Mráz Ágoston Sámuel: Magyarország békemissziója folytatódik

A birodalmak gondolkodása néha a beszédről, de inkább a nem cselekvésről szól, ám a szuverén magyar külpolitika a cselekvést helyezi a középpontba, Magyarország békemissziója folytatódni fog - mondta a Nézőpont Intézet vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Mráz Ágoston Sámuel az Egyesült Államok budapesti nagykövetének Orbán Viktor miniszterelnök napokban tett kijevi látogatására adott pozitív, valamint moszkvai megbeszélésére adott negatív reakcióját értékelve közölte, nem akarják megengedni, hogy egy olyan, az ő szemükben kicsi tagállam, mint Magyarország önálló külpolitikát folytasson.

A birodalmi gondolkodásból az következik, hogy csak a birodalom központjában lehet eldönteni, ki mit csinál, miközben a magyar szuverén külpolitika úgy gondolkodik, ha a birodalom nem mozdul, akkor egy ilyen kis tagállamnak van szerepe a felek összehozásában, meghallgatásában - tette hozzá.

A Nézőpont Intézet vezetője Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonsági főképviselőjének, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnökének arra a reakciójára, hogy a magyar kormányfő soros elnökként nem tárgyalhat az Európai Unió nevében, úgy reagált, "bukott emberek kapálózásáról" van szó.

Az volt a munkaköri leírásukban, hogy szolgálják a békét, és oldják meg az orosz-ukrán konfliktust, de az elmúlt két és fél évben nem sikerült még találkozókat sem szervezniük, nem váltak tényezővé a párbeszédben, Európa szerepét nem használták ki - jelentette ki.

Kiemelte, mindenki arra várt Brüsszelben, hogy az Egyesült Államok "csináljon már valamit", de az Egyesült Államok "jól láthatóan azzal van elfoglalva, hogy a hivatalban lévő elnök emlékszik-e arra, mit csinált tegnap, tudja-e, mit fog holnap csinálni", tehát stratégiai kérdésekkel a Fehér Házban sem foglalkoznak.

Ezért meglepte őket talán az, és irigységet éreznek, hogy van egy olyan európai tagállam, amely nemcsak beszél a békéről, nemcsak majd egyszer ezt célként kitűzi, hanem tesz is érte - fűzte hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel azt mondta, a jövő héten NATO-csúcs lesz Washingtonban, ahol a magyar miniszterelnök "biztosan be is fog számolni" arról, mit hallott Moszkvában, mit kellene tennie a NATO-nak és a nyugati világnak azért, hogy mielőbb lezárulhasson az orosz-ukrán konfliktus.

A Nézőpont Intézet vezetője arra a kérdésre, miért fontos a személyes találkozó, amikor elmondhatnának mindent egymásnak telefonon is, azt válaszolta, hogy a "jégtörő hatása" miatt.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az emberi kapcsolatokban is nagyon fontos, hogy megszólítsák a másikat, ne csak kitalálják, mit gondol, hanem kapcsolatba lépjenek vele, érezze a másik fél, hogy meghallgatják, elmondhatja a teljes álláspontját, nem pedig Brüsszelben, Washingtonban ülve találják ki, hogyan gondolkodhat, melyek a motivációi, melyek az elvárásai és feltételei - fűzte hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel arra a kérdésre, kikhez kell még elmenni egy ilyen békemisszióban ahhoz, hogy tartós béke körvonalazódjon, azt válaszolta, az Egyesült Államoknak és Oroszországnak egyértelmű elvárása, legyen megállapodás köztük, Európa pedig, ha önállóságában gondolkodik és nem az Egyesült Államok függelékeként tekint magára, szintén szeretne ott ülni az asztalnál.

A Nyugatot Európának és az Egyesült Államoknak kell képviselnie, illetve Ukrajnának és Oroszországnak kell részt vennie a megállapodásban, de van egy feltörekvő harmadik világ is, ezért a Türk Tanács, az arab világ és Kína kihagyhatatlan ebből a történetből - vélekedett.

A Nézőpont Intézet vezetője szólt arról is, hogy minden feltétel adott, hétfőn létrejöhet a Patrióták Európáért frakció.

Utalva arra, hogy vasárnap a nemzetgyűlési választások második fordulóját tartják Franciaországban, valószínűnek nevezte, hogy a pártcsaládba belép a francia Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés és oda tarthat az olasz Liga párttal Matteo Salvini is - jelezte.

Azt mondta, a pártcsaládnak az elvárt 23-hoz képest már 43 tagja van, ehhez 38 képviselővel érkezhet a Nemzeti Tömörülés és a Liga, így 81 taggal nagyobbá válik, az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjánál, teljesül Orbán Viktor kormányfő célja, hogy Patrióták Európáért a harmadik legnagyobb politikai erő legyen az Európai Parlamentben.

Mráz Ágoston Sámuel arra a kérdésre, milyen pozíciókat kaphat az új képviselőcsoport, azt mondta, nagyon nagy jelentőséget nem kell tulajdonítani annak, hogy két bizottsági elnöki hely vagy egy parlament alelnöki hely jár-e éppen ennek a frakciónak, és azon belül ezt ki kapja. 

Az biztos, hogy Patrióták Európáért frakció ott ül majd a döntéshozatal asztalánál, és az a stratégiai cél, hogy a magyar kormányerő, illetve szövetségesei "elfoglalják Brüsszelt", ha nem is teljesül hétfőn vagy az alakuló ülésen, de "elindul a teljesülése" - jelentette ki.

Mráz Ágoston Sámuel hangsúlyozta, e politikai szerveződés végeredménye az kell, hogy legyen, hogy kétpólusúvá válik a brüsszeli politika: "lesznek a brüsszeliták és lesznek a patrióták".

Forrás: MTI

2024. július 07. 15:44
Albániában Molotov-koktélokkal támadtak ellenzéki tüntetők kormányépületekre
A tiltakozók korrupcióval vádolják Edi Rama albán miniszterelnököt és a lemondását követelik.
Óceánba zuhant egy túrahelikopter Hawaii egyik szigeténél
Egy ember életét vesztette, két másik pedig eltűnt.
Tragédia Szárazpatakon: egy autó úszott a horgásztóban
Lesújtó szerencsétlenség történt.
Holtan került elő egy eltűnt fiatal, szörnyű tragédia történt a Balatonnál
Egész éjszaka keresték.
Horror Somogyban: Egy vécének használt felmosóvödörben halott csecsemőt találtak
A kisfiú halálát fulladás okozta.
Én vagyok Barbie!
Azt normálisnak tartjuk, hogy a gyerekek viszonylag sokáig egyfajta fantáziavilágban élnek. De mi történik akkor, ha...
Helló Mr.Olympia
Ronnie Coleman mindig is sikeres név volt a testépítő iparban. Zsinórban nyolcszor nyerte meg a Mr. Olympia címet, n...
Belehalok, ha őt is elveszítem!
18 évvel ezelőtt a lányát ölték meg bestiális kegyetlenséggel, majd a fiánál diagnosztizáltak agydaganatot. Most ped...
imádják, hogy verem őket!
A legnagyobb vezetők és politikusok, Oscar díjas színészek és hollywoodi sztárok fordultak meg Piers Morgan műsoraib...
Újra egymásba szerettünk!
Hosszú évek után végre rátalált a szerelem! Talán Király Linda sem hitt abban, hogy éppen most és ilyen körülmények ...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.