2025. november 23. vasárnap, Kelemen
0°C Budapest

Napi tény: Ezért marja a szemünket a hagyma

Az úszószemüveg jó megoldás lehet ellene, de ha megismerjük a kellemetlenségek forrását, akkor egy sokkal egyszerűbb trükkel is védekezhetünk a támadó hagyma ellen.
Tenyek.hu
2023. október 09., hétfő 14:54
Vágólapra másolva!

A legtöbb konyhatündér rémálma a hagymapucolás és -szeletelés, ugyanis szinte elkerülhetetlen, hogy marja a szemünket és a torkunkat is. A probléma forrása a növény védekező mechanizmusa, vagyis egy kémiai reakció, amivel ránk támad. Ha a hagyma sejtjei sérülnek, enzimeket szabadít fel, amik pedig reakcióba lépnek a zöldségben lévő kénnel. Valójában ekkor jön létre az az égető érzést keltő gáz, amit hivatalosan S-1-propenil-cisztein-szulfoxidnak hívnak. Ezen a ponton érünk el a kellemetlen könnyezéshez, ugyanis a sírás – vagyis igazából a víz – oldja a keletkező irritatív anyagot.

A fotó illusztráció: Shutterstock

A kutatók megpróbáltak sírásmentes hagymát kikísérletezni, ám úgy tűnik, hogy a sírásért felelős enzimek felelősek azért is, hogy a hagyma ízét pikánsnak érezzük. Mindenesetre úgy tűnik, van remény a hagymapucolás könnyebbé tételére, a víz, mint már korábban említettük oldja a keletkező anyagot. Ha tehát felvágáskor folyóvíz alá tartjuk a hagymát, akkor megelőzhetjük a szemünkben lezajló reakciót, vagy egész egyszerűen védekezhetünk a már jól bevált úszószemüveges módszerrel is.

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk