Rejtélyes osztrák szál húzódhat a Partizán finanszírozása mögött

Rejtélyes osztrák szál húzodhat meg a Partizán körül. Igaz Katalin, az osztrák Raiffeisen bank egyik hazai vezetője adta az indulótőkét Gulyáséknak, de érdekes módon a Partizánnal több szálon is összeérő, dollárbaloldal-főszereplő DatAdatnak is van osztrák leányvállalata. Arról nem beszélve, hogy a Partizán indulásakor olyan híresztelések is terjedtek, hogy a dolgozók az alapítvány helyett egy osztrák cégnek számláztak – számol be a Tűzfalcsoport.

A Partizánt működtető szervezet, a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány (röviden: Partizán Alapítvány) 2020-as beszámolója alapján a YouTube-csatornát Gulyás Mártonnak és társainak csekély hárommillió forintól sikerült összehozni - írja a Magyar Nemzet. A hivatalos beszámolóban nulla forint személyi jellegű ráfordítás szerepelt, az alkalmazottak száma is nulla volt, annak ellenére, hogy az első csoportképeken is közel húszan szerepeltek. A Partizán alapításakor az a hír járta, hogy Gulyásék alkalmazottjai egy osztrák cégnek számláznak, magyarán onnan kaphatták a fizetést, nem az alapítványtól – írja a Tűzfalcsoport.

Egy bírósági oldalon található irat alapján a Partizán Alapítvány alapítója egy bizonyos Igaz Katalin, aki felügyelőbizottsági tag a Soros György amerikai milliárdos által támogatott Társaság a Szabadságjogokért szervezetnél. Igaz Katalin pedig az osztrák Raiffeisen bank magyarországi fióktelepének audit és felügyelőbizottsági tagja is egy személyben.

A bankárhölgy személye azért is lehet érdekes, mivel a Partizán Alapítvány alapítójaként ő szolgáltatta a kezdőtőkét az alapítvány elindulásához. Tehát egy osztrák bank hazai vezetője alapította azt az alapítványt, amelynek alkalmazottai a Tűzfalcsoport értesülései szerint kezdetekben épp egy osztrák cégnek számláztak.


Nem csak a Partizán, Márki-Zayék is az osztrák DatAdatnak számláztak

A 2022-es országgyűlési választási kampányban a magyarországi baloldalnak szánt külföldi pénzeket az Action for Democracy (A4D) nevű amerikai szervezet gyűjtötte össze, amelyet Karácsony Gergely volt várospolitikai főtanácsadója, egyben Bajnai Gordon korábbi tanácsadója, Korányi Dávid vezet.

A Nemzeti Információs Központ (NIK) 2023. június 26-án közzétett jelentése alapján a külföldi – amerikai és feltehetően svájci pénzek – közel fele, majdnem 1,9 milliárd forint került a DatAdat-cégcsoporthoz, ebből 1,4 milliárdot az Márki-ZayPéter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) utalt át a DatAdat-csoporthoz.

A magyar DatAdat-cégcsoport osztrák leányvállalattal is rendelkezik, és feltűnő módon épp az osztrák cégtől rendelte meg a szolgáltatásokat az MMM. Az NIK jelentése úgy fogalmaz: „Tisztázatlan okokból az MMM az A4D-tól kapott források jelentős részét nem a magyarországi DatAdat-cégek számára, hanem a csoport Ausztriában bejegyzett vállalatának (DatAdat GmbH.) utalta tovább, és ettől a cégtől rendelt meg különböző marketing- és kampányszolgáltatásokat. A külföldi támogatás jelentős része tehát közvetve, Bécsből áramlott vissza a DatAdat-csoport magyar cégeihez.”

Fotó: Tűzfalcsoport

A nyilvánosságra hozott dokumentum szerint „az MMM fővállalkozója lényegében a DatAdat osztrák cége volt, amely alvállalkozóként adott ki megrendeléseket a tulajdonában/érdekkörében álló magyarországi vállalkozásoknak”.

Fotó: Tűzfalcsoport

A jelentés alapján az osztrák DatAdat GmbH. az A4D-től kapott külföldi pénzeket főleg a magyar leányvállalatának, a DatAdat Professional Kft.-nek utalta át.

A DatAdat GmbH. Datad.at néven futó honlapján megjelenik Ficsor és Szigetvári is.

Fotó: Datad.at

A dokumentumból kiderült, hogy az osztrák DatAdat GmbH. többségi tulajdonosa (nyolcvan százalék) az Amerikában bejegyzett HigherGround Labs (HGL) kockázati befektetésekkel foglalkozó társaság. Ficsor részesedése a cégben mindössze húsz százalék.

Fotó: Tűzfalcsoport

Együttműködés a Partizán és a DatAdat között

Lapunk korábbi cikkében az Átlátszó 2020 januári cikkére hivatkozva kiemelte a Gulyás Márton-féle Partizán egyik weboldalát is, amelynek az adatkezelését szintén a DatAdat végzi. A Pestipartizán.eu nevű oldalról van szó, amely már nem elérhető.

