Századvég: Nemzeti egység a tűzszünet és a béketárgyalások mellett

Magyarország kormánya az orosz-ukrán háborúval összefüggésben békepárti politikát folytat, amelynek legfőbb eleme, hogy a konfliktus további eszkalálódását ösztönző lépések helyett az azonnali tűzszünet előmozdítására törekszik; Magyarországon társadalmi konszenzus alakult ki a fegyveres konfliktus mielőbbi lezárása, a harci műveletek azonnali beszüntetése mellett - írta a Századvég Alapítvány az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Emlékeztettek arra, hogy "az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová, valamint David Pressman amerikai nagykövet mellett több nemzetközi szereplő - politikai nyomásgyakorlási szándékkal - bírálta hazánk álláspontját". Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti képviselő sérelmezte, hogy Orbán Viktor "még mindig szabotálja az Oroszország elleni szankciókat", és Magyarország szavazati jogának elvételét követelte az Európai Tanácsban.

Utaltak arra is, hogy Jevhen Perebijnisz ukrán külügyminiszter-helyettes csalódottságát fejezte ki, amiért hazánk "blokkolja az Oroszország elleni szankciókat".

A Századvég a szóban forgó nemzetközi kritikák kapcsán megvizsgálta az orosz-ukrán fegyveres konfliktussal, illetve Brüsszel és a Biden-adminisztráció szankciós politikájával kapcsolatos lakossági attitűdöket.

A februári - ezer ember megkérdezésével végzett - felmérésből kiderült, hogy elsöprő többség áll a háború azonnali, kompromisszumos lezárása mellett - írták.

A kutatás rávilágított arra, hogy "Magyarországon társadalmi konszenzus alakult ki a fegyveres konfliktus mielőbbi lezárása, a harci műveletek azonnali beszüntetése mellett". Megállapítható az is, hogy a magyarok 91 százaléka szerint az orosz-ukrán háborúnak azonnal véget kellene vetni, és tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket - olvasható a közleményben.

 

Az intézet felméréséből az is kiderült, hogy azoknak az aránya, akik úgy látják, hogy a fegyveres konfliktust Vlagyimir Putyin legyőzéséig folytatni kell, mindössze 7 százalékra tehető.

A háború mihamarabbi lezárásának magas társadalmi támogatottsága többek között arra vezethető vissza - magyarázták -, hogy a megkérdezettek 62 százaléka úgy véli, végül egyik fél sem jöhet ki győztesen a háborús konfliktusból.

 

"Brüsszel és a Biden-adminisztráció az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kirobbanása óta szankciópárti álláspontot képvisel, amellyel Oroszország katonai törekvéseit kísérlik megfékezni" - hívta fel a figyelmet a Századvég.

A kutatás alapján egyértelműen kijelenthető, hogy "a lakosság az eddigiekben bevezetett büntetőintézkedéseket - azok eredeti céljától eltérően - károsnak ítéli Európa számára. Ezt támasztja alá, hogy a válaszadók 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a bevezetett szankciók összeségében inkább károkat okoztak Európának és benne Magyarországnak" - olvasható a közleményben.


"Látható tehát, hogy a háború- és szankciópárti nemzetközi kritikák ellenére a magyar kormány orosz-ukrán válsággal kapcsolatos politikája nemcsak összhangban van a többség elvárásaival, hanem jóformán egységes nemzeti álláspontnak is tekinthető"
- írta összegzésében a Századvég.

MTI/Fotók: Századvég

2023. március 03. 12:39
Kigyulladt két teherautó és egy kamion Debrecenben, videón a félelmetes tűzeset
Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet.
Halálos balesetet okozott egy 16 éves fiatal, felkavaró képeken a végzetes este
A fiatalok korlátnak csapódtak.
Több mint 20 halálos áldozatot követelt a tornádó az Egyesült Államokban
Óriási károkat okozott a gigantikus vihar.
Szijjártó Péter: A magyar-szerb partnerség segít a példátlan kihívások kezelésében
Magyarország és Szerbia stratégiai partnersége, barátsága nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország jobban t...
Szalmonellás lehet ez a termék, visszahívták a boltokból
Szalmonella esetleges jelenléte miatt hívta vissza a forgalomból a dmBio szezám tahini krémet a dm-drogerie markt Kf...
Két front között
Időjárás-jelentés, 2023. március 25., szombat
Atomháború küszöbén áll a világ
Akár atomháborúvá is fajulhat az orosz-ukrán konfliktus, ha a NATO tovább provokálja Oroszországot. Erről írt az Ori...
Földrengés után áradás pusztít
Árvíz pusztít Ecuadorban egy héttel a 6,8 tizedes erősségű földrengés után, amely 14 halálos áldozatot követelt. Néh...
Felrobbant egy csokoládégyár
Ketten meghaltak, tíz ember pedig eltűnt, amikor felrobbant egy csokoládéüzem az egyesült államokbeli Pennsylvaniába...
Ítéletidő tombolt Mississippiben
Legalább 23 ember meghalt, amikor pusztító tornádó söpört végig Mississippi államon péntek éjjel. A vihar hatalmas e...
A spanyolok kiütötték a Haaland nélküli norvégokat
Hosszú Katinkáék Miamiban jártak teniszmeccsen - fotó
Akkora halat fogtak a Körösben, hogy alig bírták megemelni - fotó
Kiesett a Siófok a kézilabda Európa-ligából
A Ferencváros nyerte a női póló Eurokupa magyar döntőjének első felvonását