Itt tartunk, Brüsszel fizet Soros helyett

A hazai baloldali sajtó hangzatos cikkei a Nyílt Társadalom Alapítványok Európából történő kivonulásáról csupán a figyelemelterelést szolgálhatták arról, hogy a Soros-hálózat működésének átszervezésével az Európai Unió a korábbiaknál jóval nagyobb összegekkel száll be a tőzsdespekuláns projektjeinek finanszírozásába. A változás része az is, hogy Sorosék a hangsúlyokat áthelyezik: a jövőben elsősorban a kelet-közép-európai térségre fókuszálnak - írta szerdán a Magyar Nemzet

Miközben a baloldali sajtó azt kürtölte szét a nyilvánosságban az utóbbi hetekben, hogy a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) kivonulnak Európából, és jórészt beszüntetik a tevékenységüket a kontinensen, valójában egy olyan átszervezésről van szó, amellyel a globális progresszív hálózatok maximálni igyekeznek a befolyásgyakorlásukat a régiónk országaiban is.

De nézzük a részleteket!


Krokodilkönnyek az OSF-ért

A hazai baloldali sajtó hetek óta azt a képet igyekezett kialakítani a közvéleményben, hogy a Soros-hálózat lehúzza a rolót Európában. Ilyen figyelemelterelő címekkel írta írt a témáról egyebek mellett a Népszava, a Klubrádió vagy az Alfahír.

Az ellenzéki lapok az OSF állítólagos kivonulása mellett a „leépítések” és a „források megvonása” miatt panaszkodó munkatársakról írtak, amiből úgy tűnhet, hogy az alapítványbirodalom jórészt felhagy a politikai ambícióival.

A 444.hu egy keserű hangvételű, hosszas cikkben arról értekezett, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok irodáiban Európa-szerte megdöbbenést keltett a leépítés. Utóbbi keretében a portál szerint kipróbált, tapasztalt munkatársakat is elbocsátanak, ami rontja a hálózat hatékonyságát.

A portál azt a látszatot is igyekezett kelteni, hogy hazánkban kiemelten csökkenti a tevékenységét az OSF, mivel Alex Sorost nem fűzi olyan szoros érzelmi kötelék Magyarországhoz, mint az apját.

Azt ugyanakkor a 444.hu is megemlítette, hogy Soros György 2017-ben 18 milliárd dollárt adományozott alapítványainak, vagyis többet, mint amennyit előtte 1984 óta összesen.

„Mivel Soros évtizedes adakozása nem talált számottevő követőre, a várható kivonulás fájdalmas lehet” – írta a HVG. A hálózat dolgozóinak állítólagos agóniája kapcsán úgy fogalmaztak: a Soros-pénzek pótlásán dolgozó szervezetek munkatársai egyelőre csak remélik, hogy a mostani médiavisszhang hatására a részletek kidolgozásakor az OSF-nél figyelembe veszik az adott régiók igényeit.


Hamis dicshimnuszok Sorosról

Figyelemre méltó, hogy egyikük sem tért ki arra, Soros miként próbált beavatkozni Magyarország belügyeibe, hogyan akarta megbuktatni a magyar kormányt, és miért támogatott kormányellenes (ál)civil szervezeteket.

Erről ugyancsak hallgatott Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke, aki a HVG-n megköszönte az alapítvány tevékenységét annak „kivonulása” alkalmából: „Soros alapítványa, ahol tudott segített, sokszor állami közfeladatokat váltva ki. A felsorolhatatlan mennyiségű példából csak véletlenszerűen néhány: támogatást kapott a Debreceni Református Kollégium Kántusa, A Magyar Országos Levéltár, a Vigilia szerkesztősége, Orbán Viktor, A Mozgássérültek Állami Intézete, a magyarországi Hospice Program. Mindezekért köszönet és hála jár.”

Érdekesség, hogy az OSF „távozása” kapcsán a G7 bagatellizálni igyekezett azt az évi két-három milliárd forintot, amellyel az alapítványok a magyarországi programokat pénzelték, megemlítették, hogy még olyan kevésbé ismert szervezetek is egyenként 2-2,3 millió dollárnyi támogatásban részesültek öt év alatt, mint az Emberség Erejével Alapítvány, az Alternatív Közösségek Egyesülete vagy a Civil Kollégium Alapítvány.


