Lemond Csák János miniszter – átadná a stafétát a fiataloknak

Pár hete kért interjút Csák János minisztertől a Mandiner, ám időközben arról értesültek: váratlanul lemond miniszteri tisztségéről. A választások estéjén személyesen erősítette meg a hírt a lapnak. Íme a gyorsinterjú.

Igaz a hír, hogy benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek?

Így van.

Amikor igent mondott a felkérésre, eleve úgy tervezte, hogy a ciklus feléig látja el a feladatot?

Természetesen nem. Amikor az ember elvállal egy ilyen megtisztelő és felemelő tisztséget, száz százalékig annak a mandátumnak a beteljesítésére törekszik. Ez is volt a megállapodás miniszterelnök úrral, akivel régi jó barátságban vagyunk. Úgyhogy nem, nem volt tervbe véve.

Miért döntött akkor így, és miért most?

Amikor megkap egy feladatot az ember, mindig létezik teljesítmény követelmény: mi az, amit végre kell hajtani, és ez mennyi időbe kerül. Három dolgot kért tőlem a miniszterelnök, ahogy minden tárcavezetőtől: az első, hogy a meglévőre építve alakítsak ki ütőképes működési rendszert, a második, hogy a tárcámhoz tartozó területeken legyenek ciklusokon átívelő programok, és a harmadik, hogy legyenek megfelelő utódok, személyek, akik képesek alkotó módon tovább vezetni a területeket. A rendszerépítés és programkialakítás ügyében az eltelt két évben gyorsan haladtunk munkatársaimmal.

Amit vállaltam, illetve vállaltunk, az minden területen sínen van.
E tekintetben a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek.

Nem arról van szó, hogy belefáradt, és rájött, az államigazgatási munka nem fekszik önnek?

Egyáltalán nem. Azt tudom mondani, az ezeréves magyar állam miniszterének lenni rendkívül felemelő, felelősségteljes, egyben alkotó, élvezetes munka. Ebben alapfeltétel a munkabírás, a lojalitás és az alkotóerő, hiszen arról van szó, hogy az ember miként tudja mozgósítani a felhalmozott tudását, tapasztalatát a folyamatok és jelenségek értelmezésében illetve a megoldások megszervezésében. Én is száz százalékig beleadtam mindent, úgy végeztem ezt a munkát, ahogyan azt a Max Weber vagy Magyary Zoltán által ránk hagyott államigazgatási étosz megkívánja. Nem döntöttem volna így, ha nem érzem úgy, hogy van egy működőképes rendszer, megfelelő programok, illetve, ha nincs olyan utódjelölt, aki képes és kész a vezetésre. Ahhoz hasonló a helyzet, mint amikor van az embernek egy kitűnő autója, és tudja, hová akar menni. Jó sofőrből mindig több van, mint autóból, és persze üzemanyag is kell a tankba. A magyar államigazgatásban rendkívül sok tehetséges fiatalember dolgozik, igenis lehetőséget kell adni nekik. Gondoljuk meg, én harminc évesen lettem egy magyar-ír pénzügyi cég vezérigazgatója, vagy Orbán Viktort harmincöt évesen választottuk meg először miniszterelnöknek.


Mit szólt a döntéséhez a kormányfő?

Régi jó kapcsolatban vagyok Orbán Viktorral, a viszonyunk a barátságon túl arra épül, hogy tudunk hideg fejjel leltározni. Ezt történt a kormányzati ciklus felének apropójából, és mivel az elvekben egyetértünk, megértette és elfogadta az érvelésemet. Az nem kérdés, hogy a jövőben is Magyarország jövőképességén fogok dolgozni.

Több mint 30 éve vagyok különböző parancsnoki pozíciókban, ebből 3 évet szolgáltam nagykövetként, kettőt miniszterként, azaz csupán 5 évet töltöttem az államigazgatásban.

Mindig a hazám jólétének, biztonságának, jövőképességének érdekében dolgozom, legyen szó akár üzleti, gazdasági pozícióról, akár társadalmi, kulturális vagy akadémiai területről. Ugyanezt teszi egy holland, német, amerikai, indiai vagy kínai is. De én magyar vagyok, ide születtem, ez a sorsom, amit boldogan vállalok.

