Napi tény: Ezért édesebb a laktózmentes tej

Kiderült, mi áll a háttérben.

Napjainkban egyre több ember szenved különböző allergiáktól és intoleranciáktól, ám szerencsére legtöbbjük kezelhető megfelelő étrenddel vagy gyógyszerekkel.

Ilyen a laktózintolerancia is. Az ebben érintettek szervezetéből hiányzik az az emésztő enzim, ami a tejcukor (laktóz) lebontását végzi.

Így számukra már majdnem minden boltban elérhetők a laktózmentes tejtermékek.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Ezekből azonban – a hiedelmekkel ellentétben – nem vonják ki a laktózt, hanem laktáz enzimet adnak hozzájuk.

Ennek köszönhetően a gyomor jobban emészti a tejet, ugyanis a hozzáadott enzimek elvégzik azt a munkát, amire a gyomor nem képes: a laktáz glükózzá és galaktózzá bontja le a laktózt.

Ezért édesebb az ízük a laktózmentes tejeknek.

2024. április 04. 10:42
A kérdés az, hogy 3,5 év alatt miért nem volt EU-Oroszország csúcstalálkozó? - tette fel a kérdést közösségi oldalán...
A fix 3 százalékos lakáshitel programjának árkorlátai meg fogják akadályozni az ingatlanok drágulását a Minisztereln...
Szeptember elején startol a kormány újabb otthonteremtési célú programja.
Éppen ötven éve annak, hogy a zenész eldöntötte: a legnagyobb titokban elhagy­ja a kommunizmustól sínylődő Magyarors...
A győzelméről és a versennyel kapcsolatos élményiről is nyilatkozott szerkesztőségünknek.
Ismét megrendezik a 20 kilométeres éjszakai gyalogos teljesítménytúrát a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút vonalán; az es...
A Magyar Honvédség látványos képességbemutatókkal és eszközarzenállal várja az érdeklődőket augusztus 19-20-án a Vár...
Az amerikai külügyminiszter-helyettes után, tegnap este Szergej Lavrov orosz kollégámmal is - aki személyesen volt j...
Közvetlenül a néhai politikus temetése után helyezték oda.