Márki-Zay kampányába is továbbgurultak Karácsonyék pénzkötegei

A héten szertefoszlott Karácsony Gergely főpolgármester 99 Mozgalmának adománygyűjtő-dobozokról szóló legendája. Az ügyben az OTP Bank feljelentést tett, a NAV pedig költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt is nyomoz. A kétes hátterű finanszírozás másik fő haszonélvezője Karácsony Gergely mellett Márki-Zay Péter lett, aki be is lépett a 99 Mozgalomba. Utóbbi azt is elejtette, hogy magával a főpolgármesterrel intézte a 99 Mozgalom számára foglalt plakáthelyek átvételét - írta szombaton a Magyar Nemzet.

Márki-Zay Péter 2021. október 8-án – amikor Karácsony Gergely visszalépett a javára a baloldali előválasztás második fordulója előtt – kijelentette, hogy tisztelete jeléül belép a főpolgármester által gründolt 99 Mozgalom Egyesületbe.

Ezt végül online módon meg is tette Márki-Zay, aki tavaly szeptemberben egy nyilvános beszédében megerősítette a csatlakozását Karácsony mozgalmához: 

Szeretném jelezni, hogy tiszteletem jeléül belépek a 99 Mozgalomba és erre biztatom önöket is.


Azonban a hódmezővásárhelyi polgármesternek más oka is lehetett a belépésre a tiszteleten kívül.

A 99 Mozgalom fedezte ugyanis a Karácsony-kampányt, így egyebek mellett balliberális portálokon hirdetési felületeket vásároltak, rendezvényeket szerveztek és óriásplakáthelyeket is foglaltak.

Utóbbiakon – miután a főpolgármester visszalépett – Márki-Zay Péter és Orosz Anna akkori Momentum-elnök közös plakátjai jelentek meg.

Márki-Zay Péter egyébként már 2021 októberének elején kijelentette, hogy Karácsony Gergely ötszázmillió forintból kampányolt az előválasztáson. A baloldal későbbi miniszterelnök-jelöltje 2021. november elsején állt elő azzal, hogy becslése szerint Karácsony mintegy félmilliárd forintból korteskedett.

Arra is kitért, hogy nem idegen számára a főpolgármester adományozói köre, és már ekkor azt kérte, hogy adják át neki a plakáthelyeket.

Én nyilván ismerek néhány adományozóját, akit nem fogok megnevezni. […] Hazai nagyvállalkozói üzleti körök vannak igen, akit én legalábbis tudok

– jelentette ki akkor Márki-Zay Bohár Dánielnek. 


A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje később azt is bevallotta, hogy külföldről is érkeztek források a kampányukba.

Idén július 12-én az ATV-ben például elismerte, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz hasonlóan a 99 Mozgalom is gyűjtött pénzt külföldről. 


Érdekesség, hogy Márki-Zay szinte fillérre pontosan eltalálta a Karácsony mozgalmához befolyó kampánypénzének nagyságát, amit szintén 2023 júliusában a Mandinernek úgy indokolt, hogy „jól tippelt”.

Közismert, hogy a szóban forgó pénzek nagy része a Bajnai-féle DatAdat-csoportnál kötött ki.

Márki-Zay Péter 2022. március 22-én és idén szeptember 19-én is beszélt arról, hogy a DatAdat és a Bajnai-kör Karácsony Gergely mögött állt az előválasztás első fordulójában, ám a második fordulóban – plakáthelyek átadásával – már az ő szekerét tolták.

Az biztos, hogy az előválasztáson ez a társaság, tehát a DatAdat és a Bajnai Gordon-kör, ők Karácsony Gergely és a 99 Mozgalom mögött álltak és a második fordulóban, az utolsó pillanatban még tőlük mi kaptunk plakátfelületeket. Tehát magyarul el tudtuk intézni azt Karácsony Gergelynél és Karácsony Gergellyel, hogy az utolsó néhány napra az ő plakátfelületeinek egy részét sikerüljön a mi közös kampányunkra átragasztani. […] Az utolsó néhány napban már sikerült, mondom, a plakátfelületeiket az én támogatásomra buzdító plakátokra cserélni

 – fejtette ki Márki-Zay a Hit Rádió minapi adásában. 


