Tuzson: békepárti fordulatra van szükség Európában

Békepárti fordulatra van szükség Európában - hangsúlyozta Tuzson Bence igazságügyi miniszter az Európa a háború árnyékában - az Európa Projekt-kutatás eredményei 2024-ben című konferencián kedden a Várkert Bazárban.

A Századvég konferenciáján rendezett kerekasztal-beszélgetésen a tárcavezető kiemelte: a júniusi európai parlamenti választás legkomolyabb tétje a háború kérdése. Nem volt példa még arra, hogy ennyire húsbavágó, az életünket ilyen széles spektrumon, akár konkrétan is érintő kérdésről kelljen dönteni - magyarázta. Hozzátette: nem az a lényeg, hogy a tagállamokban jobboldali vagy baloldali pártok nyerik meg a választást, hanem hogy békepártiak-e.

Tuzson Bence hangsúlyozta: amíg a mostani kormány van hatalmon Magyarországon, hazánk nem fog meghátrálni ebben a kérdésben, nem fog katonákat küldeni, fegyvert szállítani egy szomszédos országban zajló háborúba. A nyomás ugyanakkor jelentős az országon - fűzte hozzá.

A miniszter beszélt arról is, hogy Európának erős nemzetekre kell épülnie. "Erős Európa csak erős nemzetek szövetségeként képzelhető el" - rögzítette, megjegyezve: a magyar álláspont szerint az európai jogalkotás nem állhat az egyes nemzetek alkotmánya felett, hanem éppen a nemzeti alkotmányokból vezethető le.


"Meggyőződésem, hogy lesz szuverenista fordulat Európában" - húzta alá, hozzátéve: folyosói beszélgetéseken "nagyon jól lehet érzékelni, hogy a legtöbb európai kormánytag ugyanezt érzi, még ha a hivatalos álláspont miatt sokszor nem is mondják ki."

Rámutatott arra, hogy az európai politika - pártállástól, oldaltól függetlenül - nagyon távolodik az emberek akaratától és a gazdasági valóságtól. Ha ez nem változik, akkor Európának nincs jövője - állapította meg a tárcavezető.

Tuzson Bence beszélt arról is, hogy az uniós politikát "lopakodó jogalkotás" jellemzi. Mint mondta, az európai jog olyan területekre is "kiterjeszti a csápjait", amire nem lenne joga, mert nem tartozik a hatáskörébe. Ez figyelhető meg például a migráció kapcsán, de sok más területen is - magyarázta a miniszter, aki szerint az "ideológiavezérelt" Európát meg kell változtatni. Európának valós kérdésekre kell választ adnia - szögezte le.

Tuzson Bence hangsúlyozta azt is: Európa versenyképessége zuhanórepülésben van. Szavai szerint olyan jogszabályokat kellene alkotni, amelyek erősítik a versenyképességet.


Úgy fogalmazott, Magyarország akkor tud növekedni és erősödni, ha kicsi országként a kereskedelmi, gazdasági kapcsolatai erősek. Hozzátette: Magyarországnak találkozási ponttá kell válni. Ehhez békére van szükség.

Tuzson Bence jelezte továbbá, hogy a magyar gazdaságpolitika egyik legfontosabb feladata a következő időszakban az évszázados energiafüggőség megszüntetése lesz.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő megnyitó beszédében azt emelte ki, hogy nemzeti és alkotmányos szuverenitásunk folyamatos támadás alatt áll. Meg kell védeni a családjainkat, a vallási közösségeinket, a hazánkat, a nemzeti szabadságunkat - jelentette ki.

A kormánypárti politikus szavai szerint a világ legerősebb szuverenista politikai ereje a Fidesz és KDNP együttműködése, a magyar kormány pedig a világ egyik legeredményesebben működő szuverenista kormánya.

"Van saját út" - hangoztatta, majd azt mondta: Magyarország azt bizonyítja, hogy egy átlagos méretű európai ország is képes olyan helyzetet kialakítani, hogy el tudja kerülni a hatalmi alávetést, az erőszakos gazdasági alávetést, továbbá el tudja kerülni, hogy a divatos korszellemtől vezetett ideológiai törekvések alárendeltje legyen.

Deutsch Tamás rögzítette: Magyarország nem adja föl a békepárti álláspontját, "bármekkora is a nyomás Brüsszel részéről." Hozzátette: az európai vezetők két éve "okoskodnak" stratégiáról, szankciókról, miközben napról napra sodródnak a béke felől a háború irányába.


Rámutatott arra is, hogy a magyar baloldal erőszakos és háborúpárti álláspontot képvisel, "a legszélsőségesebb európai javaslatot is lelkesen szavazták meg."

Az EP-képviselő elmondta, hogy az EU-ban élő polgárok több mint 70 százaléka határozott békepárti álpontot képvisel, a tagállamok vezetői azonban - 27-ből 26-an - radikális háborúpárti álláspontra helyezkedtek. Ugyanez a helyzet az illegális migráció kérdésével is - fűzte hozzá, majd kijelentette: nem működhet az európai együttműködés, ha a vezetők "fittyet hánynak" a polgárok akaratára.

Deutsch Tamás szerint arra van szükség, hogy a közelgő EP-választáson minden tagállamban a szuverenista erők nyerjenek. Hangsúlyozta: az európai szuverenista fordulat ott kezdődik, hogy június 9-én a Fidesz és a KDNP listájának kell győznie.

MTI/Fotók: MTI/Balogh Zoltán

2024. május 07. 13:08
Hírt adtak Robert Fico állapotáról - a kommunikáció lehetőségei korlátozottak
Egyelőre nem szállítják át Pozsonyba a szlovák miniszterelnököt.
Megbénult az európai légi közlekedés, betörtek a müncheni reptérre
Mintegy 60 járatot törölni kellett.
Most érkezett: Döntött a bíróság Fico merénylőjéről
Az ítélet nem jogerős.
Anyamedve jelent meg a csíksomlyói búcsú helyszínén, a vadászok azonnal intézkedtek
A Nagysomlyó-hegynél tűnt fel a veszedelmes vad.
Napi tény: Ezért ajánlott a napszemüveg egész évben
Nem szabad félvállról venni, hiszen komoly betegségeket előzhetünk meg. 
Szentkirályi Alexandra: Az újpesti Duna-part ma "egy borzalmas hajléktalan favella"
Az újpesti Duna-part ma nem az itt élők szabadidős központja, "hanem egy borzalmas hajléktalan favella" - írta a Fac...
Ne érj hozzám!
Elég egy óvatlan pillanat, egy véletlenül ott felejtett csoki az asztalon és máris megtörténik a baj. Vannak gyereke...
Ott fogunk lakni!
Képzeljék el, hogy hamarosan nem a Balatonra mennek nyaralni, hanem egy másik bolygóra! A földrajzórákat pedig tante...
Tények teljes adás, 2024. május 19., vasárnap
HAJÓKATASZTRÓFA - Ketten meghaltak, öt embert pedig még keresnek, miután letarolt egy szállodahajó egy kishajót Verő...
Vonat alá esett egy szurkoló, négy fiatal pedig megégett
A férfi hazafelé tarthatott, amikor megtörtént a baj.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.