Fotó: MTI/ Mónus Márton

Ha félidős mérleget vonunk a miniszterségéről, az innováció, a felsőoktatás, szakképzés vagy a családügy terén elért eredményekhez nemigen férhet kétség, a kultúra ügye nehezebb diónak bizonyult. Számos konfliktus övezte a munkáját. Hogyan értékeli az ott elért eredményeket?

A kormány 2022-ben hozta létre a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, amelynek portfoliójába tartozik a kultúra, a családügy, a felsőoktatás, innováció, tudománypolitika, a szakképzés és felnőttképzés. Célunk a kulturálisan magabiztos, gazdaságilag erős, magabíró családokból álló nemzet építése. Többször elmondtam, meggyőződésem, hogy innovációs kultúrára és a kultúra innovációjára egyaránt szükség van. Két év telt el, elégedett vagyok azzal, amit elértünk. Sőt a várakozásaimhoz képest gyorsabban jutottunk el a jelen állapothoz. Kezdjük a szemlélettel. A kulturális ágazatban sikerült megindítani a kultúraváltást, hiszen

most már a nagy többség érti: nem az állam fog mindent finanszírozni, igenis mindenkinek bele kell tenni a munkát, hogy legyen közönsége. Másfelől nekünk, a magyar kormánynak nem feladatunk az értékvilágunkkal szöges ellentétben álló eszméket finanszírozni.

Az olyan lenne, mintha aláásnánk mindazon értékeket, amelyek 1100 éven fenntartották ezt a nemzetet, s ezzel feladnánk a hazánk jövőjét.


Az államilag finanszírozott szcénán belül a kormány szándéka, hogy hatékonyabbá tegye az intézményrendszert, s ennek része a finanszírozás teljesítményhez kötése. Sikerült átláthatóvá tenni a rendszert, megértettük a szereplőkkel, hogy szükség van mérésre, és hogy nem az intézmények egyébként kitűnő vezetőinek intellektuális megelégedettsége a legfontosabb cél, hanem a közönségre gyakorolt hatás, és nemcsak Budapesten. A finanszírozásban a Budapest-vidék arány fokozatosan arányosabbá válik az utóbbi javára, és a kultúra széles rétegekhez való eljuttatása terén nagyot léptünk előre. Óriási siker a Petőfi Kulturális Program, amit tavaly indítottunk el. Idén már 70 járáson keresztül országos lefedést biztosítunk, a legnagyobb nemzeti intézményeink visznek programokat országszerte: az Országos Levéltártól az OSZK-ig, a Nemzeti Múzeumtól a Szépművészetiig odavisszük mindenki közelébe a kulturális kincseinket. Hihetetlen jók a visszajelzések, rendkívül büszke vagyok erre.

Ehhez ütőképes intézményrendszer kell, ezért a Nemzeti Kulturális Tanáccsal egyetértésben megújulunk. Létrejött a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ, ahol hat intézmény gyűjteménye egy korpuszként fog megmutatkozni. Baán László a Szépművészeti Múzeummal és az egész Városliget projekttel folytatja a magyar kultúrkincs egy másik szegmensének a megjelenítését. Mindezekkel jó úton haladunk a Klebelsberg Kuno elődöm által kitűzött célhoz, hogy a kulturális kiválóság jegyében mutassuk fel a magyar géniusz teljesítményét itthon és külföldön, illetve mutassuk be az igazán kiváló nemzetközi teljesítményeket. Mindezt úgy, hogy a kultúra kincseit tegyük elérhetővé „nemzetünk szélesebb rétegei” számára.

