Nézőpont: A Fidesz–KDNP 47, az egyesült baloldal 42 százalékon áll a választások előtt egy héttel

A Fidesz–KDNP jelenleg 47, a baloldali közös lista 42 százalékon áll – derült ki a „Ki nyer ma?” című, a Nézőpont Intézet által szervezett kutatói konferencián hétfőn. A rendezvényen bemutatták az Alapjogokért Központ, a Nézőpont Intézet, a Real-PR 93., a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány, valamint a Társadalomkutató legfrissebb kutatási eredményeit - írta a Magyar Nemzet.

2022. március 28. 13:30

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója a Nézőpont Intézet legújabb felmérését ismertetve elmondta, a Fidesz–KDNP jelenleg 47, a baloldali közös lista 42 százalékon áll. A Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt 3, a Megoldás Mozgalom 1 százalékon áll. A Nézőpont Intézet mandátumbecslése alapján a Fidesz–KDNP jelenleg az egyéni választókerületekben 73, az ellenzék 33 mandátumot szerezne. A listás szavazatok a kormányoldalnak és az ellenzéknek is 46 mandátumot hoznának. 

Mindennek fényében a Fidesz–KDNP összesen 119, az ellenzék 79 mandátumot szerezne a Nézőpont Intézet mandátumbecslése alapján.

Pillók Péter, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány igazgatója előadása elején az orosz–ukrán konfliktus társadalmi megítélését mutatta be. Elmondta, a felnőtt magyar lakosság 47 százaléka azt mondta, mind a két fél hibás a konfliktus kialakulásában – pontosan 47 százalék gondolta így –, Putyint a válaszadók 32 százaléka tartja felelősnek. A kérdezettek 71 százaléka szerint Orbán Viktor békés viszont igyekszik fenntartani Oroszországgal, biztosítva a magyar gáz- és energiaellátást.

"A válaszadók 90 százaléka gondolta úgy, hogy Magyarország biztonsága az első, ezért hazánk nem sodródhat bele fegyveres konfliktusba."

A repüléstilalmi zóna kialakítását a magyarok 78 százaléka nem támogatja, ugyanis véleményük szerint az egy újabb világháború kitöréséhez vezetne. Pillók Péter arról is tájékoztatott, hogy 79 százalék szerint hazánknak el kell utasítania azokat a szankciókat, amelyek árthatnak a magyar gazdaságnak. Ennél is többen, 81 százalék véleménye szerint nem megengedhető az orosz gáz elzárása Magyarországon.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A belpolitikai adatok tekintetében a Századvég 49 százalékos Fidesz–KDNP győzelmet becsült, az ellenzéki összefogásnak 44 százalékot jósolt. A Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk 3 százalékot, a Megoldás Mozgalom és Normális Élet Pártja 1 százalékot kapna. 

Bozsonyi Károly, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója a központ kutatási eredményeit illetően kifejtette, Orbán Viktort 58 százaléknyian látnák szívesen miniszterelnökként, ezzel szemben 25 százalék támogatja Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltségét.

A magyarok 49 százaléka szerint romlana az emberek anyagi helyzete, ha az ellenzék kerülne hatalomra – erről már Sóvágó Sándor, a Real-PR 93. kutatócég vezetője beszélt előadásában. Elmondta, a kutatásból az is kiderült, hogy az elmúlt négy évben a válaszadók többsége úgy ítélte meg, hogy inkább javult (36 százalék), vagy nem változott (38 százalék) az anyagi helyzete.

A választásra vonatkozóan feltették a kérdést, hogy milyen választási eredménytől várnák a válaszadók az anyagi helyzetük javulását.

A biztos szavazók 39 százaléka szerint Fidesz-győzelem, 10 százalék szerint baloldali győzelem esetén javulna anyagi helyzetük, a vidéki lakosok ötszöröse egyértelműen a Fidesz–KDNP győzelméhez köti anyagi helyzetének javulását.

A Real-PR 93. szerint a Fidesz–KDNP jelenleg 49, a baloldali összefogás 41, a Mi Hazánk Mozgalom 5, a Kétfarkú Kutya Párt 3, ez egyéb pártok pedig két százalékon állnak.

Talabér Krisztián, a Társadalomkutató elemzője is beszámolt a cég által mért legfrissebb adatokról. Elmondta, a kérdezettek 68 százaléka nem tartja elképzelhetőnek, hogy Márki-Zay Péter pártjára szavazzon, de még a baloldali szavazók 42 százaléka sem szavazna a baloldal miniszterelnök-jelöltjére.

Gyermekpornót találtak a gyerekeket segítő szervezet alelnökénél
A humán szolgáltató nonprofit szervezet alelnökét kedden tartóztatták le.
Testbeszéd-szakértő elemezte ki Johnny Depp és ügyvédje kapcsolatát, fény derült a titokra
Johnny Depp elbűvölő ügyvédje, Camille Vasquez neve az elmúlt napokban vált közismertté, annak köszönhetően, hogy a ...
Brutális tempóval csapódott a közút moduljába - Fotók
Az autó körülbelül 150 kilométeres sebességgel csapódott az közút energiaelnyelő moduljába, majd beszorult alá.
Forró vízzel akarta kiűzni gyermekéből a démont a kegyetlen nő
Gyermekbántalmazással vádolják azt az arizonai anyát, aki úgy vélte, démon szállta meg kisfiát, ezért tragikus módsz...
Megölte anyósát, balesetnek próbálta beállítani
Balesetnek próbálta meg beállítani anyósa halálát egy tatabányai férfi, de nem tudott túljárni a rendőrök eszén. Mos...
Vemhes tehenet mentettek a tűzoltók Nyírgelsén
Két és fél méter mély aknából mentettek ki egy több mázsás tehenet a lelkiismeretes tűzoltók.
Tények Plusz adás, 2022. május 20., péntek
BEROBBANT A NYÁR - Igazi kánikulával köszöntött be az idei nyár, a rövid szoknyák mellett megteltek a strandok, ám a...
Évekig élt két szemüvegszárral a gyomrában egy férfi
Négy évig élt a lenyelt szemüveg-szárakkal egy férfi, csak akkor fordult orvoshoz, amikor már elviselhetetlen fájdal...
Tények röviden, 2022. május 20., péntek
Tények röviden adás
Hidegfront érkezik szélfúvással, elszórtan csapadékkal
időjárás-jelentés, 2022. május 20., péntek