Kovács Zoltán a fizikai Nobel-díjjal elismert Krausz Ferenccel beszélgetett podcastjában

Az idei fizikai Nobel-díj magyar kitüntetettjével, Krausz Ferenccel beszélgetett A merész igazság Magyarországról (The Bold Truth About Hungary) című podcastjának legújabb, szerdán közzétett epizódjában Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára.

Kovács Zoltán a beszélgetésben, amelyet a Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központban vettek fel, idézte a kutató korábbi kijelentését, miszerint manapság az egészségügy nem az egészségről szól, hanem a betegségekről, mert mire az emberek eljutnak az egészségügyi intézményekbe, addigra már betegek. Rámutatott: Krausz Ferenc alapkutatása és az azt követően létrejövő alkalmazott elemek lényege a betegségek kialakulásának megakadályozása. Már korán fel lehet hívni az orvos és a beteg figyelmét is arra, hogy bizonyos dolgokra oda kell figyelnie - hangsúlyozta.

Krausz Ferenc, aki részletesen elmagyarázta Nobel-díjjal elismert kutatását, rámutatott: felfedezésük alkalmazási területe lehet a fizika, a kémia és a biológia, de ők orvostudományi alkalmazást választottak. Reményeik szerint új dimenzió nyílhat meg általa az orvostudomány terén - derült ki szavaiból.

Kiemelte: a következő állomás a találmánynak a gyakorlati használatba való ültetése, erről szól a CMF-projekt.

Azt mondta, most azt látja, hogy ez a díj olyan ajtókat nyit meg, amelyek korábban nem nyíltak meg volna ilyen gyorsan vagy egyáltalán nem nyíltak volna meg.

Úgy fogalmazott, szeretne ki-be járkálni ezeken az ajtókon és megnézni, hogy miként tudják felgyorsítani a folyamatot, mert rendkívül nagyratörő céljaik vannak. Ha közelebb tudnak kerülni a CMF-projekt keretén belül kitűzött célokhoz, akkor ennek nem csak a magyar egészségügyre lesz nagy hatása - mondta.

"A célom az, hogy az a fajta preventív orvoslás, amit létre szeretnénk hozni elsőként a világon itt Magyarországon, gyorsan elterjedjen az egész világon, mert erre a kereslet minden más országban is megvan, csakúgy, mint Magyarországon" - mondta.

Az elképzelésük az egészségügy egészének átalakítása, átállítása a jelenlegi, főként reaktív üzemmódból egy teljes új, proaktív, preventív üzemmódba - hangsúlyozta, és példaként az Egyesült Államokat hozta, ahol az egészségügy számára biztosított források több mint 95 százalékát a betegségek kezelésére fordítják és csak kevesebb, mint 5 százalékát megelőzésre. Jelenleg az egészségügyi ellátó egyfajta innovatív módban üzemel - állapította meg.


Csak várjuk meg, amíg az embereknek tüneteik vannak, eléggé fájdalmas, eléggé kellemetlen tünetei, amelyek arra késztetik őket, hogy elmenjenek az orvoshoz - fogalmazott, hozzátéve: vannak olyan krónikus betegségek, amelyek esetében a legenyhébb tünetek is már túl későn jelentkeznek. A rákos megbetegedések, a kardiovaszkuláris betegségek és az anyagcserezavarok nagy többségében azon tünetek megjelenésekor, amelyek igazán arra késztetnek bennünket, hogy elmenjünk az orvoshoz, már túl késő van.

Krausz Ferenc kitért arra is, hogy a Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ jelenleg nem kap támogatást az Európai Uniótól, teljes mértékben magyar finanszírozású intézmény, amit értékelni kell.

A tudós az oktatási rendszer fontosságát hangsúlyozta az államtitkár azon kérdésére, van-e annak valami oka, hogy olyan sok magyar Nobel-díjas van és ennek lehet-e köze a magyar gondolkodásmódhoz, a magyarok közép-európai kulturális és genetikai örökségéhez.

Krausz Ferenc párhuzamot vont Ausztria és Magyarország között, és kiemelte: ezeknek az országoknak az egyik megkülönböztető jellegzetessége, hogy kiváló oktatási rendszerrel rendelkeznek, és nem csak egyetemi szinten. Ennél még fontosabb, hogy alapszinten is, mert az ember akkor kezd el gondolkodni a jövőjéről - jelezte.

