Menekül a dollárbaloldal: elérte őket az Amnesty-vezér testvérének számlagyárbotránya

A szivárványkoalíció pártjai meg sem próbálták megcáfolni Szaniszló Sándor DK-s polgármester kijelentéseit, amelyekkel arra utalt, hogy szoros összefüggés lehet a Vig Mór-féle számlagyár és a guruló dollárok ügye között. Mindeközben a botránynak folyamatosan kerülnek elő olyan új szálai, amelyek a baloldali politika világába vezetnek. Vig Mór ügyletei kapcsán eddig egyebek mellett képbe került a Bajnai Gordon-féle DatAdat, Gyurcsány Ferenc bizalmasának, Dessewffy Tibornak az egyik cége, valamint Őrsi Gergely MSZP-s polgármester. Vig Mórnak a bátyjával, az Amnesty International Magyarországot vezető Vig Dáviddal is van közös cége, amelyet szintén vizsgálnak a hatóságok - írta pénteken az Origo

Számos kérdést vet fel a baloldali pártok érintettségével kapcsolatban Szaniszló Sándor azon kijelentése, hogy a Vig Mór-féle számlagyárnak köze lehet a külföldi kampányfinanszírozási botrányhoz.

Emlékezetes: a XVIII. kerület DK-s polgármestere sokat sejtető választ adott a Magyar Nemzet kérdésére, amikor a szerdai Fővárosi Közgyűlés előtt arról kérdeztük, hogy mi a véleménye a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által őrizetbe vett, majd később letartóztatott Vig Mór ügyéről.

A Demokratikus Koalíciónak semmi köze nem volt ezekhez az ügyekhez, amelyek külföldről származó kampányfinanszírozást érintenek

– fogalmazott Szaniszló. Mikor a meglepett újságíró visszakérdezett, a DK-s politikus a „minden mindennel összefügg" lakonikus fordulattal megerősítette, hogy valóban van tudomása valamilyen összefüggésről a számlagyár és a külföldi kampányfinanszírozás között. 


Egyre több szál vezet a baloldali politikába

Szaniszló Sándor kijelentései kapcsán a Mediaworks e-mailben megkereste a szivárványkoalíció összes pártjának – a DK mellett a Momentumnak, a Jobbiknak, az LMP-nek, az MSZP-nek és a Párbeszédnek – a sajtóosztályát, ám eddig sehonnan nem érkezett válasz és kommünikét sem adtak ki.

Egyebek mellett arról érdeklődtek, hogy egyetértenek-e Szaniszló állításaival, s hogy milyen információk vannak a birtokukban a számlagyár, valamint a guruló dollárok összefonódásáról.

Az ügy meglehetősen nagy visszhangot keltett, hiszen a gyanúsított Vig Mórnál, az Amnesty International Magyarországot vezető Vig Dávid testvérénél több száz millió forint értékben találtak fiktív számlákat egy minapi rajtaütés során. Ráadásul a botránynak folyamatosan, napi szinten bomlanak ki olyan új szálai, amelyek a baloldali politika világába vezetnek.


Őrsi Gergely bagatellizálja az ismertségét a számlagyárossal

Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere Vig Mórral pózolt közös fotón tavaly februárban egy sajtótájékoztatón, amikor azt jelentették be, hogy egy beruházás nyomán Vig cége telephelyet létesít a kerületben az elektromos szállítójármű-flottájának. Még a városrész lapjában is megjelent beszámoló az üzletről.


Őrsi egyébként a sajtó kérdésére megerősítette, hogy kétszer vagy háromszor találkozott Vig Mórral, ám az ismeretségük jelentőségét bagatellizálni igyekezett. 

Ugyancsak figyelemre méltó fejlemény, hogy az ügyvédi praxisától eltiltott Vig cégtemetőként is működő kft.-jéhez jegyezték be a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Datadat csoport egyik korábbi leányvállalatát.

A Datalyze Research Kft. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmasának, Dessewffy Tibornak az érdekeltségébe tartozik. A DatAdatról az utóbbi hónapokban sok szó esett: a cégcsoport tulajdonosi és irányítói köre prominens baloldali politikusokból áll, a kulcspozíciókban Bajnai Gordon egykori baloldali kormányfő mellett Szigetvári Viktor, Ficsor Ádám, Molnár István ügyvéd és Dessewffy áll.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

DatAdat-közeli cég is végezte Vig Mór cégtemetőjében

A dollárbaloldal kampányfinanszírozási botránya során kiderült: közel 4 milliárd forint érkezett a szivárványkoalícióhoz az Amerikából és Svájcból, s pénzek tekintélyes része a cégcsoportnál landolt. Konkrétan több mint 1,5 milliárd forintnyi összeg kötött ki valamilyen DatAdat-érdekeltség számláján.