Eredményemnek tartom azt is, hogy sikerült az intézményeinket és annak vezetőit a közönség, a piac és a mecenatúra felé fordítani. Az volt a szándékom, hogy szélesítsem a kört, amely érdekelt ezen intézmények működtetésében, amely szán is rá, hajlandó pénzt áldozni erre, ebben jó irányban léptünk előre. Fontos állomás lesz az ősszel a parlament elé kerülő új kulturális törvény, amely egységes, átlátható és arányos kultúrairányítást tesz lehetővé. A szakmai szervezetekkel folyamatosan zajlanak az egyeztetések, és ha meglesz a törvény, akkor 31 év után le tudjuk zárni a rendszerváltást a kultúrában.

Vannak olyan ügyek ugyanakkor, amelyekbe beletört a bicskája, ilyen például a Zeneakadémia vezetőváltása. Nem érzi, hogy dolgavégezetlenül távozik?

A Zeneakadémia egy speciális dolog, ahol összekeveredik a felsőoktatás és a művészet. Ahogy a legtöbb nagy dologgal az életben, ezzel is úgy vagyok, hogy az idő majd megoldja.

Az, hogy bizonyos körök rabul tartanak egyébként jobb sorsra érdemes intézményt, és hogy a legkiválóbb Kossuth-díjas művészeink kiállása ellenére, tekintélyüket félresöpörve egyesek saját érdekeiket az intézmény érdekei elé helyezik, nagyon sajnálatos.

Majd megérik az idő a változásra.

Ha végignézzük eddigi életútját, mindig pályára állított valamit, egy céget, intézményt, csapatot, majd tovább lépett. Ilyen volt a MOL, a Helikon, a Heti Válasz, vagy akár a Corvinus. Mi a terve, mihez fog most ezután?

Egészen addig, amíg a végső döntés nem volt meg, vagyis amíg a miniszterelnök úr nem fogadta el a lemondásomat, nem lett volna becsületes dolog a jövőn gondolkodni. Vannak predesztinációk a korábbi életemből, ilyenek az üzleti szféra, tanítás, mentorálás, illetve az írás; nem hiszem, hogy ki fogok találni valami teljesen újat. Aki a Jóistentől adományokat kapott, esélyt, hogy tanuljon, világot lásson, és szereti a hazáját, annak számtalan lehetősége van arra, hogy a képességeit alkotó módon mozgósítsa. Sok energia van bennem, bármibe kezdek, nagy odaadással fogom végezni.

2024. június 10. 12:59
Elvittek egy autót a Róna utcából, búcsút inthet a kocsinak a TV2
Nem jutottak szóhoz.
Lezuhant egy 20 milliós ország alelnökének gépe, senki sem élte túl
Az államfő közölte a szörnyű hírt.
Még mindig fájdalmai vannak Besenczi Árpádnak, őszintén vallott a vele történtekről
Hónapokig a hétköznapi dolgok is problémát okoztak számára.
Űrporból építőanyag és növénytermesztés: Sci-fibe illő magyar kísérleteket végez majd az űrben Kapu Tibor
A magyar kutatóűrhajós elmondta, a Hunor program célja az volt, hogy magyar űrhajós magyar kísérleteket végezzen el ...
Rakétatámadás ért kereskedelmi hajókat az Ádeni-öbölnél
Rakétatámadás ért két kereskedelmi hajót az Ádeni-öbölnél brit tengerbiztonsági ügynökségek vasárnapi közlése szerin...
Már bírom szuflával!
Újragombolt retro slágerek - édesapja régi nótáit porolta le Nádas György humorista és öntötte új formába egy budai ...
Bajnoknak születtem!
A legtöbb kilencéves gyerek szépen énekel, rajzol, sokan közülük már bicikliznek is. De képzeljék el, mi találtunk e...
Kétszer is majdnem meghaltam!
Kétszer is majdnem meghalt. Egy alkalommal kollégája lökte le a színpadról, mondhatni, hogy szerencsére, mert így ve...
Tények teljes adás, 2024. június 12., szerda
BUSZBALESET - Árokba borult egy gyerekeket szállító busz Kőszegnél, hatan megsérültek, a mentők kórházba vitték őket...
Foci vagy szex?
Focilázban ég az ország, szinte mindenki az Európa-bajnokság szombati mérkőzésére készül. A pályán a magyar és a svá...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.