Korrupciógyanú a Várnegyedben: a polgármester állítólag védelmi pénzt kért

A választások előtt V. Naszályi Márta azt ajánlotta, ha az anyagi támogatás megtörténik, akkor olyan szerződést kötnek velem, hogy ne lehessen innen kitúrni, még bűncselekménnyel sem. Az ajánlat két cukrászdát érintett: a Koronát és a Ruszwurmot – mondta az Indexnek Szamos Miklós, a Ruszwurm Cukrászda Kft. tulajdonosa. A Budavári Önkormányzat a lap megkeresésére úgy reagált, hogy V. Naszályi Márta polgármester nem kért, és nem is kapott anyagi támogatást Szamostól.

Szamos Miklós, a Ruszwurm Cukrászda Kft. tulajdonosa szerint Budapesten a történelmi cukrászdák és vendéglők jellemzően zárva vannak. A cége többek között olyan cukrászdákat üzemeltet, mint a Korona és a Ruszwurm. Utóbbi Budapesten, a Várnegyedben, a Mátyás-templom szomszédságában található, míg az előbbi pár száz méterre van a Karmelita kolostortól.

A méltán híres cukrászda vezetője szerint rendszeres napjainkban, hogy elüldöznek történelmi tulajdonosokat csak azért, hogy végül olyanok kapják meg a területeket, akik a helyi budapesti erőkkel megfelelő kapcsolatot ápolnak.

A Szamos család elég nagy, mondhatni világhírű. Ennek ellenére a Ruszwurm cukrászdát másnak akarták odaadni, mert nagyon értékes. Már Nagy Gábor Tamás, volt Budavári Önkormányzat polgármestere is bízott abban, hogy egyszerű helyiségfelmondással elmegyek innen. A cukrászdáim körüli tortúra 12 évvel ezelőtt elkezdődött, anélkül, hogy bárki megnézte volna a hátterét. Felületes módon nézték meg a cukrászda jogállását is, elhitték, hogy az övék, és elüldözhetnek

– mondta az Indexnek Szamos Miklós, aki szerint a problémák a most regnáló V. Naszályi Márta polgármestersége alatt csúcsosodtak ki.

A cukrászda tulajdonosa lapunkat azzal kereste meg, hogy a polgármester a 2019-es önkormányzati választások előtt arra kérte, hogy pénzzel támogassa a kampányát, cserébe védelmet kapott volna, pont ahogy az szerinte az alvilágban szokott lenni.

Fotó: Index

Bírósági ítélet mondja ki: a cukrászdát ki kell üríteni

„A választások előtt azt ajánlotta, ha az anyagi támogatás megtörténik, akkor olyan szerződést kötnek velem, hogy ne lehessen innen kitúrni, még bűncselekménnyel sem. Az ajánlat két cukrászdát érintett: a Koronát és a Ruszwurmot. A polgármester azt is hangsúlyozta: ha nem történik meg a támogatás, akkor nem véd meg. Tehát védelmi pénzt kért” – mondta Szamos Miklós.

Majd kiemelte: a kampány támogatása esetén V. Naszályi Márta megígérte, olyan szerződést kötnek, hogy csak több száz millióért lehet majd elvenni a cukrászdákat.

„Erre azt mondtam neki, hogy nekem elég, ha a törvényeket betartják és tiszteletben tartják a tulajdonjogokat” – fogalmazott Szamos Miklós. A cukrászda tulajdonosa szerint a polgármester javaslata önmagában is bűncselekmény, és bár konkrét összeg nem hangzott el a vesztegetési kísérlet során, a kontextus szerint 20-30 millió forintot kért volna.

V. Naszályi Márta 2019. október 13-án megnyerte a választást, ezt követően Szamos Miklóst fél évvel később behívatta az irodájába: „azt kérte, egyezzünk meg. Erre azt mondtam: ha visszavonják feljelentést, háromszoros bérleti díjat is hajlandó vagyok fizetni. Megállapodtunk, és az ügyet kiadtuk az ügyvédeknek, végül olyan módosítást akartak velem aláíratni, hogy bármikor ki tudjanak rúgni” – ismertette Szamos Miklós. A jelenlegi bírósági ítélet szerint: a Koronát és a Ruszwurmot teljesen ki kell üríteni.

„Jelenleg ott tartunk, hogy már mindenki mindenkit feljelentett. A korábban hozott határozatot az önkormányzat hozta, amit a bíróságon támadtam meg. Hiába mentünk el a Kúriáig, végül nem fogadták be a fellebbezéseimet – emelte ki Szamos, aki emlékeztetett arra, hogy már 33 éve megvették örökre a használati jogokat, és mindig fizette a bérleti díjat az önkormányzatnak. Jelenleg végrehajtás alatt vannak a területek, ugyanakkor ténylegesen nem történik semmi. – Az önkormányzat senkivel sem áll szóba, továbbra is azt mondják, jogtalanul van a cukrászda a helyiségekben. Jogellenesen működünk szerintük.”

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az államilag védett és műemlékvédelemmel ellátott cukrászda nem az önkormányzat tulajdona.

„Soha nem volt itt semmi az önkormányzaté. A tulajdonlap szerint a föld meg a tégla az valóban az övék, ugyanakkor a teljes cukrászda, amely áll a berendezésekből, tárgyi eszközökből, a működési engedélyekből és vagyoni jogokból, az enyém. A családomé ez a szelete a magyar történelemnek, amely a cégérték szerint több mint 1 milliárd forintot ér – összegezte Szamos Miklós. – Felajánlottam, fizetek több bérleti díjat, először kétszerest, majd háromszorost, ám ezeket hiába fizettem ki, rendre visszautalták. Azért, hogy a sajtónak azt tudja mondani, hogy nem akarok fizetni.”