Fotó: Tűzfalcsoport

2022 szeptemberében Gulyás Márton interjút adott a Telexnek. A beszélgetés egy adott ponton a fentebb hivatkozott Átlátszó-cikkre terelődött, amelynek lényege, hogy a DatAdat-cégcsoport és a Partizán között volt együttműködés, ennek keretén belül hozzáférhettek a Partizán követőinek adataihoz.

A DatAdattal való kooperációt Gulyás a következőt magyarázta: „Köztünk volt egy együttműködés, volt egy chatbot a Partizánon, amit alapvetően az ő segítségükkel tudtunk használni, és amikor elindult a Partizán, akkor arról, hogy hogyan kell Facebook-hirdetéseket optimalizálni, hogyan kell jól megjeleníteni egy-egy posztot, hogyan kell a közösségi médiában ezeket a lehetőségeket jól használni.”

Gulyás Márton tehát ugyanúgy megrendelő volt az osztrák leányvállalattal rendelkező DatAdatnál, mint a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a 99 Mozgalom, de nem csak ez köti össze a Partizánt a DatAdattal.

Ugyanaz a személy könyvel a Partizánnak, a DatAdatnak és az Ezalényeg.hu kiadójának

2022. október 24-én arról írt lapunk, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói egy háromszáz fős borsodi kisfaluban, a Tokaj melletti Szegiben találtak rá a DatAdat Professional Kft. könyvelésére. A helyszínen iratokat foglaltak le. Másnap arról tájékoztatott a lap, hogy a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselőinek – köztük Dobrev Klárának – kifizetőhelye is arra a címre van bejegyezve, ahol a nyomozók rátaláltak a baloldal kampányát lebonyolító DatAdat könyvelésére. Kiderült: ugyanaz a Tóth Józsefné végzi a DatAdat és Dobrev Klára könyvelését.

Október 26-én reggel pedig arról cikkeztünk, hogy az Ezalényeg.hu balos propagandaportál kiadójának, az Oraculum 2020 Kft.-nek is Tóth Józsefné a könyvelője.

Gulyás Márton előremenekült, és még aznap este bevallotta a Facebook-oldalán, hogy az általa ügyvezetett Partizán Alapítvány, illetve az MFG Kft. könyvelését is Tóth Józsefné látja el.

Fotó: Tűzfalcsoport

Gulyás a posztjában felelevenítette, hogy hogyan is került kapcsolatba a Gyurcsány-párt holdudvarába tartozó datadatosTóth Józsefnével: „Amikor 2017-ben a Sándor-palota megdobálása miatt előállítottak és gyorsított eljárásrendben elítéltek, a tárgyalásomon – akkor még aktív politikusként – Szigetvári Viktor is jelen volt. Nem benézett, végigülte. A tárgyalás végén annyit jelzett: ha azt érzem, tud segíteni, keressem bizalommal. Amikor sokadjára nem sikerült a könyvelőkérdésben megoldást találnom, felhívtam Szigetvárit, és kértem a segítségét: tud-e olyan könyvelőt ajánlani, aki vállalna egy ilyen ügyfelet? Így kerültünk el Tóth Józsefnéhez, aki azóta is a könyvelőnk ” – írja a posztjában Gulyás Márton.

Fotó: Tűzfalcsoport


Címlapfotó: YouTube

2024. február 28. 13:08
Horror Mezőnyárádon: Akasztás volt az erdőben
Felkavaró helyszíni képek készültek.
Most érkezett: Többen kizuhantak egy csepeli panelházból
Lesújtó tragédia történt.
Budai Gyula magyarázatot vár Karácsony Gergelytől a hídpénzbotrányról
Budai Gyula felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, nyilatkozzon arról, hova tűnt el 1,5 milliárd forint a ...
Nacsa Lőrinc: Folytatjuk a támogatói aláírások gyűjtését a béke mellett!
Június 9-én létfontosságú választás lesz. A választás tétje egyszerű: háború vagy béke? - szögezte le legújabb videó...
Hidvéghi Balázs: Jelenleg Gyurcsány Ferencnek van főpolgármestere, a budapestieknek pedig nincs
Hétfőn is folytatódik a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra kampánya az online és közerületi...
Várva várt kérdést szegeztek Alekosznak, habozás nélkül igent mondott az érdi botrányhős
Ő maga árulta el a részleteket.
Videón, ahogy nők verekedtek az utcán
A hajuknál fogva rángatták egymást, lökdösődtek és ököllel ütötték a másikat Nyergesújfalun, egy bolt előtt a nyílt ...
Hét autó ütközött az M5-ön
Egy ember és hét autó sérült meg, amikor az M5-ös autópályán két autót szállító trailer karambolozott előzés közben....
Napokig feküdt holtan a lakásában
Meghalt egy idős férfi Komlón, miután kisebb tűz keletkezett a lakásában, ami átterjedt a tévére, ami fel is robbant...
Tetején pörgött a kocsi a sztrádán
Megdöbbentő balesetet rögzítettek az M1-es autópálya forgalomfigyelő kamerái. Egy autó először a szalagkorlátnak csa...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.