Szijjártó Péter: Magyarországon politikai, fizikai és energiaellátási biztonság van, ezért ki fogunk tudni maradni az európai recesszióból

A kormány az elkövetkezendő időkben is arra fog koncentrálni, hogy minél több beruházás jöjjön Magyarországra, ezzel növekedési pályán tartva a gazdaságot. Ehhez politikai, fizikai és energiaellátási biztonságra van szükség, amit európai összevetésben Magyarország egyedülálló módon tud garantálni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Tamási-Hús Kft. kapacitásbővítő beruházásának átadásán.

2022. október 21. 12:14

Szijjártó Péter az átadón hangsúlyozta: a kormány célja, hogy hosszú távon növekedési pályán maradjon a gazdaság, ezzel kimaradva az európai recesszióból. Magyarországon európai összevetésben is egyedülálló módon adott a politikai biztonság, a fizikai biztonság és az energiaellátási biztonság, amelyek nyomán még több beruházás tud érkezni az országba.


A Tamási-Hús Kft. kapacitásbővítő beruházása kapcsán elmondta, a kormány nagyra becsüli azokat a beruházásokat, amelyek a magyar élelmiszeripar technológiai színvonalát emelik és a Gierlinger Holding beruházása Tamásiban is ebbe a kategóriába esik. "Büszkék vagyunk rá, hogy Ausztria egyik legnagyobb húsipari vállalata újra Magyarországon hajtott végre beruházást, büszkék vagyunk arra, hogy a Gierlinger csoport öt üzeméből az egyik it van Magyarországon, Tamásiban" - hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a csoport 14 milliárd forintos beruházást hajtott végre, amiből új üzemet, valamint raktárt alakítanak ki és 255 új munkahelyet hoznak létre.

Az élelmiszerellátás biztonsága nemzetbiztonsági jelentőséggel bír, ezért a folyamatos kormányzati cél nem is lehet más, mint hogy a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar hatékony és biztonságos legyen. Hozzátette, hogy az említett iparágaknak a belső ellátás mellett a exportra is kell kapacitással rendelkezniük. "A magyar élelmiszeripar az elmúlt években többször is sokkhatásnak volt kitéve, de szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar élelmiszeripar átment a vizsgán (...), hiszen a világjárvány nyomán teljes mértékben megszakadt és bizonytalanná vált szállítási útvonalak dacára sem alakult ki semmifajta ellátási zavar Magyarországon" - fogalmazott a külügyminiszter.


Hozzátette: 2021-ben - amikor a világ még a járvány hatásait "nyögte" - a magyar élelmiszeripar 4400 milliárd forintos termelési értéket tudott felmutatni, ami rekordnak számít és 17 százalékkal haladta meg a 2020-as adatot.

Szijjártó Péter szavai szerint ezt még lehet hova fokozni, hiszen az idei termelési adatok - augusztus végéig - már elérték a 4000 milliárd forintnyi szintet, ami 46 százalékkal haladja meg a tavalyi rekordévét. Közölte azt is: mintegy 135 ezer ember dolgozik az élelmiszeriparban, ami alátámasztja azt, hogy egy stratégiai ágazatról van szó.

Az ágazat versenyképességéről azt közölte: tavaly több mint 10 milliárd eurónyi élelmiszeripari export jött létre, ami 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot. Mint fogalmazott: bár a lakosságszám alapján csak a 95. helyen áll az ország, az élelmiszeripar teljesítménye viszont a világranglistán a 32. helyen van és a világ 163 országába jutnak el a magyar élelmiszerek. "Mindezek alapján nyugodtan kimondhatjuk, egyáltalán nem túlzás, hogy a magyar élelmiszeripar az egyik legbiztonságosabban működő ilyen ágazat Európa-, sőt világszerte" - emelte ki Szijjártó Péter.


Szólt arról is, hogy a háború és az elhibázott szankciók következményei miatt Európa egy rég nem látott gazdasági recesszió felé rohan, ebben a helyzetben a kormánynak nem lehet más a célja, mint hogy az ország maradjon ki ebből. Ugyanakkor az ország az elmúlt 12 évben mindig erősebben került ki a válságokból, mert mindegyikre speciális, a magyar nemzeti érdekeket szem előtt tartó válaszokat adott. Ez azt jelenti, hogy nem szociális támogatásokra költötte a kormány a pénzt, hanem inkább beruházásokat ösztönző programokat támogatott. A miniszter szerint most is ez jelentheti a megoldást és a beruházásokkal az ország elkerülheti a recessziót. Szijjártó Péter jelezte, hogy idén már most olyan magas a beruházási érték, amire még nem volt példa Magyarországon.

Forrás: MTI/Fotók: MTI/Kiss Dániel

Kirúgási hullámot indíthat el egy kiszivárgott felvétel, vizsgálatot indítottak a vérlázító ügyben
Több alkalmazott állása is veszélyben.
Disznót vágtak egy nagybányai tömbház tetején, a magason hőkezelt hús új értelmet nyert
A különleges disznóvágást egy szomszéd örökítette meg.
Halálfélelme volt
Nádas Györgynek fájtak a térdei, fulladt és a lépcsőzés is nehezére esett. A humoristának egyre több és súlyosabb eg...
Összeférhet a misztikum az imával?
Elhitték Önök valaha, hogy a jósok előre látják a jövőt? Vagy inkább imádkoztak, ha bizonytalannak érezték magukat? ...
Lezárja a múltat, új életet kezd
Szerednyey Béla különböző filmes és színházi karaktereit egy ország ismeri és szereti. A színészóriás élete azonban ...
Szankciós felárat fizet Magyarország is
Az energiaárak mellett az ellátásbiztonságért is harcolnia kell a magyar kormánynak. Erről Dömötör Csaba államtitkár...
11 ezer milliárd forintot követelnek
11 ezer milliárd forintnak megfelelő dollárt követelnek az uvaldei iskolai mészárlás áldozatainak rokonai és a túlél...
Élőképet formáztak a műjégpályán
A segélyszervezetek munkájának nagy része láthatatlan, de nélkülözhetetlen a segítséghez, erről beszélt Katus Attila...
Villámáradás pusztít Olaszországban
Házakba is betört a villámáradás, és volt, ahol földcsuszamlás temette maga alá az utakat Szicíliában és Olaszország...
Otthon karácsonyozhat a szívbeteg kisfiú
Elkezdték újjáépíteni annak az orosházi férfinek az otthonát, akinek a napokban égett le a háza, miközben szívbeteg ...
Egy vagyonba kerül majd az NVIDIA munkaállomásokba szánt kártyája
Így köszöntötte Majka a születésnapos Till Attilát - videó
Meghibásodott egy belga atomerőmű egyik reaktora
Egy őrült riporter a tévé előtt ordítva közvetítette a franciák meccsét - videó
Győzike botrányt csinált Marics Petiék koncertjén - videó