Így akarja elvenni Cseh Katalin az uniós pénzeket Magyarországtól

A Momentum jelenleg is azon dolgozik, hogy a kormány és a Brüsszel közt az uniós pénzekről szóló tárgyalások elakadjanak – derül ki Cseh Katalin minapi nyilatkozatából. A hazánknak járó EU-s források felfüggesztését célzó baloldali lobbitevékenységet bemutató Origo sorozat következő részében a momentumos EP-képviselő szerepét vizsgálják meg. Cseh "Katka" azt akarja, hogy a kormányt megkerülve akár senki által nem megválasztott, politikai szervezetek is pályázhassanak az uniós támogatásokért. Mindeközben a visszatartott pénzeknek például a pedagógus-béremelés megvalósításában lenne fontos szerepe.

A magyar baloldalnak évek óta az az egyik legfőbb célkitűzése, hogy megakadályozza a hazánknak járó uniós források megérkezését. A támogatások felfüggesztéséért folytatott lobbijukkal a legnagyobb fájdalmat talán a pedagógusoknak okozzák, hiszen az uniós pénzek jelentős részét a tanárok béremelésére fordítaná a kormány.

Az Origo sorozatának előző részeiben Gyurcsányné és a Gyurcsány-párt többi EP-képviselőjének az aknamunkáját mutatták be, amelyben visszatérő elem, hogy a magyar jogállamiság állítólagos problémájára és egyéb mondvacsinált indokokra igyekeznek szabotálni az előirányzott uniós támogatások érkezését. Ebben a lobbiban a DK mellett a Momentum játssza a vezető szerepet.

Fotó: Facebook

Ironikus, hogy épp Cseh Katalin a legaktívabb a források felfüggesztésének a szorgalmazásában, hiszen korábban a momentumos EP-képviselő családi vállalkozása, valamint az ahhoz kapcsolódó cégháló – bűncselekmény-gyanús körülmények között, összehangoltan – pályázott és nyert el összesen 4,8 milliárd forintnyi uniós támogatást.

Ráadásul már több mint fél éve ismert volt a nyilvánosság előtt a botrány, és már javában zajlott a nyomozás, amikor 2022. februárjában az Európai Parlament elfogadta a Cseh Katalinról elnevezett, amellett kampányoló jelentést, hogy a kormány megkerülésével érkezhessenek hazánkba az uniós pénzek, például önkormányzatokhoz és álcivil szervezetekhez.

Az Európai Parlament elfogadta a Cseh-jelentést, magyar kezdeményezésre juthatnak a városok közvetlenül európai uniós pénzekhez!

– büszkélkedett egy Facebook-bejegyzésében a momentumos EP-képviselő, hozzátéve, hogy ezen már évek óta együtt lobbiztak a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzattal.

Fotó: Facebook

Azt is ugyanekkora lelkesedéssel üdvözölte Cseh Katalin, hogy 2022. szeptemberében az EP elfogadta a hazánkat elítélő Delbos-Corfield-jelentést. Eközben pártjával tovább lobbizott azon, hogy miként lehet az általuk favorizált kedvezményezettek felé terelni az uniós forrásokat. Ugyanebben a Facebook-posztban arról is beszámolt, hogy az EP megszavazta azt a módosító indítványukat is, amelyben arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy találjon módot az önkormányzatok és az – egyébként senki által meg nem választott módon politikai tevékenységet végző – „civil" szervezetek közvetlen pénzügyi támogatására.

Néhány nappal később, az ATV-ben beszélt arról is, hogy évek óta, a mandátuma felvételétől kezdve küzd az Európai Bizottságnál, hogy működjenek közre a magyar kormány elleni aknamunkában:

Hát én nagyon bízom benne, hogy az a folyamat, amely során az elmúlt három évben, talán kicsit a mi munkánknak is köszönhetően az Európai Bizottság igenis felvette a kesztyűt az Orbán-kormány ügyeskedéseivel szemben, ez most nem áll meg. (...). Most lenne itt az idő arra, hogy tényleg valódi, érdemi változtatások történjenek Magyarországon, hogy garantáljuk azt, hogy a pénzek jól legyenek elköltve.