Alex Soros cáfol

A teljes kivonulásról szóló híreszteléseket azonban maga Alex Soros cáfolta a napokban a Politico nevű lapban közölt véleménycikkében.

Soros György fia szerint az átalakítás a hangsúlyok áthelyezését jelenti, s Kelet-Európában például még fokozni is tervezik a tevékenységüket. Számos program folytatása mellett a részben Budapesten működő CEU-t is támogatni fogják.

„Az olyan hírek, amelyek szerint a Nyílt Társadalom Alapítványok és Soros elhagyja Európát, félrevezetők. Nem távozunk” – tette egyértelművé az írásában Alex Soros.

A kontinens helyzetét értékelve kifejtette, hogy alapítványuknak változtatnia kell, csakúgy, ahogy a berlini fal leomlása után, amikor erőfeszítéseik középpontjában a közép- és kelet-európai országok uniós csatlakozása állt; és ahogy a 2008-as gazdasági válságot követően, amikor először fokozták munkájukat Brüsszelben és Nyugat-Európában. Mindebből világossá válik, hogy a kelet-közép-európai térségnek, benne hazánknak továbbra is stratégiai jelentőséget tulajdonítanak Sorosék.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A spekuláns zsebében az uniós elit

Az új finanszírozási csatornák kialakításán éveken keresztül ügyködött a Soros-hálózat. Korábban a Magyar Nemzet cikksorozatban mutatta be, hogy rendre megjelennek a brüsszeli pénzek a Soros-szervezeteknél, különböző pályázati források formájában.

Soros György 2017-ben személyesen tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság akkori elnökével, és a 444.hu értesülése szerint Michael Roth, a Merkel-kormány európai ügyekért felelős államtitkára is segített egyengetni a kapcsolatot.

Az már évekkel ezelőtt kiderült, hogy gyakorlatilag Soros zsebében van az uniós bürokrácia. A DC Leaks nevű szivárogtató portál 2016 augusztusában publikált az OSF belső adatbázisából származó mintegy 2500 dokumentumot, ezek között volt a Megbízható szövetségesek az Európai Parlamentben 2014–2019 című kiadvány is.

A lista szerint Soros György akkor 226 politikusnál bírt valamilyen befolyással az összesen 751 képviselőből álló EP-ben. Ezzel a létszámmal Sorosé volt a legnagyobb frakció az uniós testületben.

Mindez a jelenre vetítve azt is jelenti, hogy Soros közvetlen finanszírozás nélkül is érvényesítheti az érdekeit Európában, hiszen az uniós pénzforrásokról a megbízható szövetségesei döntenek, akik bőkezűen osztják az eurókat a nyílt társadalom szellemiségét valló NGO-knak és sajtóorgánumoknak.


Brüsszelből ömlik a pénz a Soros-hálózathoz

Tehát csupán a súlypontok áthelyezéséről beszélhetünk, illetve a finanszírozásban lesz változás, az unió az eddigieknél is erőteljesebben támogatja majd a Soros-hálózat céljait.

A korábban az OSF által finanszírozott soft-power projektek pénzelését az Európai Bizottság veszi át. A testület által nemrégiben létrehozott, Polgárok, Esélyegyenlőség, Jogok és Értékek (CERV) nevű alapnál a nemzeti kormányok megkerülésével pályázhatnak támogatásokért a „civilek”, hat éven keresztül.

A program teljes kerete a 2021–2027-es költségvetési időszakra másfél milliárd euró, amiből a következő két évben csak az uniós értékek védelmének jelszava alatt ötvenmillió eurót, vagyis húszmilliárd forintot juttatnak az egyes tagállamok NGO-ihoz. Az Ökotárs Alapítvány például 3,4 millió euró, vagyis 1,4 milliárd forint felett rendelkezhet.

A Political Capital és a 444.hu kiadója, a Magyar Jeti Zrt. közös, Lakmusz nevű projektjét is elképesztő összegekkel finanszírozza Brüsszel. Amint a Tűzfalcsoport kiderítette, a „tényellenőrző” – valójában cenzorálási funkciókat ellátó – központ 2025-ig tartó szerződést kapott az Európai Bizottságtól, több százezer euró értékben.

