hogy lehet ennyire élethű?
Gondolták volna, hogy egy közönséges házilegyet is be lehet tanítani filmes mutatványokra? Szóval egy léggyel is leh...
Nem tagadom, kegyetlen volt!
Mindig poénkodik, általában úgy látják őt az emberek a képernyőn, hogy fülig ér a szája, állandóan vidám Gáspár Zsol...
Tények teljes adás, 2024. június 18., kedd
SZÖRNYŰ - Megerőszakolhatta, baltával halálra verte áldozatát - egy 85 éves nőt - a borsodi rém. Füzérkajatán minden...
Elment az eszetek?
Lenne kedvük most Ukrajnába utazni? Esetleg Kijevben várost nézni? Sokaknak igen! Míg milliók menekülnek onnan, addi...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.