Varga Mihály: a kormány azon dolgozik, hogy a háború hatásaitól megvédje a családokat és a cégeket

A kormány azon dolgozik, hogy a háború hatásaitól megvédje a családokat és a cégeket - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Caola Zrt. 3,8 milliárd forintos egészségipari beruházásának pénteki alapkőletételén, a Fejér megyei Martonvásáron.

2022. március 11. 18:34

A magyar tulajdonú cég az Egészségipari támogatási program keretében kétmilliárd forint támogatást kapott zöldmezős beruházásához.

Varga Mihály rámutatott, hogy a mai háborús helyzetben alapvető fontosságú a higgadtság, a kormány pedig eszerint dolgozik. Leszögezte, semmilyen döntést nem támogatnak, ami veszélyezteti a magyar családokat és a magyar cégeket.

A miniszter kifejtette, hogy az elmúlt 10-12 évben - a vörösiszap katasztrófa, az árvizek, a migrációs válság, a madárinfluenza, a koronavírus-járvány és legújabban az orosz-ukrán háború miatt - a polgári kormánynak egyfajta harcedzettsége lett a válsághelyzetek kezelésében. Úgy vélte, ez a harcedzettség a hazai vállalkozásokra is egyre inkább átterjed.

Kiemelte, hogy a kormány döntéseiben mindig elsődleges a magyar emberek érdeke, amit sokszor bizonyított már. Emiatt volt szükség az Egészségipari támogatási program életre hívására is, hiszen egy-egy válsághelyzetben a magyar cégek Magyarországot segítik, a külföldi beszállítók nem feltétlenül - tette hozzá.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A programtól a hazai egészségipar megerősödését, a külföldi kitettség csökkenését várják és azt, hogy a támogatott cégek a magyar gazdaság növekedéséhez is hozzájáruljanak.

Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP), a Fejér megyei 3-as választókerület képviselő-jelöltje szerint a beruházás komoly mérföldkő a Caola és Martonvásár életében. Arról is beszélt, hogy a járási székhellyé lett város jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, ennek részeként létesült egy 157 hektáros ipari-gazdasági terület, amelynek első betelepülő vállalkozása a Caola.

Emlékeztetett arra, hogy Martonvásár eddigi fejlesztése jórészt pályázatokból, vagy kormánytámogatás révén valósult meg. Az új ipari park várható benépesülésével azonban remény van arra, hogy a város önerőből is képes lehet beruházások finanszírozására - fűzte hozzá.

Szabó Tibor (Martonvásári Polgári Összefogás-Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: 2010-ben célul tűzték ki, hogy az önkormányzat saját bevételeit az addigi 10 százalékról növeljék a költségvetésben. Most közelítik az 50 százalékot és az ipari terület létrehozásától azt várják, hogy ez tovább fog emelkedni.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Bándi Imre, a Caola Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az utolsó percben mentették meg a hungarikumnak minősülő Caolát, amivel az a céljuk, hogy visszaszerezzék a márka méltó helyét a magyar és később a külföldi piacokon. Jelezte, hogy az elmúlt két évben profi fertőtlenítő- és tisztítószer palettát fejlesztettek a pandémiára válaszul, a régi termékek pedig új arculatot kaptak.

A cégvezető közölte, hogy a martonvásári új gyártócsarnokot év végén szeretnék átadni.

A sajtóanyag szerint a 190 éves múltra visszatekintő Caola Kozmetikai és Háztartás Vegyipari Zrt. jelenleg fertőtlenítőszereket, géleket, felületfertőtlenítőket, tisztítószereket, borotválkozó szereket, test-, kéz- és hajápolási termékeket, hintőporokat, különböző rendeltetésű háztartás vegyipari készítményeket és rovarirtó szereket gyárt. Az új martonvásári üzemmel 21 új munkahelyet létesítenek és jelentősen megnő a műtéti fertőtlenítők, kéz- és bőrfertőtlenítők, műszer- és eszközfertőtlenítők, valamint felületfertőtlenítők gyártási kapacitása, a gyártócsarnok szinte teljes egészében automatizált lesz.

A nyilvános cégadatok szerint a Caola Zrt. 2020-ban 1,1 milliárd forint nettó árbevétel mellett 45 millió forintos nyereséget produkált.

MTI

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Tények röviden, 2022. május 27., péntek
Tények röviden adás
Erősen felhős idő néhol záporokkal
időjárás-jelentés, 2022. május 27., péntek
Csoda történt!
Mennyi esélye van egy gyalogosnak, akit körülbelül 100 kilométer per órával elgázolnak? Semennyi. Az ilyen balesetek...
Tények teljes adás, 2022. május 27., péntek
GYILKOSSÁG - Családi tragédia Aszódon! Megölte lányait és magával is végezni akart egy 46 éves férfi. A lányokat elt...
Gyereket is szeretnének
Szinte izzott a levegő Varga Viktor és barátnője között, miközben levezették a feszültséget egy felnőtteknek berende...