Már a karácsonyfa beszerzését is intézhetjük az interneten

Megkezdődött az idei karácsonyfaszezon, a zalai dombokon már kivágták az első fenyőket a termelők, a következő napokban pedig a tartósabb nordmann mellett az ezüst- és lucfenyők is sorra kerülnek. Az idén azoknak sem kell fenyő nélkül maradniuk, akik nem szívesen bajlódnak a szúrós és gyantás növény szállításával, az internetről egy kattintással házhoz rendelhetik a karácsonyfánakvalót - ismerteti szombati cikkében a Magyar Nemzet.

2021. november 27. 08:09

Bár néhány kertészeti árudában és a nagy áruházak kertészeti osztályain már megjelentek az első fenyőfák, a szezon azonban csak a következő hetekben kezdődik meg igazán. A Zala megyei Surd községben a napokban kezdték el kivágni a fenyőket, a termelők első körben a földlabdás fákat szedik fel és a nordmann fenyőket vágják ki, hiszen ezek a legtartósabbak. Az ezüst- és lucfenyőkkel még kivárnak a gazdálkodók.

Kanász János, Surd polgármestere a Magyar Nemzetnek elmondta: nincs olyan család Surdon, amely ne lenne érdekelt valamilyen módon a karácsonyfabizniszben. A mintegy hatszáz lelkes falu 98 százaléka fenyőfatermesztéssel foglalkozik, vannak családok, amelyek egész évi megélhetését a karácsony előtti néhány hét alapozza meg, esetenként százezres nagyságrendben adnak el ilyenkor fenyőket. Az elmúlt években ugyanakkor egyre többen döntöttek úgy, hogy inkább kereskedőnek adják el a portékájukat, kevesen vannak, akik maguk viszik piacra a karácsonyfának valót. Ennek oka részben az, hogy így egyszerűbben túl tudnak adni a sokszor ezres nagyságrendű fenyőszállítmányokon, másrészt a helypénzek is sokat emelkedtek, egy-egy városban több százezer forintot is elkérhetnek egy forgalmasabb pont lefoglalásáért.

 

 

A surdiak és a környékbeli termelők az elmúlt években a hagyományosabb magyar fajtákról áttértek a közkedveltté vált nordmann fenyőre. Mindez a számokon is meglátszik, éves szinten csaknem hatvan-nyolcvan ezerrel nőtt a surdi nordmannfenyő-állomány. A polgármester szerint a kereskedők főként a nordmann fenyőket keresik, azok közül is az 1,6-2,4 méteres darabok fogynak a legjobban. Az ezüstfenyőre ugyanakkor alig van kereslet, míg a lucból az elmúlt évekhez hasonló mennyiség kerülhet idén a piacra.

A napilap cikke szerint évről évre egyre nő azok száma, akik a hagyományos fenyővásárok helyett az online térben szerzik be a fenyőfát. Megyeri Szabolcs kertész szerint az elmúlt három évben dinamikus fejlődésen ment keresztül ez a piac, s bár a teljes fenyőkereskedelemnek nagyon kis szeletét teszi ki, komoly jövő előtt áll az online karácsonyfa-értékesítés.

A magyar háztartások jellemzően 2-2,5 millió fenyőt vásárolnak meg karácsony előtt évente, aminek túlnyomó része vágott fenyő. Ehhez képest az online kereskedelemben eladott fenyőfák száma csupán pár tízezerre tehető. A következő évek ugyanakkor jelentős változást hozhatnak ezen a téren - mondta Megyeri Szabolcs. Meglátása szerint a következő időszakban a kényelem és a praktikum lesz az, ami ezt a piacot hajtani fogja. Egy fenyő kiválasztása, hazaszállítása ugyanis nem könnyű, gyantás, szúr és autó nélkül nehezen szállítható. Kisgyermekes édesanyáknak például, vagy akár az idősebbeknek is remek megoldás lehet, ha házhoz rendelik a fenyőt. Azoknak pedig, akik a vágott verzió helyett földlabdás növényt választanának, külön előny lehet, hogy a kertészeti webáruháztól jelentősen több információt kaphatnak a kertbarát vásárlók, mint egy út menti árustól.

MTI/A fotó illusztráció

Varga Mihály: a kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál
A kormány azon dolgozik, hogy megvédje a magyar családokat. A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a m...
Magyarországon is érzékelték a tongai vulkánkitörés hatását
Magyarországon is érzékelhető volt a Tonga közelében történt tenger alatti vulkánkitörés okozta légköri nyomásváltoz...
Tangás popsit villantva búcsúzott Tóth Andi
A gyönyörű énekesnő vasárnap hagyja el a meseszép karibi szigetet.
Többször is megerőszakolta barátja kétéves kislányát
Most áll bíróság elé az a férfi, aki többször megerőszakolta barátja kislányát. A gyereket kétéves korában kezdte mo...
Lezárult a Djokovic-ügy
A címvédő és világelső szerb Novak Djokovic az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében nem indulhat...
"Az árstop üzenet az egész gazdaságnak"
A magyar családok mellett a termelőket és a feldolgozókat is védi az élelmiszer-árstop. Erről Nagy István beszélt a ...
Disznót vágott Orbán Viktor
Disznóvágáson vett részt Orbán Viktor idén először. A miniszterelnök Öttömösre, Mihálffy Béláékhoz látogatott el. Er...
Az egész világon érezték a kitörést
Még Magyarországon is érezni lehetett, hogy kitört a vulkán csaknem 17 ezer kilométerrel távolabb a Csendes- óceánba...
Elhagyta Ausztráliát Djokovic
Kiutasították Ausztráliából és repülőgépre ültették Novak Djokovic teniszezőt, miután egyhangú bírósági döntés szüle...
Motortérből mentették meg a kiscicát
Autó motorterébe szorult macskát mentettek állatvédők Debrecenben. A macska a hideg elől menekült a meleg kocsi elej...