Beperelte a Pepsi-t New York állam műanyagszennyezés miatt

A Buffalo folyó menti műanyagszennyezés miatt beperelte New York állam a Pepsi vállalatot, mivel állítólag szennyezi a vizet és károsítja a vadon élő állatokat.

A Pepsi a világ második legnagyobb élelmiszeripari vállalata az iparágvezető Nestle után. Az amerikai óriáscég most azonban a legújabb nagyvállalat, amely ellen az amerikai hatóságok pert indítottak a környezetre gyakorolt ​​hatása miatt – írta meg a BBC pénteken.

Kifejtve, hogy a New York-i panasz szerint a Pepsi megsértette az állami törvényeket, amikor nem figyelmeztette a lakosságot a műanyag csomagolás kockázataira, és félrevezető kijelentéseket tett közzé a környezetszennyezés elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseiről.

A közelmúltban a Coca-Colát, a Danone-t és a Nestle-t is azzal vádolták, hogy megtévesztő állításokat tettek műanyag palackjaikkal kapcsolatban.

Ezeket a vállalatokat „zöldmosással” vádoljak, vagyis azzal, hogy környezetbarátabbnak, zöldebbnek vagy fenntarthatóbbnak állítanak be valamit, mint amilyen az valójában. Vagyis ezek a cégek félrevezethetik a fogyasztókat, akik azt gondolják, hogy az ilyen termékek vásárlásával kevésbé szennyezik a környezetet.

A mostani vizsgálatok eredménye szerint a Buffalo folyó mentén 13 helyszínen gyűjtött hulladékok között a legtöbb a Pepsi egyszer használatos műanyag csomagolásai voltak.

Az állam szerint pedig ezek hatására már Buffalo ivóvízellátásában is kimutatták a mikroműanyagokat, amelyek a reprodukciós zavaroktól kezdve a bélgyulladáson át a neurotoxikus hatásokig számos káros egészségügyi hatást okozhatnak.


Már az emberi szervezetben is megjelent a mikroműanyag

Nem csak környezetvédelmi szempontok miatt károsak a mikroműanyagok, hanem már az emberi szervezetben is kimutatták a jelenlétüket.

Már ráadásul születésünkkor életveszélyben vagyunk, a bőrünk alatt is lehet mikroműanyag, ami szó szerint beleépülhet a húsunkba. De számos olyan esetről tudni, hogy az orvosok a májban és az agyban is találtak szemmel alig látható műanyag darabokat. Az állatvilágot már évtizedek óta tizedeli a műanyag szemét.

Műanyagot találtak egy magzat méhlepényében

Sokkoló eredmények kerültek nyilvánosságra, miután mikroműanyagokat találtak egy születendő csecsemő méhlepényében.

Úgy tűnik egyre jobban szűkül azon helyek listája, ahol még nem bukkant fel a műanyag. Legutóbb az óceán mélyén találtak belőle, most pedig a placentában.

Sokan gondolják, hogy az anyaméh egy áthatolhatatlan ház, de így sem sikerült megakadályozni, hogy a műanyag részecskék átjussanak rajta.

Négy egészséges, terhes nőnél találták meg a tudósok a darabokat, akiknek végül normális szülésben volt részük.

A kutatók az Environment International folyóiratban tették közzé eredményeiket, ahol azt írták, hogy a placenta a magzat fejlődésének támogatásában és a külső környezettel való összeköttetésben játszik döntő szerepet, a potenciálisan káros műanyag részecskék jelenléte nagy aggodalomra adhat okot. További vizsgálatok szükségesek, hogy kiderítsék milyen káros hatásai lehetnek a műanyag daraboknak az immunrendszerre vagy fenn áll-e a mérgezés veszélye.

A talált részecskék különböző színűek voltak, beleértve a kéket, a vöröset, a narancsot vagy a rózsaszínt, és úgy vélik, hogy csomagolásokból, festékekből, kozmetikumokból és személyi ápolószerekből származhatnak.

"Olyan, mint egy kiborgbaba, már nem csak emberi sejtekből áll, hanem biológiai és szervetlen entitások keverékéből. Az anyák megdöbbentek" - mondta Antonio Ragusa a kutatás vezetője.

Először találtak műanyag mikroszemcsét emberi tüdőben

Először találtak élő emberek tüdeje mélyén műanyag mikroszemcsét: műtéten átesett tizenhárom páciens közül tizenegyben fedezték fel a részecskéket. A tudósok szerint a műanyagszennyezés ma már az egész bolygón jelen van, így az ember is elkerülhetetlenül ki van neki téve – írta a Guardian.

