A bíróság jogellenesnek nyilvánította a pedagógussztrájkot

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Fővárosi Ítélőtábla jogellenesnek nyilvánította a január 31-ei pedagógussztrájkot. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) korábban arra kérte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét és a Pedagógusok Szakszervezetét, hogy jogerős bírósági döntés hiányában halasszák el a sztrájkot, ám mégis megtartották. Az Emmi szerint egyértelmű, hogy a pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója volt.

2022. február 10. 15:28

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú bírósági végzést, és jogellenesnek nyilvánította a január 31-én tartott pedagógussztrájkot. Információk szerint a másodfokú bíróság a döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a felek nem tudtak időben megállapodni az elégséges szolgáltatás mértékében, emellett jogerős bírósági döntés sem született január 31-ére.

Nem várták meg a bíróság döntését

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) január 28-án délután jelentette be, hogy a bíróság első fokon nekik adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz az általuk benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk. Erre reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miszerint a fellebbezési idő miatt már biztos, hogy nem lehet törvényes a hétfői pedagógussztrájk, emiatt arra kérte a két szervezetet, hogy halasszák el azt, és várják meg a jogerős bírósági ítéletet. A közleményben felidézték: a szakszervezetek már december 21-én – a kormánnyal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan – bírósághoz fordultak, azonban nem tudtak formailag és tartalmilag megfelelő kérelmet előterjeszteni, így a szükséges hiánypótlások miatt a bíróság csak január 28-án hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot. „A Sztrájktv. 4. § (3) bekezdése alapján sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla, ez a helyzet azonban hétfőn nem áll fenn” – tisztázták.

Azt is írták:

"A kormány felszólította a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el."

Az Emmi akkori közleménye szerint a koronavírus-járvány miatt a gyermekek és a szülők így is több hiányzásnak, tehernek voltak kitéve az elmúlt időszakban.

Fotó: MTI

A baloldal kampányakciója

Lapunk korábban megírta, hogy a tiltakozásokat szervező két szakszervezet; a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete egy közös, a sztrájkot előkészítő dokumentumában azt javasolta a tanároknak, hogy viseljenek kék szalagot. Mint ismert, Márki-Zay Péternek, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének az ötlete a kék szalag viselése, elmondása szerint ezzel akarja felhívni a figyelmet az elszámoltatásra és a korrupció elleni küzdelemre. Most úgy tűnik, a két pedagógusszervezetnek köszönhetően, a politikai akció már az iskolákba is beférkőzne.

"Egyértelmű, hogy a január 31-ére tervezett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója" - írta még akkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Mint fogalmaztak: közeledik a választás, a baloldal ismét kampányakciókra akarja felhasználni a pedagógusokat, és a pedagógus-szakszervezetek vezetői sajnálatos módon erre hajlandók is a gyermekek és szülők kárára.

"A három hónapja zajló sztrájktárgyalások előtt „Gyurcsánynéval egyeztettek”, és nem a megegyezés, hanem a politikai hangulatkeltés a céljuk" – tették hozzá.

Az egész ügy onnan indult el, hogy figyelmeztető sztrájkot hirdetett még decemberben január 31-ére a PSZ és a PDSZ, miután közös sztrájkbizottságuk tárgyalt a kormány képviselőjével. A két szakszervezet azt ígérte, hogy ha az akció nem vezet eredményre, akkor március 16-án megismétlik. Egyébként nem először folytat alig leplezett politikai indíttatású kampányt a magyar oktatásügy, a kormány és annak különböző intézményei ellen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Már az is árulkodó, hogy korábban a gyermekvédelmi népszavazást is támadták, amivel szerintük lejáratják a referendum intézményét.

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Várhatóan kevesebb dinnye terem idén
Várhatóan kevesebb dinnye terem idén, de a belföldi fogyasztást ki tudják elégíteni a termelők - közölte az MTI-vel ...
Újabb elmebeteg, agresszív autóst videóztak le
Büntetőfékezett, majd kiszállt és őrjöngött, ütött is. Az agresszív sofőrt feljelentették.
Németh Szilárd: a baloldal most is a multik oldalára állt és ott "üti-vágja a rezsicsökkentést, ahol csak éri"
A baloldal most is a multik oldalára állt és ott "üti-vágja a rezsicsökkentést, ahol csak éri" - hangsúlyozta Németh...
Egymás után három nőt is brutálisan bántalmazott
Súlyos testi sértés miatt letartóztatták a férfit, aki egymás után három nőt bántalmazott.
Újabb áldozatok: ismét támadások érték Mikolajivet
Az orosz hadsereg ágyúzásának következtében több tömbház és kocsi is megsemmisült Mikolajiv városában.