A hódmezővásárhelyi polgármester tehát arról beszélt, hogy – mintegy operatív módon – „Karácsony Gergelynél és Karácsony Gergellyel” tudta elintézni, hogy a a 99 Mozgalom által foglalt plakáthelyeket használni tudja.

Ez a jövőbeli vizsgálatok szempontjából is fontos elem lehet, hiszen Karácsony eddig a mozgalom ügyei kapcsán mindig a pénzes emberére, Perjésre mutogatott.
Márki-Zay mondatai alapján azonban Karácsonynak nagyon erős ráhatása lehetett a 99 Mozgalom ügyeire.

Szintén fontos adalék lehet az az erőteljes amerikai jelenlét és kapcsolatrendszer, amiről a baloldal közös kormányfőjelöltje szintén vallott. Az jó ideje világos, hogy mikor 2021 októberében Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára a baloldali előválasztás második fordulója előtt, a dollárok és az amerikai szakértők a hódmezővásárhelyi polgármester Mindenki Magyarországa Mozgalma felé mozdultak el.

Minderre maga Márki-Zay Péter szolgáltatott bizonyítékot, aki 2022. május 18-án elújságolta, hogy Karácsony Gergely stábjából örökölte meg az amerikai kampánytanácsadókat. Azt is mondta, hogy

…nem én döntöttem a napi kampánykérdésekben, hanem már sok kampányt levezető magyar és amerikai kampányszakértők (akiket a Karácsony-stábból örököltünk.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje tehát rengeteg fontos részletet elárult azon 99 Mozgalom ügyeiről, amely részben az ő kampányát is fedezte. Beszélt Karácsony Gergely mozgalma kapcsán – konkrétumok nélkül – nagyvállalkozókról, külföldi finanszírozásról, a költések nagyságáról, amerikai tanácsadókról és Karácsony Gergelynek a 99 Mozgalom döntéshozatalában játszott szerepéről is.

Érdekesség, hogy Márki-Zay nem tért ki Karácsony pénzes emberének, a vagyonnyilatkozatai kapcsán is kényes helyzetbe került Perjés Gábornak a szerepére.

Címlapfotó: MTI/Rosta Tibor

2023. szeptember 23. 09:57
Többen meghaltak hóviharokban Ukrajnában
Tízen meghaltak az Ukrajnában dúló hóviharok miatt..
Holttestre bukkantak a Marosban, kiderült, ki az áldozat
Két városból is jött segítség, de az életét már nem lehetett megmenteni.
Szijjártó Péter: A NATO ragaszkodjon korábbi döntéséhez!
Mi, magyarok speciális földrajzi helyzetben vagyunk, hiszen keletről a háborútól szenvedő Ukrajna, délről pedig Euró...
Körözött török terroristát fogtak el Magyarországon
Emberölésért és fegyveres terrorszervezet tagjaként körözték a hatóságok azt a 23 éves török férfit, akit társával e...
Felavatta az idei első havat egy gyergyói maci, gyermekként csúszdázik a kis cuki
Videón az önfeledt bocs.
Többen megsérültek egy középiskolában, két diákot mentőhelikopterrel szállítottak kórházba
Több társára rátámadt egy diák, majd öngyilkos akart lenni.
Tények teljes adás, 2023. november 29., szerda
TRAGÉDIA - Szívszorító tragédia: megszülte, magához ölelte ikergyerekeit, majd hirtelen rosszul lett és meghalt egy ...
Ez volt a szörnyű valóság!
Számtalan támadás érte már Zámbó Jimmy miatt Peter Srámeket. A fiatal énekes viszonya mondhatni, nem túl rózsás a Zá...
Idegösszeomlást kapott
Minden szülő számára szívbemarkoló fájdalom, ha a gyerekénél rosszindulatú daganatot fedeznek fel az orvosok. Hát mé...
Íme, a világ legerősebb nője
Hogyan képes egy nő vagy egyáltalán bárki közel fél tonnát megmozgatni? Már pedig egy 32 éves nőnek sikerült. 400 ki...
Meghalt Henry Kissinger
Több fronton is véres harcok folynak, az ukránok Moszkvát támadták
Véget ér a tűzszünet, folytatódnak a pusztító rajtaütések
Ónos eső és havazás után durva lehűlés jön
A Manchester United potyakapusa megint kivégezte a saját csapatát - galéria

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.