Az ügyészség már vizsgálja a történetet

Az Index által megismert, tavaly októberben kelt feljelentésben Szamos Miklós így fogalmazott: „V. Naszályi azt mondta, hogy a bérleti szerződés módosításával kapcsolatban 4 pontot írjak alá, és akkor meg tudunk egyezni.” Ez a négy pont az alábbi:

  • A szerződés felmondási passzusában ne legyen semmilyen feltétel.
  • Ne legyen semmilyen tulajdonjogi kérdés.
  • A pince bérleti díja 160 ezer forintról 400 ezerre emelkedjen.
  • A cukrászda bérleti díja 1 millió forint legyen.

„Ezzel alapvetően semmilyen probléma nem volt, egyedül az indoklás nélküli felmondásba nem egyeztem bele” – mondta Szamos Miklós. Az ügyészségi papírok arra is kitérnek, hogy V. Naszályi Márta az önkormányzati választások előtt 3-4 hónappal

azt kérdezte, anyagilag támogatnám-e a kampányát, mert ha támogatom, akkor olyan helyzetbe hoz, hogy ne lehessen kitúrni engem a cukrászdából

– majd később így: „az lenne a módszer, hogy módosítanánk a szerződést azzal, ha bármilyen okból valaki el akarja venni a cukrászdát és a helyiséghasználatot, akkor bármekkora összeget beleírhatunk a szerződésbe, hogy azt az önkormányzat fizesse meg” – olvasható az ügyészségi feljelentésben.


A történelem része a cukrászda

A Ruszwurm cukrászda a budai várban, a Szentháromság utca 7. számú házban található. 1827-ben itt kezdte meg működését Schwabl Ferenc cukrász. A berendezések csodával határos módon a jelentős épületkárok ellenére az 1849-es és 1944-es ostromot is túlélték. A rendszerváltás első évében, 1990-ben felgyorsult Magyarországon a privatizáció.

A Ruszwurm cukrászda egy külföldi tulajdonú társasághoz került, és sorsa bizonytalanná vált. Ekkor a Szamos Marcipán márka névadója, Szamos Mátyás fiai és unokái kibérelték, majd 1990-ben megvásárolták a cukrászda használati jogát örökre: ez jelenleg is Szamos Miklós és lányai tulajdona.

Jól látható, a cukrászda a magyar történelem szerves része, amely a korrupciós gyanútól függetlenül veszélybe kerül.

Az önkormányzat mindent tagad

Az Index megkereste a polgármestert, V. Naszályi Mártát, majd írásban a Budavári Önkormányzatot, a válaszukat változtatás nélkül közölték:

A Budavári Önkormányzat a Ruszwurm Kft. több tulajdonosa közül senkivel nem áll elszámolási vitában. Magával a Ruszwurm Kft.-vel szemben bíróságok által jogerős ítélettel elbírált jogvitája volt a Budavári Önkormányzatnak amiatt, hogy a cég által az önkormányzattól bérelt, összesen 3 helyiség bérleti szerződése 2015-ben megszűnt, azonban a Ruszwurm Kft. az üzlethelyiségeket nem szolgáltatta vissza az önkormányzat részére. Tekintettel arra, hogy a cég a számára kedvezőtlen kimenetelű jogerős bírósági ítéletek alapján sem adta vissza a Budavári Önkormányzat részére az üzlethelyiségeket, és az önkormányzatnak megítélt több százmillió forint összegű használati díjat sem fizette meg, így ezek érvényesítése érdekében végrehajtási eljárás van folyamatban. V. Naszályi Márta polgármester nem kért, és nem kapott anyagi támogatást Szamos úrtól. Ez nyilvános kampányszámláján is ellenőrizhető.

Címlapfotó: Ruszwurm Cukrászda Budai vár/Facebook

2023. október 09. 09:50
Túrázók haltak meg a rendkívüli hőségben az Egyesült Államok nyugati részén
Eltévedtek és a rendkívüli hőségben kiszáradtak.
Donald Trump hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje
Megnevezte alelnökjelöltjét is a 78 éves politikus.
Medvetámadás ért egy francia turistát Olaszországban
Erdőben sétáló francia turistát támadott meg egy medve kedden reggel Olaszország északi részén, Trentino megyében - ...
Több mint negyven magyarországi turista került kórházba ételmérgezési tünetekkel Romániában
Egy 44-tagú magyarországi turistacsoport, egy idegenvezető és két buszsofőr került kórházba Romániában ételmérgezési...
Lenullázta a benzinkutat egy 84 éves autós, az üzletben állt meg kocsijával – Fotók
Óriási a kár.
Folytatódik a trópusi időjárás
időjárás-jelentés, 2024. július 17., szerda, dél
Tények reggel teljes adás, 2024. július 17., szerda
BORZALMAS - Felrúgott egy kisfiút egy férfi a szolnoki kalandparkban, a gyerek felrepült, majd a földnek csapódott, ...
Súlyos baleset érte Nyertes Zsuzsa anyukáját, a színésznő könnyeit visszafojtva mesélt róla
A színésznő remegő hangon, könnyek között számolt be a részletekről.
Ursula von der Leyent elmeszelte az Európai Unió Bírósága: saját korrupciós botrányába fullad bele egy nappal a sorsdöntő választás előtt
A hírhedt Covid-19 vakcinaszerződésekkel kapcsolatban találtak szabálytalanságokat.
Kicsit enyhül az extrém forróság
időjárás-jelentés, 2024. július 17., szerda, reggel

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.