Kocsis: a választás tétje, hogy visszatér-e a Gyurcsány-Bajnai-korszak

A választás tétje, hogy visszatér-e a Gyurcsány-Bajnai-korszak Magyarországra vagy sem - mondta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője csütörtökön a kormánypárti frakciók balatonfüredi ülését követően tartott sajtótájékoztatón.

2022. február 17. 15:35

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője hangsúlyozta: a baloldali kormányok idején "elvettek mindent az emberektől, amit el lehetett venni", a családtámogatásokat, az otthonteremtési támogatásokat, a 13. havi nyugdíjat, a 13. havi bért, emellett megemelték a rezsiköltségeket, az adókat, és példátlanul magas volt a munkanélküliség.

Ezzel szemben - folytatta Kocsis Máté - a mostani kormány visszaadta a 13. havi nyugdíjat és számos ágazatban emelte a béreket. Ha április 3-án a kormánypártok elnyerik a választók bizalmát, a béremelési program folytatódni fog - ígérte.

Azt mondta, a baloldal programját megismerhette az egész ország 2002 és 2010 között, de ha valaki nem emlékezne rá, akkor "Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltje", Márki-Zay Péter az elmúlt hónapokban "kikotyogta", mire lehet számítani, ha ők kormányoznának: fizetős egészségügy, a rezsicsökkentés eltörlése, az illegális bevándorlással kapcsolatos szabályok eltörlése, határzár megnyitása, illetve a gyermekvédelmi törvény eltörlése.

Hangsúlyozta azt is: a kormány korlátozta rezsiárakat az elmúlt években, adócsökkentéseket vezetett be, és olyan intézkedéseket hozott, amelyek az emberek mindennapjait segítik.


Kocsis Máté kiemelte: a gyermekvédelmi törvény elfogadása után Brüsszel "soha nem látott erővel" indított Magyarország ellen támadásokat. A gyermekvédelmi népszavazásról szólva hozzátette: a kormány úgy gondolja, hogy "döntsön a nép", a Magyarországgal szembeni brüsszeli támadás és a kettős mérce akkor tud lezárulni, ha a magyarok április 3-án állást foglalnak a kérdésben, hasonlóan az illegális bevándorlásról szóló referendumhoz.

Kocsis Máté a kihelyezett frakcióülésről elmondta: szerda este meghallgatták a miniszterelnök helyzetértékelését, csütörtökön pedig több miniszter "ágazati típusú" beszámolója követte mindezt. Jelezte: számos ügy szóba került, de az első és legfontosabb az április 3-i országgyűlési választás.

Kérdésre válaszolva hozzátette: Varga Mihály pénzügyminiszter gazdasági áttekintést adott, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tárcához tartozó kiemelt ügyekről, például a Magyar Falu Programról beszélt, Varga Judit igazságügyi miniszter a gyermekvédelmi népszavazással és az uniós vitákkal foglalkozott, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter pedig általános politikai helyzetértékelést adott.

Kocsis Máté közölte: hivatalosan is döntött a Fidesz- és a KDNP-frakció arról, hogy Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek. A képviselők egyhangúlag támogatták a jelöltet; a jelölőlapra minden kormánypárti képviselő aláírása rákerült - jelezte.

Az államfőválasztás várhatóan március 10-én lesz az Országgyűlésben.


Simicskó István szerint az emberek életkörülményeit jobb irányba meghatározó döntéseket hozott a parlament. Ide sorolta a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében tett intézkedéseket, a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a családtámogatási döntéseket. Szerinte ezek az eredmények, amelyeket elértek, veszélyben vannak, mert visszatérhet "a kudarcokkal teli, Gyurcsány által vezetett politika".

Simicskó István bírálta az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, akit Gyurcsány jelöltjének nevezett, mondván: a jelölt önmagát kereszténynek, nemzetinek, jobboldalinak határozta meg, mégis "összegyűjti a kommunistákat és a fasisztákat", és egy zászló alá állítja őket. Ez szégyen - értékelt.

Elmondta, hogy a KDNP parlamenti frakciója a közös gyűlés előtt külön is tanácskozott, ahol egyhangúlag támogatták Novák Katalin jelölését, és támogatni fogják a március 10-ei szavazáskor is.