A Vig cégtemetőjében végző Datalyze Research Kft.-hez visszakanyarodva, érdekesség, hogy a pár száz fős borsodi faluban, Szegiben működő irodára bízták a könyvelési feladatokat. Ugyanitt található ugyanis a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőinek kifizetőhelye, valamint a könyvelése az Ezalényeg.hu baloldali álhírportált kiadó Oraculum 2020 Kft.-nek, amelyhez szintén milliárdos összeg jutott a guruló dollárokból.

A kis falu könyvelőirodája azután került az érdeklődés középpontjába, hogy a DatAdat ügyei kapcsán nyomozó Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly szeptemberben házkutatást tartott a helyszínen.


Dessewffy is képbe került

A már említett Dessewffy Tibor egyik vállalkozása szintén a Vig Mórhoz köthető, cégtemetőként is működő szolgáltatóhoz került. A Webpredict Kft. – amelynek tulajdonosa és ügyvezetője is Dessewffy Tibor – sajtóinformációk szerint a mesterséges intelligencia eszköztárával segítette volna az egyesült ellenzék kampányát.

A dátumok szintén azt erősítik, hogy a cég egyfajta választási projekt volt: 2021 augusztusában jött létre a Webpredict, 2022-ben, a voksolás évében volt a legnagyobb bevétele és 2023 májusára végelszámolás alá került. Dessewffynek van egy ugyanilyen nevű bejegyzett cége az észtországi Tallinban, a Webpredict OÜ, amely továbbra is működik.

Víg Mór nevét egy november végi látványos adóhatósági razzia kapcsán ismerhette meg a közvélemény. A rózsadombi ingatlanban tartott házkutatások után az adóhatóság több száz milliós számlagyár működtetésének gyanújával vette őrizetbe a praxistól egyébként eltiltott ügyvédet, akinek letartóztatását a bíróság el is rendelte.

Csakhamar az is kiderült, hogy nem ez Vig Mór egyetlen ügye: a férfi egy körözött bűnöző társaságában vehetett részt egy nemzetközi csalássorozatban.


A gyanúsított testvére jogvédő NGO-t igazgat

A letartóztatott férfi testvére, az Amnesty International Magyarországot igazgató Vig Dávid régi szereplője a magyar közéletnek. Vagyis inkább a Soros-hálózatnak: dolgozott a Magyar Helsinki Bizottságnál és a Soros-alapítványnak nevezett Open Society Foundationsnél is.

Tevékenységét civil érdekképviseletnek álcázza, de valójában ellenzéki politikai szereplőként lép fel, a közösségi oldalán hemzsegnek a magyar kormányzat politikáját támadó provokatív bejegyzések. A két Vig közös cégét, a Help-Me Bt.-t is vizsgálják a hatóságok.

2023. december 15. 09:53
Kiürítették a kaposvári Virágfürdőt, 50 embert kellett biztonságba helyezni
Az eset kapcsán további vizsgálatok folynak.
Takács Péter: Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére
Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére.
Döbbenetes tábla díszeleg Szeged határában, világos üzenet fogadja az arra járókat
Egyelőre nem tudni, ki tette oda.
Csontvázakra bukkantak a Kodály Intézet felújításán, helyszíni fotók készültek
Az elhunytak túlnyomó többsége gyermek volt.
Beosontak Fásy Ádámékhoz, Zsüliett nem tudta elkerülni a betörőt
Zsüliett félelmében először mozdulni sem bírt.
Hatalmasat borult egy futár Egerben, nem úszta meg sérülés nélkül
A fotó láttán a legtöbben elképzelni sem tudják, mégis hogyan sikerült ezt összehozni.
Így lettünk Megasztárok!
Otthon, a fotelből nézték ők is a versenyt, így kezdődött minden. Azt gondolták, hogy: talán nekem is meg kéne mutat...
Hogy éltétek ezt túl?
Senki sem értette, hogyan kerültek elő élve. A mentésüket döbbenten bámulta az egész világ. Televíziók és rádiók sza...
Tények teljes adás, 2024. március 02., szombat
GYOMORFORGATÓ - Borzalmas bűncselekmény, óvodást molesztált egy pedagógussegéd az egyik újbudai óvodában, feljelente...
Ezt soha ne tegye - hangsúlyozza a Nemzeti Védelmi Szolgálat
Online csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ): a csalók az Anydesk nevű programot próbálják meg le...
Két magyar is játszott a Borussia Dortmund ellen
Újabb megsemmisítő magyar győzelem az olimpiai selejtezőtornán
Székely Norbert: Olyan szurkolást kaptunk, amilyet én még sohasem éltem át
A magyar kosárcsoda hőse: Majdnem elsírtam magam, de inkább majd vasárnap - videó
Krausz Gábornak üzenhetett Tóth Gabi

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.