Orbán Viktor: támogatjuk a kínai békekezdeményezést

Támogatásáról biztosította az ukrajnai konfliktus lezárását célzó kínai békekezdeményezést csütörtökön, a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar kormányfő kitért arra is, hogy a kínai-magyar együttműködés a folyamatos, megszakítatlan barátság hosszú évtizedeinek története.

Európa ma a háború oldalán áll, az egyetlen kivétel Magyarország, amely azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és támogat minden nemzetközi erőfeszítést, ami a béke felé mutat - fogalmazott a miniszterelnök. Hangsúlyozta: így támogatjuk a Hszi Csi-ping által bemutatott kínai békekezdeményezést is.

Ennek a konfliktusnak, ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren; a csatatéren csak halottak vannak és pusztítás - tette hozzá Orbán Viktor, megerősítve: "fegyverszünet kell és béketárgyalások".

A kormányfő kiemelte: Magyarország mindig is baráti kapcsolatokat ápolt Kínával, és annak mindig szilárd politikai alapjai voltak. Magyarország mindig is az egy Kína elvét vallotta, a kölcsönös tisztelet alapján álltak és baráti országként tekintettek Kínára - hangsúlyozta.

Nem is tudott "úgy fordulni a történelem kereke", hogy a két ország szembe került volna egymással - tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor - aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy a diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulóján hivatalos látogatáson Magyarországon köszöntheti a Kínai Népköztársaság elnökét - kiemelte: húsz év telt el azóta, hogy legutóbb Kína elnöke Magyarországra látogatott. "Az akkor még teljesen más világ volt" - fogalmazott.

Azóta túl vagyunk egy emberéletek millióit követelő világjárványon - idézte fel, köszönetet mondva a bajban a Kína által nyújtott komoly segítségért, amellyel sok magyar ember életét menthették meg. Emellett két éve a háború árnyékában élünk és sohasem volt akkora kockázata egy nemzetközi, akár világméretű háborúnak, mint most - fűzte hozzá.

Orbán Viktor rámutatott: húsz évvel ezelőtt még egy egyközpontú világrendben éltünk, most pedig egy többközpontúban, és ennek az új világrendnek az egyik tartóoszlopa a Kínai Népköztársaság, amely ma már meghatározó a világgazdasági és világpolitikai folyamatokban.


Jelen pillanatban 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon - ismertette, kiemelve: a két állam közti kereskedelem értéke húsz év alatt 3 milliárdról 12 milliárd dollárra emelkedett, egy helyett hét kínai nagyváros érhető el közvetlenül légijárattal Budapestről. Akkor "a gesztusokon kívül elköteleződést nem jelentő baráti együttműködésről beszélt a két ország", ma pedig közös nyilatkozatuk már stratégiai partnerségről szól - fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: megtiszteltetés és nagy lehetőség Magyarország számára, hogy Kína meghívott bennünket a gazdaságának modernizációjában való részvételre, és "hajlandó részt venni a magyar gazdaság fejlesztésében és modernizációjában".

Felidézte: húsz éve csak nagyítóval lehetett kínai beruházást találni Magyarországon, tavaly pedig az érkező beruházások háromnegyede ebből az államból származott és emberek tízezreinek adnak munkát, biztonságos és kiszámítható megélhetést.

A miniszterelnök megemlítette: büszkék vagyunk arra, hogy helytállunk az ezekért a befektetésekért folytatott versenyben, majd kijelentette, Magyarország továbbra is korrekt, tisztességes körülményeket biztosít a nálunk beruházó kínai vállalatok számára.

Megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a legmodernebb nyugati és a legmodernebb keleti technológia Magyarországon találkozhasson és építhessen ki együttműködést - fogalmazott Orbán Viktor, hangsúlyozva: a magyaroknak komoly ambíciói vannak, hiszen miután az előző "egy szégyenteljes évszázad volt, amit elvesztettünk", a 21. századot már megnyerni akarjuk.

Kiemelte: ehhez a győzelemhez nekünk partnerekre, befektetőkre és a világ legmodernebb technológiájára van szükségünk. Magyarország a legjobb technológiát akarja meghonosítani, és vannak területek, amelyeken Kína ma a világ legjobbja, egyes esetekben utcahosszal.


A miniszterelnök köszönetet mondott a kínai államfőnek azért, hogy támogatják ezen technológiák Magyarországra hozatalát, külön kiemelve az elektromobilitás, a vasútipar és az IT-szektor területét.

Orbán Viktor köszönetet mondott azért is, hogy létrejöhetett a két állam közötti befektetési együttműködési megállapodás.

Nagy lehetőségként értékelte, hogy a Magyarország és Kína közötti együttműködést a nukleáris ipar teljes spektrumára ki tudják terjeszteni a jövőben. Hangsúlyozta: ez nem csupán gazdasági tény, hanem a bizalom kifejeződése is.

A nukleáris ipar területén Magyarország komoly nemzetközi tapasztalattal és presztízzsel rendelkezik - húzta alá. Több mint ötven éve vagyunk ebben az iparágban és jelenleg is Európa legnagyobb nukleáris fejlesztése Magyarországon történik - fejtette ki a miniszterelnök, hozzátéve: az a tervük, hogy a következő évtized elejére már 60-70 százalék között lesz Magyarországon a nukleáris energia aránya.

Orbán Viktor megköszönte a kínai államfőnek, hogy meg tudtak állapodni arról, hogy újabb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket exportálhat Magyarország Kínába. Köszönetet mondott továbbá azért, hogy Magyarország meghívást kapott a Kínai Nemzetközi Befektetési és Kereskedelmi Kiállítás díszvendégeként Hsziamenbe, "ahová Magyarország el is fog menni és legjobb tudása szerint mutatja meg, mire vagyunk képesek".

Orbán Viktor végül még egyszer megköszönte az elnöki látogatást. "Külön köszönjük azokat a lépéseket, amelyeket a Kínai Népköztársaság a béke megteremtése érdekében tesz" - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

MTI/Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

 

2024. május 10. 08:27
Rémisztő hajóbaleset történt a Monacói Nagydíjra érkező jachtok között, videó készült az ütközésről
Kis híján tragédiába torkollott.
Négy hónap után ismét rakétatámadás érte Tel-Avivot
A támadásban senki nem halt meg, a helyi mentőszolgálat néhány sérültről számolt be.
Újabb turbulencia-baleset történt, tucatnyian megsérültek a Qatar Airways járatán
Csupán néhány nappal a Singapore Airlines halálos balesete után.
Tetőtéri lakásból zuhant ki egy kisgyerek, nem élte túl
A helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni a kicsi életét.
125 millió forintos kárt okozott egy macska
Egy macska áraszthatta el vízzel a hollandiai Dokkum tanácsházát 325 ezer euró (125 millió forint) kárt okozva - köz...
Diéta? Csak azt ne!
Nehezen veszi rá magát a diétára, imádja a hurkát, a kolbászt, szalonnát, és ezek persze omlós fehér kenyérrel a leg...
Átmenetileg kevesebb zivatar
Időjárás-jelentés, 2024. május 26., vasárnap
Összebújva, esküvős fotókkal jelentette be Kucsera Gábor: Újra egy családot alkotnak
„A családom” – írta bejegyzésében az Európa-bajnok kajakozó.
Átadták az év menedzsere díjat
A legveszteségesebb évben lett egy nemzetközi pénzintézet magyarországi vezetője, mostanra rekord nyereséget ért el ...
Június 9-én a békéről döntünk
Egyre véresebb harcok dúlnak Ukrajnában, az orosz csapatok már északon is támadják az ukránokat. A nyugat viszont a ...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.