2025. december 14. vasárnap, Szilárda
2°C Budapest

Napi tény: Ezért édesebb a laktózmentes tej

Kiderült, mi áll a háttérben.
Tenyek.hu
2024. április 04., csütörtök 10:43
Vágólapra másolva!

Napjainkban egyre több ember szenved különböző allergiáktól és intoleranciáktól, ám szerencsére legtöbbjük kezelhető megfelelő étrenddel vagy gyógyszerekkel.

Ilyen a laktózintolerancia is. Az ebben érintettek szervezetéből hiányzik az az emésztő enzim, ami a tejcukor (laktóz) lebontását végzi.

Így számukra már majdnem minden boltban elérhetők a laktózmentes tejtermékek.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Ezekből azonban – a hiedelmekkel ellentétben – nem vonják ki a laktózt, hanem laktáz enzimet adnak hozzájuk.

Ennek köszönhetően a gyomor jobban emészti a tejet, ugyanis a hozzáadott enzimek elvégzik azt a munkát, amire a gyomor nem képes: a laktáz glükózzá és galaktózzá bontja le a laktózt.

Ezért édesebb az ízük a laktózmentes tejeknek.

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk