gazdaság
varga mihály
pénzügy

Varga Mihály: a magyar gazdaság erős vállalkozásokra épül

A magyar gazdaság kitartó, elkötelezett családokra, erős vállalkozásokra épül.

Varga Mihály azt mondta, a magyar gazdaság az elmúlt évek kihívásai - koronavírus-járvány, orosz-ukrán háború, az elhibázott szankciók - ellenére válságállónak bizonyult, a gazdaság teljesítménye a 2010-es 150-160 milliárd dollárról 216 milliárdra növekedett. Hozzátette: a gazdaság tavaly 4,6 százalékkal erősödött, idén elkerüli a recessziót, jövőre pedig ismét 4 százalék körüli ütemben növekedhet.

A kormány a veszélyekkel szembeni védekezésben és az új kihívásokra való felkészülésben is támogatja a vállalkozásokat - hangsúlyozta, hozzátéve: a kormány célként tűzte ki további új munkahelyek létrehozását, az egyensúlyi mutatók javítását és az energiafüggőség csökkentését. A pénzügyminiszter rámutatott: a kormány az államadósságot 76,8 százalékról 72,9 százalékra csökkentette tavaly, miközben a költségvetési hiányt a választási év ellenére is mérsékelte, jövőre pedig 2,5 százalékra szorítja le.

A szankciók által gerjesztett, 14,5 százalékos infláció ellenére a bérek reálértéke éves szinten 2,6 százalékkal emelkedett tavaly, így már 2013 óta tart a reálbér-növekedés - mondta, megjegyezve: a magyar gazdaság válságállóssága az elmúlt évtized teljesítményének köszönhető, amely a megfelelő gazdaságpolitika, a magyar vállalkozások és a 4,7 millió magyar munkavállaló közös sikere.

Jelezte: a háborús helyzetben a legfontosabb feladat, hogy növekedési pályán maradjon a gazdaság, ezért alkalmazkodni kell a változásokhoz, a tartósan magasabb energiaárakhoz. A kormány továbbra is kiemelten fontosnak tartja az élelmiszeripar fejlesztését, ezen belül a hazai termékpaletta, az ellátásbiztonság és az energiahatékonyság növelését - szögezte le Varga Mihály.

A tárcavezető a fejlesztésről szólva elmondta: a cég a kukoricakészítmények egyik legnagyobb európai gyára, évente 40 ezer tonna GMO-mentes kukoricát dolgoz fel, 200 családnak biztosít stabil munkát hosszú évek óta. Az üzem a termékek több mint 50 százalékát exportra termeli. A mostani beruházásnak köszönhetően az évi tésztagyártási kapacitásuk háromszorosára nő, a kukoricaolaj gyártása 150 tonnára. Az új, biológiailag lebomló, ehető poharakat és tányérokat gyártó fejlesztés pedig a környezetterhelés csökkentését szolgálja - ismertette Varga Mihály, aki elismeréssel szólt arról, hogy a cég tulajdonosai tőzsdei bevezetéssel kívánnak forrásokat bevonni a vállalkozásba.

A Civita Group Zrt. tulajdonában lévő Agri-Corn Kft. új üzemének 2,5 milliárd forintos beruházását egymilliárd forintos európai uniós, illetve kormányzati támogatással valósították meg - mondta Vaszkó Gábor, a társaság vezérigazgatója.

Kukoricából készülő termékeiket, a kukoricaolajat és a száraztésztákat már tizenegy európai országba exportálják, az ehető poharak és tányérok gyártásával pedig 500 tonna műanyag kiváltását teszik lehetővé évente - tette hozzá.

Vaszkó Gábor az MTI érdeklődésére elmondta: Európa legnagyobb kukoricatészta-gyártó üzemében évente 20 ezer tonna végterméket állítanak elő. Tavalyi árbevételük ötmilliárd forint volt, eredményük elérte a 800 milliót, idén 20 százalékos növekedést terveznek.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a városban és agglomerációjában komoly gazdasági fejlesztések történnek, s ebben fontos szerepe van az élelmiszeripari beruházásoknak. Vitányi István (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője szerint beszállítóként a bihari térség vállalkozói is profitálhatnak a debreceni fejlesztésekből - közölte az MTI.

Képek forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

2023. március 17. 16:35
Brutális balhé volt a XI. kerületben, az életéért küzdött az áldozat
A helyszínre mentők és rendőrök is érkeztek.
Elhunyt Schmidt Csaba
44 éves volt.
Csúnya baleset a 75-ösön, rosszul mérte fel a helyzetet a vétkes sofőr – Fotók
Figyelmetlenség állhat a baleset hátterében.
Újabb földrengés volt a Romániában, Magyarországon is érezni lehetett
Ismét megremegett a föld.
Közel 30 év után kimagasló sikerrel tért vissza a Zsákbamacska
A korábban is népszerű vetélkedő premier epizódja március 12-én, vasárnap este 20 óra 33 perckor került adásba a TV2...
Elsöprő siker a Zsákbamacska
Elképesztő sikert aratott már az első héten a Zsákbamacska. A bátor döntések műsorában Majka nem kímélte Jocit, még ...
Örökítené szuperképességeit
Örökítő-anyaga lefagyasztásával szeretné továbbadni az utókornak a jövő szuperemberét Nagy Alekosz. A polgárpukkaszt...
Férfiak is szépülnek az esküvő előtt
Élete legszebb napján mindenki a lehető legjobb formájában szeretne tündökölni. Az álomalak és a ragyogó arcbőr nem ...
Tények teljes adás, 2023. március 20., hétfő
DRÁMA - Horrorsérülés a nagycenki focipályán: hosszú perceken át küzdöttek egy fiatal focista életéért. Fejbe rúgták...
Ilyen az élet a halálban
Magához tért a kómából és olyanokat látott, amiket csak kevesen érthetnek meg. Zoénak egy baleset miatt vérömleny ke...
Itt az újabb pedofil botrány: hétéves gyerekeket zaklatott szexuálisan egy tanár Zalában
Megállított, megbilincselt, majd megerőszakolt és megölt egy nőt egy rendőr
Nagy bajban van az Amazon
Gerard Piqué nem csak Shakirát unta meg
Itt a bejelentés: Lengyelország beléphet a háborúba