
Kifakadt a megasztáros: Azt mondják, hogy lefizeti a családom ezt az egészet
A legtöbb konyhatündér rémálma a hagymapucolás és -szeletelés, ugyanis szinte elkerülhetetlen, hogy marja a szemünket és a torkunkat is. A probléma forrása a növény védekező mechanizmusa, vagyis egy kémiai reakció, amivel ránk támad. Ha a hagyma sejtjei sérülnek, enzimeket szabadít fel, amik pedig reakcióba lépnek a zöldségben lévő kénnel. Valójában ekkor jön létre az az égető érzést keltő gáz, amit hivatalosan S-1-propenil-cisztein-szulfoxidnak hívnak. Ezen a ponton érünk el a kellemetlen könnyezéshez, ugyanis a sírás – vagyis igazából a víz – oldja a keletkező irritatív anyagot.

A fotó illusztráció: Shutterstock
A kutatók megpróbáltak sírásmentes hagymát kikísérletezni, ám úgy tűnik, hogy a sírásért felelős enzimek felelősek azért is, hogy a hagyma ízét pikánsnak érezzük. Mindenesetre úgy tűnik, van remény a hagymapucolás könnyebbé tételére, a víz, mint már korábban említettük oldja a keletkező anyagot. Ha tehát felvágáskor folyóvíz alá tartjuk a hagymát, akkor megelőzhetjük a szemünkben lezajló reakciót, vagy egész egyszerűen védekezhetünk a már jól bevált úszószemüveges módszerrel is.

Kifakadt a megasztáros: Azt mondják, hogy lefizeti a családom ezt az egészet

Minden eddiginél nehezebb feladat előtt áll Freddie

Álmon felüli összeget kapott beteg unokája támogatásához egy pécsi nagymama

Ádám Attila váratlan húzással szórakoztatta Herceg Erikát

Ezekben a szakmákban dolgozók csalják meg párjukat leggyakrabban

Újra fénykorát éli a magyar bor

Hoppá! Nem hiszi el, hol fog feltűnni Curtis és Müller Péter!

Vége a féktelen bulizásnak: MC Hawer új életet kezdett

„Nem felejtem el, honnan jöttem” – múltja árnyékként kíséri Fásy Ádámot

Látványos videó: Így újul meg a legendás Körszálló

Új műsorvezető a láthatáron! Óriási név csatlakozik a TV 2 csapatához

Szívszorító ígéret, amit Csuti nem tudott elengedni