A Guardian beszámolója szerint tizenegy páciens tüdejében talált mikroszemcsék közül a leggyakoribb a csomagolóanyagokban lévő polipropilén, valamint a palackgyártáshoz használt PET volt. Két korábbi tanulmány boncoláskor talált tüdőszövetben hasonlóan magas koncentrációjó mikroműanyagot.

Azt már tudtuk, hogy az emberek belélegzik, az étellel és a vízzel lenyelik az apró szemcséket. Ismeretes az is, hogy azok a munkások, akik nagy mennyiségű műanyagszennyezésnek vannak kitéve, megbetegszenek.

Emberi vérben az első alkalommal márciusban találtak mikroműanyagot, ami azt mutatja, hogy a szemcsék a szervezeten belül keringenek, és megtapadhatnak a szervek szöveteiben. Egyelőre nem tudni, hogyan hatnak az emberi egészségre. A kutatókat azonban aggasztja, hogy a mikroműanyag laboratóriumi körülmények között károsította az emberi sejteket, a légszennyezés porszemcséiről pedig tudjuk, hogy behatol a szervezetbe, és évente emberek millióinak idő előtti halálát okozza.

"Nem vártuk, hogy a tüdő alsó régióiban találjuk a mikroszemcsék legnagyobb számát, de a részecskét mérete is meglepett bennünket, mivel ebben a tüdőrégióban a légutak szűkebbek, és azt hittük, a nagyobb szemcsék korábban kiszűrődnek, így nem jutnak ilyen mélyre" – mondta el Laura Sadofsky, az angol Hull York Orvostudományi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. A munkát a Science of the Total Environment tudományos lap elfogadta publikálásra.

A kutatók a páciensek műtéti területe melletti egészséges tüdőszövetből vett mintákat elemezték. 0,003 milliméteres szemcséket is észleltek, a műanyag fajtájának azonosítására spektroszkópot használtak. A háttérszennyezés kiszűrésére kontrollmintákat is megvizsgáltak.

Egy 1998-as amerikai tanulmány műanyagot és növényi rostokat talált tüdőrákos betegek több mint száz mintájában. A rákos szövetek 97 százaléka tartalmazott rostokat, a nem rákos szövetek 83 százaléka volt szennyezett.

Hatalmas mennyiségű műanyaggal károsítja az ember a környezetét, a mikroszemcsék az Everesttől a legmélyebb óceáni árkokig megtalálhatók. A mikroszemcséket kimutatták várandós nők méhlepényében is – számolt be az MTI.


Megállíthatatlanul terjed

Sőt kimutatták már a májban, a szívben, az agyban és a vérben is. Megállíthatatlan a terjedése és veszélyesebb még a globális felmelegedésnél is. Szinte mindenhol ott van, ételekben, italokban, mi pedig gond nélkül bevisszük a szervezetünkbe. A következmények pedig rettenetesek lehetnek.

Németh Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víz- és Környezetbiztonság Tanszékének egyetemi docense szerint rengeteg műanyagot gyártunk. 400 millió tonnát. Ez nagyjából annyi, mint a Puskás stadion súlya. De talán ezzel még nem is lenne nagy baj, de az már a tragédia kategóriába tartozik, hogy a műanyagokat elszemeteljük.

Legnagyobb részben a PET palackok árasztják el a folyók, tavak, tengerek és óceánok vizét.

„Fizikai aprózódás, amikor egy vízbe egy vízfelületre kerülnek ezek a műanyag hulladékok, és aztán a hullám mozgás miatt, ott napok, évek, hetek alatt, eldörzsölődnek mikroszkópikus részek válnak le, belőlük, vagy eltöredeznek” – magyarázta.

Egy egyszerű mindennapi használatban levő PET palack több mint 400 év alatt aprózódik fel és szóródik szét.

Tehát, ha Károlyi Gáspár, aki magyarra fordította a Bibliát 1590-ben eldobott volna egy palackot, akkor az mára bomlott volna le. Sok idő.

A nap UV sugárzása megváltoztatják a műanyagok kötéseit, azaz törékennyé teszik, és ami el tud törni az el is törik, a mikroműanyag esetében fel is aprózódik.

„A biológiai aprózódás során a vízben elsősorban kis rákocskák, elaprózzák a szájszervükkel ezeket a műanyagokat, merthogy ezekre algák telepednek, az algákat pedig megeszik és hozzá harapják, mint a szendvicset” – részletezte Németh Zsolt.