Kérdésekre válaszolva Kocsis Máté bizakodásának adott hangot az áprilisi választásokkal kapcsolatban. Hangsúlyozta: a kormánypártok az esélyesek, de ezt győzelemre kell váltani, amiért rengeteget kell dolgozni. Simicskó István hozzátette: a tendenciát látva jó esélyekkel indulnak április 3-án.

Kocsis Máté az ellenzék által köztársasági elnöknek jelölt Róna Péterről úgy fogalmazott: egyelőre úgy tűnik, hogy a baloldal egységét sem képes megteremteni, nem hogy a nemzetét.

Közölte: nem került a frakcióülés napirendjére a veszélyhelyzet tervezettnél korábbi megszüntetése. A járvány visszavonulófélben van, de nincs vége, ezért Kocsis Máté felelőtlenségnek tartaná felülbírálni a korábbi döntéseket.

Foglalkoztak azonban a benzinárstop kérdésével, amelyet a Fidesz frakcióvezetője helyes döntésnek nevezett. A legfontosabbnak azt tartja, hogy az embereket megvédjék az üzemanyagárak elszállásának hatásaitól.

Jelezte: Völner Pál nem vett részt a rendezvényen.


Arról is beszámolt, hogy bár tárgysorozatba vették, de elvetették a független Székely Sándor javaslatát arról, hogy közös listát állító pártok csak egy önálló frakciót alapíthassanak az Országgyűlésben.

A gyermekvédelmi törvényről Kocsis Máté úgy fogalmazott: azt várják el Magyarországtól, hogy egy uniós hatáskörbe nem tartozó kérdésben döntsünk úgy, ahogy "Brüsszelben néhány öltönyös úr meg kosztümös hölgy" kitalálta. A kormánypártok ezt nem tartják helyesnek, mert ebben a kérdésben a tagállamoknak saját hatáskörben kell dönteni.

Simicskó István az Európai Bíróság ítéletével kapcsolatos kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy mindennek hatása lehet a választás végkimenetelére. Nyilván a baloldal ebbe is megpróbál belekapaszkodni, a maga javára fordítani, ám ők nyugodtan fognak reagálni mindenféle támadásra - tette hozzá.

MTI/Fotó: MTI/Vasvári Tamás

45 percen múlt élete, szívműtétje volt
Az utolsó pillanatban mentették meg Bodrogi Gyula életét. A legendás színész napok óta köhögött és levegőt is alig k...
Pszichológushoz küldte a felesége
Rubint Réka egy nagyon erős asszony; mindenféle értelemben. Életmentő műtét, haláleset és sztrók: néhány olyan pánik...
Rettegnek a perverz kukkolóktól
Egyesek gyűlölik, ha megbámulják őket mondjuk az edzőteremben vagy az utcán... A férfiak között vannak, akik nyíltan...
Egy kést ajándékozott volt férjének
Úgy megtépte az exfeleségét, hogy még a fejbőréből is kiszaladt egy darab. Ezt állítja Johnny Depp és Amber Heard eg...
Helikopterezve győzte le a tériszonyát
Több milliárd forint és több tízezer lóerő lepte el a festői szépségű Etyek egyik zöld gyepét. A legerősebb és a leg...
Sztrókja után kezdték el új életüket
A sztrókja után kezdett új életet, végre a családi fészkük is kész lett és a családjával már a második babát tervezi...
4 éve házasok, folyamatosak a botrányok
4. házassági évfordulóját ünnepli a hercegi pár: Meghan és Harry. A pár élete azonban nem lehetett sokáig derűs és f...
Férje a támasza a gyászban Pamelának
Néhány hete még nem sejtette Hódi Pamela, hogy hamarosan végzetes tragédia árnyékolja be az életüket, és ő marad egy...
Alig volt meg az eljegyzés, szakítottak
Újra egyedülálló lett a híres edző, Shane Tusup. Hosszú Katinka volt férje és egyben korábbi edzője tavaly ősszel jö...
Halálos veszély: Iskolai zaklatások
Fagyállót ivott egy nyolcadikos fiú, állítólag az egyik tanára miatt volt annyira elkeseredve, hogy élni sem volt ke...