Gulyás Gergely: A kormány elfogadta az Európai Bizottság javaslatait

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki kormányinfón beszélt arról, hogy a minden piaci idegesség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek.

2022. július 07. 12:44

A legfrissebb ipari termelési adatok 9,4 százalékos erősödést mutatnak, a teljes foglalkoztatottság megvalósult, a költségvetési bevételek lényegesen magasabbak a vártnál – tette hozzá. "A kormány elkötelezett az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél mellett. Az árfolyamot ma a gázár és az olajár mozgatja. Az egésznek a kiváltó oka a háború és az erre adott válaszok. Egész Európa a szankciók hatásaitól szenved" - mondta a miniszter.

Az exportvilágbajnok Németországban a külkereskedelmi mérleg negatív, amit kevesen gondoltak volna, hogy bekövetkezhet. Az infláció szempontjában Magyarország jobban áll mint a térség átlaga, az árfolyam szempontjából kicsit rosszabbul.

Helyreállítási alap

Gulyás szólt arról is, hogy a helyreállítási alapról szóló tárgyalások előrehaladtak, kiküldte a kormány a további javaslatait a megegyezés érdekében. Négy fontos területen elfogadtuk a bizottság álláspontját: nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék alatt lesz az egyajánlatos közbeszerzések aránya, a bíróság dönthet korrupciós ügyek esetében a további lépésekről, ha az ügyészség lezárja azt, Magyarországnak az uniós források egy részét az energiafüggetlenség megvalósítására kell fordítani. A hitelként kapott uniós forrásokat az energiafüggeltenség elérésére kell fordítani – mondta a miniszter.

Navracsics Tibor miniszter három hete, múlt héten pedig Palkovics László miniszter is tárgyalt arról, hogy az uniós hitelt is megkaphassa majd hazánk. 

"Ennek érdekében a kormány felmérte, hogy milyen fejlesztésekre lesz szükség a hazai energiaiparban. A mátrai hőerőműnél az ötből két blokk működik, a másik hármat is beindítják, emellett 3 gázturbinás erőművet fognak építeni, Paks I. üzemidejének pedig a meghosszabbítását kezdeményezik, és növelik az itthoni gázkitermelést" – tette hozzá. Mint mondta, "célunk, hogy a magyar költségvetés a továbbiakban is kiszámítható, megbízható legyen. Az EB javaslatai elfogadása után azt remélik, hogy minél előbb megjöhet hazánkba az uniós pénz" – mondta.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a hazai baloldali európai képviselők aktívan lobbiznak az államnak járó pénz megérkezése ellen, ezzel az országnak ártanak, nem a kormánynak. 

Növekvő migrációs nyomás 

"A kormány az illegális migrációról is tárgyalt tegnapi ülésén" – árulta el Gulyás Gergely.

A tavalyi év első felében 47 ezer határsértőt fogtak el a déli határon, idén már 110 ezer migráns próbált átjutni a határon. Ezzel párhuzamosan az elfogott embercsempészek száma is a duplájára nőtt – ismertette.

"A keleti határon ezzel egy időben menekültválság van, itt is be kell vetni a katonaságot. A Belügyminisztérium emiatt összesen négyezer határvadászt fog felvenni, erről is döntött a kormány tegnap. A rendőrségen belül létrejövő speciális alakulat a katonaságot tehermentesíti, a felállítását a honvédelmi alapból finanszírozza a kormány" - tette hozzá Gulyás Gergely.

Fotó: MTI

A határvédő alakulatokkal kapcsolatban a miniszter kérdésre elmondta, fel kell készülni arra, hogy a migránsok erőszakosan próbálnak bejutni az országba. Hozzátette: a jogszabályokat is ehhez kell igazítani. Gulyás szerint azt is végig kell gondolni, hogy mit lehet tenni akkor, ha egy migráns fegyverrel átlő a határon. Lapunk is kérdezte a határvadászok létszámáról a minisztert. Gulyás Gergely azt mondta, hogy egyelőre úgy látják, hogy négyezer fő elég lehet a megnövekedett feladatok elvégzésére, de ha kell tudnak még felvenni határvadászokat a jövőben.

A forint árfolyamának eszköze

A forint-euró árfolyamot érintő kérdésünkre a miniszter úgy reagált, a Jegybanknak vannak eszközei ennek befolyásolására. 

Elmondta, hogy a magyar államadósság magasabb, mint a nem euróval fizető környező országokban, emiatt nagyobb a kitettségünk. 

"Az extraprofit-adót a kormány bevezette" – jelentette ki Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére. "A baloldal mindig is a rezsicsökkentés ellen foglalt állást, Dávid Ferenc (DK) minapi nyilatkozata ennek a politikának az elvszerű folytatása" - reagált a miniszter az erről szóló kérdésre. A Gyurcsány-párti politikus arról beszélt, hogy az átlagkeresetből élőknek nincs szüksége a kormányzati segítségre. 

