
Rudán Joe: Minden normális ember a háború ellen van
A legtöbb konyhatündér rémálma a hagymapucolás és -szeletelés, ugyanis szinte elkerülhetetlen, hogy marja a szemünket és a torkunkat is. A probléma forrása a növény védekező mechanizmusa, vagyis egy kémiai reakció, amivel ránk támad. Ha a hagyma sejtjei sérülnek, enzimeket szabadít fel, amik pedig reakcióba lépnek a zöldségben lévő kénnel. Valójában ekkor jön létre az az égető érzést keltő gáz, amit hivatalosan S-1-propenil-cisztein-szulfoxidnak hívnak. Ezen a ponton érünk el a kellemetlen könnyezéshez, ugyanis a sírás – vagyis igazából a víz – oldja a keletkező irritatív anyagot.

A fotó illusztráció: Shutterstock
A kutatók megpróbáltak sírásmentes hagymát kikísérletezni, ám úgy tűnik, hogy a sírásért felelős enzimek felelősek azért is, hogy a hagyma ízét pikánsnak érezzük. Mindenesetre úgy tűnik, van remény a hagymapucolás könnyebbé tételére, a víz, mint már korábban említettük oldja a keletkező anyagot. Ha tehát felvágáskor folyóvíz alá tartjuk a hagymát, akkor megelőzhetjük a szemünkben lezajló reakciót, vagy egész egyszerűen védekezhetünk a már jól bevált úszószemüveges módszerrel is.

Rudán Joe: Minden normális ember a háború ellen van

Kucsera Gábor: Itthon békésen sétálgathatunk a karácsonyi vásárokban, hiszen nálunk nincsenek terrortámadások

Nem akárki lépett be a TV 2 stúdiójába, még Fejes Tominak is leesett az álla

Megható pillanatok az Újratervezésben

Kasza Tibi: a forgatás egy bábeli zűrzavarra emlékeztetett

Újratervezés karácsonyi különkiadás: Új otthon, új remények a bácsalmási tragédia után

Kedvenc magyar éttermében járt Leslie Mandoki, Andy Vajnáról is megemlékezett

Kéményből jött a segélykiáltás: A pomázi tűzoltók ledöbbentek, ki rekedt odabent

Őrült pillanat lett a világ legviccesebb természetfotója

Hétvégi meteorözön: Minden eddiginél fényesebb égi show-t ígérnek a Geminidák

Megkezdődött az Adni Öröm! adománygyűjtő akció

Féltávnál a MikulásGyár