A félmilliárd forintot is meghaladó összegről szóló kontraktus kedvezményezettjei között megtalálható a Soros-pénzekből a korábbiakban ugyancsak részesített Mérték Médiaelemző Műhely, valamint az IDEA Alapítvány is.

A következő napokban a Magyar Nemzet cikksorozatban mutatja be, hogy milyen célokat, szervezeteket és mekkora összegekkel pénzelnek a brüsszeli intézmények.


Gátlástalan visszaélés

Hollik István, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója csütörtökön egy videóban felhívta a figyelmet, hogy Brüsszel gátlástalanul visszaél hatalmával. Miközben a külföldről pénzelt magyarországi baloldallal közösen azon munkálkodnak, hogy Magyarország ne kapja meg a családok és vállalkozások támogatására és a tanárok béremelésére fordítandó forrásokat, addig az Európai Bizottság félmilliárd forintot osztott szét baloldali álcivil szervezeteknek.

Kiemelte, ezek nyilvánvalóan egytől egyik a Soros-hálózathoz kötődnek, hiszen az utóbbi években mind a migrációt, mind a gendert, mind a háborút érintő kérdésekben egy követ fújtak velük.

Úgy áll tehát a helyzet, hogy Brüsszel visszatartja a tanároknak, vállalkozásoknak, családoknak járó forrásokat, de emellett vígan finanszírozza a baloldali szervezeteket

– jelentette ki Hollik István.

Hozzátette, a brüsszeli program teljes keretösszege négymilliárd forint, vagyis a következő hónapokban is bőségesen el lesz látva a baloldal.

Megjegyezte, egészen biztosan nem véletlen, hogy mindez egy közelgő európai parlamenti és egy önkormányzati választás előtt történik.

2023. szeptember 07. 08:40
Mennyire ismeri sztárjainkat? Ezzel a játékkal kiderítheti!
Tesztelje magát!
Holtan esett össze egy kisdiák Tiszadadán, tanárai próbálták megmenteni az életét
A gyerek már nem lélegzett, mikor mentőt hívtak.
Ön is viszi magával a telefont a WC-re? Súlyos következményekkel járhat, még ma érdemes leszokni erről
A gasztroenterológus óva inti az embereket a szüntelen mobilnyomkodástól.
Napi tény: A babák nem sírnak
Bár a legtöbben azt hiszik, hogy a kisbabák mást sem csinálnak egész nap, csak sírnak, ez nem igaz. Sőt, egyáltalán ...
Elgázoltak egy kutyát Borsodban, kegyetlen gazdái a szeméthez kötötték ki a sérült állatot segítség helyett - Fotók
A négylábúról készült fotók megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk.
Magas a koleszterinem! Baj?
Magas a koleszterinszintje! Na ez az egyike azoknak a mondatoknak, amit nem szívesen hallunk az orvostól, ugye? Egyb...
Veszélyben a Föld?
A gyerekek jövője és a bolygó védelme, ezeket tartja szem előtt Vér Balázs, aki éppen ezért az alumínium csomagolás ...
Lehull a lepel
Vadonatúj, soha nem látott show indul a hétvégén, most lerántjuk róla a leplet! Ott voltunk a kulisszák mögött!
Tények teljes adás, 2023. szeptember 29., péntek
DRÁMA - Holtan esett össze egy 12 éves gyerek a tiszadadai iskolában, nem lélegzett, mentőt hívtak hozzá, tanárai pr...
Nagy bajban vagyok!
Óriási vita a stúdióban, kamerák előtt esett egymásnak Tóth Gabi és Majka, az énekesnő szerint a rapper totálisan el...
Nem vett melltartót a nyitott ruha alá Palvin Barbi - képek
A Hoffenheim Szalai Attila nélkül simán kikapott a Dortmundtól
Ukrajna meghátrált: itt a magyar vétó eredménye
Neymar tizenegyesből sem tudott betalálni, Ronaldo győztes gólt lőtt - videó
Hihetetlen dráma: a 99 percben dőlt el a Zalaegerszeg-Puskás Akadémia meccs

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.