Kiemelte: az arra vonatkozó döntésének, hogy fizikus és kutató lesz, több mint 50 százalékát még az általános iskolában hozta meg, egy nagyon jó és egyben nagyon szigorú tanárnak köszönhetően, aki úgy adta elő a fizikát, mintha az valami egyszerű dolog lenne.


Hozzátette, a magyarok rendkívül szorgalmas emberek. Hiába kreatív az ember, hiába vannak nagyszerű elképzelései, ha nem szorgalmas, akkor ezek csak ötletek és tervek maradnak, sosem valósulnak meg. Ezért azt mondaná, hogy bármely sikertörténetnek legalább az 50 százaléka azon múlik, hogy az ember hajlandó-e keményen dolgozni, képes-e sok kitartással túllépni a kudarcokon.

Kovács Zoltán felvetésére, miszerint egy ilyen elismerés hozzájárulhat-e ahhoz, hogy több fiatal válassza ezt a területet már általános vagy középiskolában, Krausz Ferenc igennel válaszolt. Jelezte, olyan érthető előadást szeretne a téma iránt érdeklődő iskolások számára tartani, ami inspirálja és motiválja őket, aminek az az üzenete: legyenek elég bátrak ahhoz, hogy álmodjanak és tegyenek meg mindent az álmaik megvalósítása érdekében.

Kiemelte, leginkább egy dolgot ajánlana: mielőtt a fiatalok úgy döntenek, hogy kutatók, tudósok lesznek, mélyen gondolkodjanak el arról, hogy ez kielégíti-e őket, illetve boldogságot és örömöt jelent-e számukra. Mert ha ez a helyzet, akkor a többi majd jön magától, a siker is jön majd - mondta.

MTI

2023. október 19. 19:33
Kegyetlenül fejbe rúgott egy nyugdíjast egy fiatal, mindent felvett a biztonsági kamera - Videó
Az önjelölt ketrecharcos még ki is akarta fosztani az idős asszonyt.
Légkompresszorral fújt 16 éves barátja végbelébe, belehalt a fiú a rossz tréfába
A sűrített levegő olyan súlyosan megrongálta a beleit, hogy már az orvosok sem tudtak rajta segíteni.
Másodpercek alatt 10 milliót kaszált a Szerencsekerék játékosa, könnyeit sem fogta vissza
A fiatal fiú nem csupán a végjátékban remekelt, még további 500 ezret is bezsebelt.
Arcunkba tolta nedves gigamelleit a szőke bombázó, ettől szem nem marad szárazon
Mikulás napjához hűen egy igazán aprócska, tűzpiros színű bikinit választott délutáni fürdőzéséhez.
Lenyűgöző olvasói videó érkezett, mesébe illő a hófödte Dunántúl
A havas utak viszont legalább annyi veszélyt tartogatnak, mint szépséget.
Varga Mihály: Jó hír Brüsszelből! Érkezhetnek az uniós források Magyarországra!
Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, újabb akadály hárult el a hazá...
Hollik István: több mint 15 ezren vettek részt a konzultációról szóló fórumokon
Lezárult a nemzeti konzultációról szóló országjárás: az elmúlt közel három hétben megtartott több mint száz fórumon ...
Napi tény: Ezért nem egyedi minden hópehely
Kiderült, hány különböző formája lehet.
Szakítottak a TV2 sztárjai, hiába futottak neki többször kapcsolatuknak
A hír a pár férfi tagja közölte közösségi oldalán.
Orbán Viktor: Nem időszerű Ukrajna EU-csatlakozása
Migrációs kérdésekről, a jövő nyári EP-választásokról, valamint a NATO szerepéről és közös európai védelmi rendszerr...
Súlyos betegségéről beszélt a TV2 sztárja
Ezért raboltatta el sorra a pápákat Napóleon
Több mint 11 ezer, gyerekekről készült szexképet talált a rendőrség egy brit férfinél
Meghalt egy 24 éves lány egy étteremben, ételallergia miatt lett rosszul
A nemzeti konzultációt támadók mögött Brüsszel és a Soros Alapítványok állnak

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.