A táplálék láncba máris bekerült a mikroműanyag és ez jelenlegi tudásunk szerint, ott is marad, mert nagyon nehéz szűrni.

Az apró tengeri rákocskák pedig tudtunkon kívül még kisebbre darabolják a műanyagot.

„Mérések szerint, olyan 1-1,7 millió kis darabot csinálnak egy átlagos műanyagzacskóból. Nyilván ezt utána már a környezetből nem lehet eltávolítani. És bekerül a táplálékláncba, mert más magasabb rendű víziállat, például halak is megeszik ezeket a műanyag szemcséket” – tette hozzá a szakember.

De találtak mikroműanyagot az Antarktisz jégfelszínén, a Himalája gleccsereiben, a mélytengerekben és gyakorlatilag mindenhol.

Tóth Tamás táplálkozási szakértő szerint ezek egészen pici méretű nano műanyagok mikroszkópikus egységek, azok már bőrből is bejutnak az emberi szervezetbe.

Tóth Tamás szerint a probléma már a szó szoros értelmében a testközelbe ért. Az eldobott PET palack és a kupakja, morzsolódik és elmálik, és észrevétlenül jut a szervezetbe. Mikro és nanoműanyagok nagyvalószínűséggel már majd minden civilizált ember szervezetében kimutathatóak.

„Nem csak a táplálékláncba kerülnek be a mikroműanyagok, hanem a levegőbe is. Vegyük úgy, hogy a víz is a tápláléklánc része. De a levegőből, a vízből beleértve a csapvizet a palackozott folyadékot, és így tovább. Meg a tápanyagokól juttatnak be a szervezetbe” – fejtette ki a szakértő.

A műanyag hulladékból, tehát a PET palackból, műanyag kannákból, tárgyakból elapródozódott részecskék és szemcsék az emberi testen belül bárhol megtapadhat.

„Kimutatták a szívben, az agyban, a garatban, a tüdőben, a vérben, a spermában, a bőrben. Joggal feltételezhetjük, hogy a vesétől az agyalapi mirigyig valószínűleg mindenhol ott van” – emelte ki.

Hogy mit okoznak ezek az idegen vegyületek a szervezetben még nem tudni, de nem sok jóra számíthatunk az biztos.

A szakemberek szerint ezért nem mindegy az, hogy miből iszunk, illetve, hogy milyen csomagolásban választunk élelmiszert: egyszerhasználatos PET palacban, vagy korlátlanul ujrahasznosítható alumíniumban. Valamint az sem mindegy, hogy végül hova dobjuk ki a zacskót, a bubifóliát, a nejlonharisnyát és a PETpalackot.

Kapcsolódó cikk:

Haszonállatok húsában, tejében és vérében is találtak mikroműanyagot

Nagy a baj, már az emberi vérben is jelen van a műanyag

2023. november 18. 16:18
„Komolyan megviselt, nagyon féltem! – megtámadták Miss Moodot
Az énekesnő a megrázó esetről közösségi oldalán számolt be.
Vasvári Vivien Instagramon üzent szerelmének, ennél boldogabb nem is lehetne
Meghitt fotókat osztott meg közösségi oldalán.
Rémálom jön az M7-esen, a nyaralók bosszankodhatnak
Rossz hír érkezett a nyaralni készülők számára.
Erdőtűz tombol Athén határában
Két települést kiürítettek szerdán a hatóságok.
Sírva vallott édesanyjával való kapcsolatáról Tóth Gabi, elárulta, miért fajult idáig a dolog
 Az énekesnő könnyek között, kendőzetlenül vallott az elmúlt 1 évről.
Tények teljes adás, 2024. június 21., péntek
ÁTSZÚRTA – 15 méteres fa szúrt át egy kisteherautót egy brutális baleset után Jakabszállásnál. A sofőr hatalmas sebe...
Nagy küzdő vagyok!
Ránézésre olyan könnyednek tűnik, mindig széles mosollyal állnak a dobogóra, de mi van valójában az élsportolók telj...
Most még bírjuk, de mi lesz később?
"Nem tudjuk megmondani, mi a baja a gyereküknek..." a mondat, amit egyetlen szülő sem szeretne hallani az orvostól. ...
Nem én vagyok az apja!
Most akkor babát vár vagy sem? Napok óta lázban égnek a rajongók, hogy a Házasság első látásra megosztó sztárja, Bog...
Fedőneve: Gólkirály!
Ő lehet a magyar válogatott meglepetés-embere? Gólkirályként és a mai labdarúgás egyik legnagyobb szenzációjaként em...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.