Menczer: kötelesség a határ védelme

A határ védelme a kötelességünk - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.

2021. december 23. 08:23

A csütörtöki lapszámban megjelent, az Európát sújtó migrációs válságról szóló interjúban Menczer Tamás azt mondta, hogy a kötelező kvóta még mindig a brüsszeli tervek között szerepel. "A brüsszeli integrációs és befogadási akcióterv a legmegdöbbentőbb bevándorlási dokumentum, amit eddig olvastam, pedig az elmúlt években olvastam néhányat" - hangoztatta.


Bár az akciótervet tavaly novemberben fogadták el, idén megerősítették, tehát érvényben van - hívta fel rá a figyelmet az államtitkár. Hozzátette: a migrációs helyzet legalább annyira rossz, mint 2015-ben volt és a brüsszeli felfogás is változatlan: a bevándorlást megszervezni akarják, nem megállítani.

 

 


Menczer Tamás
kijelentette, hogy a baloldali politikai erők szavazatszerzésre akarják használni a migrációt, hiszen ezek a tömegek nyilvánvalóan soha nem voksolnának egy kereszténydemokrata, jobboldali pártra. Hozzáfűzte, olyan üzleti körök is léteznek, amelyek "az anyagi haszonszerzés reményében szeretnének halászni a zavarosban".

Az államtitkár közölte, "a legkonzervatívabb becslések" már az afganisztáni válság kialakulása előtt is arról szóltak: körülbelül 60 millió ember van olyan helyzetben Európa keleti és déli szomszédságában, hogy bármikor elindulhat Európa felé. A bevándorlási veszély tehát rendkívül súlyos - értékelt.

A magyar számok is a helyzet romlását mutatják: idén már több mint százezer illegális bevándorlót fogtak el a magyar határt védő katonák és rendőrök. Ez háromszorosa a tavalyi adatnak - jegyezte meg. "Mi azt mondjuk - és ezt a magyar Alkotmánybíróság a napokban meg is erősítette -, hogy a határ védelme nemcsak lehetősége a magyar kormánynak, hanem joga és kötelessége is" - jelentette ki Menczer Tamás.

Megjegyezte, Brüsszelben továbbra is az az álláspont, hogy kerítést nem hajlandóak finanszírozni. Pedig az illegális bevándorlást csak kerítéssel, katonákkal, rendőrökkel, a szükséges jogi környezettel lehet megállítani, szép szavakkal nem - tette hozzá.


Az államtitkár a koronavírus-járványról azt mondta, hogy amiben nemzetközi konszenzus látszik, az az oltás fontossága. A magyar kormány is azt mondja a kezdetektől, hogy a vakcina az egyetlen, ami valódi megoldást jelent - közölte Menczer Tamás. "A sikeres vakcinabeszerzési és oltási programunknak köszönhetően áprilisban a többi uniós országhoz képest másfél hónappal korábban tudtuk újraindítani az életet és a gazdaságot. A harmadik oltást tekintve jelenleg szintén az elsők között vagyunk, Magyarországon a lakosság 32 százaléka vette fel a harmadik oltást, az uniós átlag 21 százalék" - ismertette.

 

 


Az államtitkárt arról is kérdezték, hogy jövőre fideszes képviselőjelölt lesz az országgyűlési választásokon. Azt mondta, megtisztelőnek tartja, hogy politikai közösségének helyi szervezetei bizalmat szavaztak neki.

Az ellenfele Pest megye 2. számú választókerületében Szél Bernadett lesz. Menczer Tamás úgy fogalmazott, hogy emberként, nőként, családanyaként tiszteli őt, az általa képviselt politikát azonban elutasítja.

MTI/Fotók: illusztrációk

Nagy volt a baj, kétségbeesett nő hívta a mentőket Zalaegerszegen
A mentésirányító azonnal riasztotta a legközelebbi esetkocsit.
Lenyűgöző látványt nyújt a befagyott Tisza-tó - Fotók
A tartós mínuszok miatt teljesen új arcát mutatja Magyarország második legnagyobb tava.
Nagyot domborított Köllő Babett, özönlenek a like-ok
Több ezer like-ot kapott a dögös kép.
Katonákat vezényeltek Csernobilba
Katonákat küldtek a környék elhagyatott városaiba és a radioaktív erdőkbe.
Támadást indítottak Demcsák Zsuzsa ellen
A műsorvezető hivatalos Instagram-oldalán számolt be a történtekről.
Meg akarta ölni feleségét, nyolc évet kapott
Felrobbantotta a családi házukat, így akarta megölni feleségét egy férfi Mezőszentgyörgyön, Fejér megyében. A férfit...
Boltba ment az idősotthonból, meghalt
Az idősotthonból ment a buszmegállóba, amikor halálra gázoltak egy 70 éves asszonyt Nagysápon. Hatalmas sebességgel ...
Kést szorított osztálytársa nyakához
Kést szorított egy 15 éves kamasz osztálytársa nyakához Kecskeméten, erről videó is készült. Elszámolási vita volt a...
Heroikus életmentés zajlott egy székesfehérvári hipermarketben
Egy 65 éves férfi egy hipermarketben esett össze vásárlás közben. Egy vásárló azonnal a segítségére sietett és megke...
Így emelték vissza a kisiklott metrókat
A január 22-ei metróbalesetben senki sem sérült meg, két szerelvény azonban kisiklott.