A kormány legjobb eszköze a forint árfolyamának gyengülésére az, ha a gáz beszerzésének a biztonságát garantálja. 

Emellett Magyarország energiafüggőségét mérsékelni kell – fejtette ki. Gulyás Gergely hangsúlyozta, semmilyen megszorítás nincsen, de az igaz, hogy a kormány saját magán spórol. Szentkirályi Alexandra bejelentette, lesz augusztus 20-án tüzijáték, valamint a hagyományosnak számító négynapos programsorozatot is megszervezik az ország húsz helyszínén. Gulyás Gergely elmondta: a kormány nem tervez benyújtani olyan törvényjavaslatot, ami az önkormányzati vízszolgáltatók államosításáról szól. A vízhiány miatt azonban egyes önkormányzatok megkeresték a kormányt, hogy átadnák a vízszolgáltató cégüket. Erre az államnak fel kell készülnie.

"Ha technikai megegyezés van, akkor is az a valószínű, hogy ősszel lehet megállapodás az Európai Bizottság és a magyar kormány között" – válaszolta az Index vonatkozó kérdésére Gulyás Gergely.

"Semmi szükség nincs korlátozásokra a koronavírus hazai esetszámainak emelkedése miatt" – szögezte le egy másik kérdésre válaszolva a miniszter. A határvadászok gyors kiképzést kapnak, a vezetőik jelenleg is rendőrök, akiket csak átképeznek. A határvadászok bére a rendőrségi bértáblába fog betagozódni, érettségi nélkül is lehet jelentkezni erre a szolgálatra – derült ki a kormányinfón.

Gulyás Gergely kizártnak tartja, hogy az antiszemita kijelentéseket tevő Gyöngyösi Mártont bevenné a sorai közé az Európai Néppárt.

"Az elmúlt 10 évben megszokott fizetésemeléseket szeretné folytatni a kormány, jelenleg még az is kétséges, hogy ez lehetséges lesz" – jelezte a Népszava kérdésére Gulyás Gergely.

"A magyar állam nem kíván kihátrálni a megkötött megállapodásból" - jelezte az orvosbéremelésekről szóló kérdésre válaszul Gulyás Gergely. A miniszter hozzátette, ahhoz, hogy 2023 január elsejétől az ígért orvosbéremelést végre tudják hajtani, kellenek az uniós források is. Ukrajna felől egyelőre illegális migránsok nem próbálnak bejönni az országba – jelezte Gulyás Gergely. "Az extraprofit-adóval érintettek nagy többsége nem tudja átterhelni a vásárlókra a plusz terhet" – válaszolta a TV2 egy kérdésére a miniszter. Az energiatakarékosság fontos, hosszútávon pedig nagy versenyelőny, Gulyás Gergely azt javasolja, tekintsünk a főváros kezdeményezésére ilyen szemüveggel. 

Forrás: Magyar Nemzet

Elkapták a kerepesi önkielégítő rémet, elmondta, hogy miért tette
A rendőrök kihallgatták a férfit és kezdeményezték bíróság elé állítását.
Elmarad a fővárosi légi parádé
A várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a Magyar Honvédség szakértőinek döntése értelmében elmarad a szo...
Újabb világsztár érkezett Budapestre, de nem felhőtlen az öröme
Budapesten van Dave Bautista, a Dűne sztárja, azonban nem volt örömteli a megérkezése, a színészt nagyon felpaprikáz...
Friss fejleményt közölt a rendőrség a Szigeten történt brutális verekedésről
Súlyos testi sértés és könnyű testi sértés megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárást egy, a Sziget fesztivál...
Rájátszott az elesettségre a járókeretes pedofil, a segítségére siető gyerekekre a pokol várt
A gátlástalan férfi kérlelte a gyerekeket, hogy segítsenek neki hazamenni és bejutni a lakásába. A jól nevelt, segít...
Tények röviden, 2022. augusztus 19., péntek
Tények röviden adás
Tények teljes adás, 2022. augusztus 19., péntek
TŰZVÉSZ - Egy helyi férfi okozta a brutális tűzvészt a Mecsekben. Szemetet égetett a kertjében, onnan terjedt szét a...
Gyökeresen megváltozik az idő
időjárás-jelentés, 2022. augusztus 19., péntek
Egy rakás heroinnal kapcsoltak le egy 81 éves drognagyit
Öt kilogramm heroint találtak a varsói repülőtéren egy Afrikából Kanadába tartó 81 éves, dán állampolgárságú nő bőrö...
Mi van köztük?
Hosszú idő után egy ismert férfi társaságában mutatkozott nyilvánosan Berki Mazsi. El is indultak a találgatások. Be...