Fotó: Facebook

E befolyásgyakorlás eredményeiről egy idén márciusban közölt Facebook-bejegyzésben számolt be Cseh:

Többek között a mi munkánknak is köszönhető, hogy az új hétéves költségvetésben már 40 milliárd euróval nőtt a közvetlen források összege, vagyis ezen pénzek elosztásáról nem a kormányok döntenek.

Hozzátette: azt is elérték, hogy a pályázó önkormányzatok és „civil" szervezetek közvetlen összeköttetésben állnak az Európai Bizottsággal, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy ott is a magyar kormány ellen lobbizhatnak.

Cseh Katalinnak az utóbbi időben közzétett bejegyzéseiből és nyilatkozataiból az derül ki, hogy továbbra is mindent megtesz azért, hogy akadályozza a kormány és a Brüsszel közti megegyezést és a jelenleg is zajló tárgyalási folyamatot. A Magyar Hangnak adott múlt heti interjúban például azt a képtelenséget állította, hogy „a Fidesz nem küzd azért, hogy az EU-s pénzek minél hamarabb megérkezzenek Magyarországra".

Hozzátette ugyanakkor, hogy momentumosként épp azon dolgozik, hogy a források minél nagyobb hányadát osszák szét a kormányt megkerülve.

A momentumos képviselőnő a napokban egy propaganda kisfilmet is megosztott a közösségi média oldalán a „Cseh-jelentésről", amelyben a saját maga és pártja szerepét ünnepli abban, hogy sok „civil" szervezetet kötöttek össze a brüsszeli intézményekkel. A Momentumnak és a magyarországi baloldalnak a globális progresszív hálózatok által támogatott lobbija hatékonyságát mutatja, hogy míg a brüsszeli bürokrácia néhány éve még – Cseh szavaival – megmosolyogta a „közvetlen" EU-s támogatásokról szóló elképzelésüket, addig mára ez lett a Magyarország elleni nemzetközi támadások egyik fő iránya.

2023. május 17. 12:15
Ledobta kutyáját a negyedik emeletről, 20 métert zuhant az öleb
A házikedvenc nem élte túl a zuhanást.
Húscafatok lepték el az autópályát, le kellett zárni a külső sávot - videóval
Horrorfilmben is megállta volna a helyét a sztráda látványa.
Könyv készül Jákob Zoltán életéből, titkokat árul el a Nagy Ő
Magyarország egyik leggazdagabb embere hamarosan az ország szeme láttára kezd párkeresésbe a Nagy Ő című reality ker...
Nem lehet halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot
A hegymászó holtteste nem került elő.
Kisgyerekeket késeltek meg egy játszótéren, videón a szíriai támadó
Három gyerek életveszélyes állapotban van.
Eltapsolta összes hitelét a kocsma pénzeszsákja, majd lóvá tette a rendőröket
A rejtélyes rablót a nyomozók nem találták.
Dömötör Csaba: Ez a brüsszeli politika legrosszabb arca
Az államtitkár elmondta, Magyarországot sok milliárdos büntetéssel sújtaná Brüsszel, ha nem fogadunk be menekülteket...
A tökéletes külső titka
Még a legszebb és legcsinosabb nőknek is készülniük kell a nyárra, azaz folyamatos energiabefektetés nélkül ők sem l...
Tények teljes adás, 2023. június 9., péntek
ÁLDOZATOK - Ketten meghaltak Gyöngyöstarjánban, miután elsodorta őket a patak megáradt vize. Hidakat és kerítéseket ...
Soha nem fogom abbahagyni!
81 éves, de nem áll meg, egy igazi örökmozgó a keszthelyi Bagyó Árpád, azaz Árpi bácsi. Megállás nélkül fúr, farag, ...
Újabb terrortámadás volt Szomáliában
Guardiola: tévedés, hogy egy olasz csapat csak védekezni tud
Megdöbbentő vádak az ukrán hadsereg ellen
Újabb világcsúcsot futott a kenyaiak sztáratlétája
Őrült mérkőzésen, elképesztő fordulatok után dőlt el a férfi kézilabda döntő