Napi tény: Ezért édesebb a laktózmentes tej

Kiderült, mi áll a háttérben.

Napjainkban egyre több ember szenved különböző allergiáktól és intoleranciáktól, ám szerencsére legtöbbjük kezelhető megfelelő étrenddel vagy gyógyszerekkel.

Ilyen a laktózintolerancia is. Az ebben érintettek szervezetéből hiányzik az az emésztő enzim, ami a tejcukor (laktóz) lebontását végzi.

Így számukra már majdnem minden boltban elérhetők a laktózmentes tejtermékek.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Ezekből azonban – a hiedelmekkel ellentétben – nem vonják ki a laktózt, hanem laktáz enzimet adnak hozzájuk.

Ennek köszönhetően a gyomor jobban emészti a tejet, ugyanis a hozzáadott enzimek elvégzik azt a munkát, amire a gyomor nem képes: a laktáz glükózzá és galaktózzá bontja le a laktózt.

Ezért édesebb az ízük a laktózmentes tejeknek.

2024. április 04. 10:42
A Tisza beemelte programjába Brüsszel orosz energia tiltására vonatkozó célkitűzését. Az intézkedés minden magyarnak...
Videón a találkozó háttérpillanatai.
Gulyás Gergely a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a bíróság ítélete alapjá...
Reagált a Szőlő utcai javítóintézet körül kialakult ügyekre és az azokkal kapcsolatos sajtóhírekre közösségi oldalán...
Alig néhány héttel a titkos esküvőjük után, Krausz Gábor és Mikes Anna kettesben is örök hűséget fogadtak egymásnak.
Gianni Annoni és felesége, Debreczeni Zita egy olasz romantikus filmbe csöppentek.
Könnyekig megható pillanatok és egy mesebeli esküvő. Krausz Gábor és Mikes Anna hazaértek a nászútról és határtalan ...
family
Lehet párosítani embereket is: heteken át tartó tesztekkel, interjúkkal, illetve szükségeltetik még néhány szakmai f...
family
Élete legnagyobb álmát valóra váltotta, csak közben kis híján belehalt. Egy 25 éves csíkszeredai nő, Xénia elhatároz...
family