Történelmi helyszínen folytatódhatnak az orosz-ukrán béketárgyalások

Várni fogja szerda este az ukrán felet az orosz küldöttség a tárgyalások helyszínén - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában.

2022. március 02. 13:03

Peszkov nem nevezte meg, hogy hol lesz a tárgyalások második fordulója.

A TASZSZ értesülése szerint a tárgyalások helyszíne Fehéroroszországban, a Breszt közelében található Belavezsszka Puscsa nemzeti parkban lesz, ahol 1991. december 8-án Borisz Jelcin orosz, Leonyid Kravcsuk ukrán és Sztanyiszlav Suskevics, a fehérorosz törvényhozás elnöke aláírta a Szovjetunió feloszlatásáról szóló szerződést.

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy nem lehet kizárni az Oroszország és a NATO közötti incidensek lehetőségét, amelyek a feszültség eszkalációjához vezethetnek. Mint mondta, Moszkva "rendkívüli nyugtalanítónak" tartja az Ukrajnába irányuló európai fegyverszállításokat.

Ugyanakkor a józanság jeleként értékelte azokat a NATO részéről elhangzott nyilatkozatokat, amelyek szerint a szövetség nem tervezi vagy szándékai között nem szerepel az eszkaláció.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz állami űrvállalat vezérigazgatója a Rosszija 24 tévécsatornán arra figyelmeztetett, hogy casus bellit jelenthetnek az orosz műholdhálózat elleni hackertámadások. Korábban az Anonymous csoport közölte, hogy feltörte a Roszkoszmosz rendszereit.

Rogozin elismerte, hogy kibertámadás érte a vállalat polgári részének számítógépeit, amelyeknek nincs közük a műholdirányításhoz. Állítása szerint a támadást idejében észlelték, és automatikusan hárították.

A tisztségviselő bejelentette: elmarad a OneWeb cég következő műholdcsoportjának szombatra tervezett felbocsátása, ha Moszkva nem kap arra vonatkozó garanciákat, hogy az eszközöket nem fogják katonai célokra felhasználni. Mint mondta, ehhez az is kell, hogy a brit kormány kilépjen a cég részvényesei közül.

"Ha ez nem történik meg, semmilyen garanciát nem fogunk elfogadni" - mondta.


Andrej Kelin londoni orosz nagykövet a Rosszija 24-en nehezményezte, hogy a brit parlamentben elhangzott olyan kezdeményezés, hogy toloncolják ki az Egyesült Királyságban élő állampolgárokat. A misszióvezető oroszok hátrányos megkülönböztetésére panaszkodott, és az Oroszország ellen bevezetett brit szankciók miatt nem zárta ki a diplomáciai kapcsolatok megszakításának lehetőségét Moszkva és London között.

Aleszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vezetője közölte, hogy az általa irányított hatóság büntetőjogi eszközökkel fog fellépni az ukrajnai "különleges hadművelettel" kapcsolatban terjesztett hamis híresztelésekkel szemben. A parlament alsóházába törvénytervezetet nyújtottak be, amelynek értelmében a hadsereg tevékenységéről terjesztett álhírekért 15 évig terjedő szabadságvesztést lehet majd kiszabni.

Andrej Turcsak, az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország főtanácsának titkára a főtanács ülésén kijelentette, hogy a Donyec-medence szakadár köztársaságaiból több mint 132 ezer menekültet evakuáltak Oroszországba. Az orosz média helyszíni jelentései szerint az ukrán hadsereg a Moszkva által függetlennek elismert szakadár régiókban lakónegyedeket és közműveket vett tűz alá, aminek halálos áldozatai vannak, és aminek következtében 195 ezren maradtak víz nélkül.

A donyecki milícia közölte, hogy körbezárta Mariupol várost, ahonnan az "ukrán nacionalisták" nem engedik eltávozni a polgári lakosságot.

Peszkov egyébként felajánlotta a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt emlékmúzeum munkatársainak, akik bírálták az Ukrajnával szembeni orosz szóhasználatot, hogy keressék fel a donyecki és a luhanszki "népköztársaságot", és ott vizsgálják meg a tömegsírokat. A Jad Vasem korábban sajnálkozását fejezte ki az ukrajnai események miatt, és kritikával illette az orosz hatóságokat, amelyek párhozamot vontak a nácik és az ukrán nacionalisták tettei között. Peszkov úgy vélekedett, hogy az izraeli emlékmúzeum munkatársai "egyszerűen nem tudják, hogy miről beszélnek".

A TASZSZ hírügynökség közölte, hogy a moszkvai ukrán nagykövetségről szerdán levonták a zászlót és levették a táblát.

Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója az Ukrajna-24 állami televízióban nyilatkozva azt mondta, hogy szerda este tartják az ukrán-orosz tárgyalások második fordulóját. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna kitart álláspontja mellett.

MTI/Fotó: illusztráció (Facebook)

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Intenzív osztályra került a Nemzet Színésze
A mentő vitte el csütörtök reggel a 88 éves színészt.
Tények röviden, 2022. május 27., péntek
Tények röviden adás
Erősen felhős idő néhol záporokkal
időjárás-jelentés, 2022. május 27., péntek
Csoda történt!
Mennyi esélye van egy gyalogosnak, akit körülbelül 100 kilométer per órával elgázolnak? Semennyi. Az ilyen balesetek...
Tények teljes adás, 2022. május 27., péntek
GYILKOSSÁG - Családi tragédia Aszódon! Megölte lányait és magával is végezni akart egy 46 éves férfi. A lányokat elt...