Joe Biden sötét oldala: Megkezdte munkáját a kongresszusi bizottság, kivizsgálják az elnöki család korrupciós ügyeit

Joe Biden egyre mélyebbre süllyed a korrupciós mocsárban: Felderítik az elnöki család zavaros ukrán és kínai pénzügyeit is - írta meg a Metropol.

Az amerikai képviselőház, a Kongresszus Felügyeleti és Elszámoltathatósági Bizottsága egy sokrétű és szerteágazó vizsgálatsorozatot indított az amerikai elnök korrupciógyanús ügyleteinek kivizsgálására. Ehhez a legfontosabb bizonyítékokat az elnök fiának egy korábban elhagyott számítógépén találták meg.

A testület többek közt vizsgálni fogja azokat a kétes eredetű és névtelen adományokat, melyeket a Biden család kapott Kínából és Ukrajnából a Biden Center for Diplomacy nevű agytrösztön keresztül. A bizonyítékok között szerepel egy nagy értékű Kínából kapott gyémánt is.

Emellett górcső alá veszik a Biden család olyan kétes ügyleteit, mint a nemrég festőművésznek(!) állt Hunter több százezer dollárért eladott festményeit is. Sokat szerint emögött egyértelműen pénzmosás áll.

Mindemellett a bizottság arra is szeretne választ kapni, hogy Joe Biden a befolyását felhasználva juttatta-e előnyös üzleti kapcsolatokhoz a fiát? A gyanú szerint ugyanis a regnáló elnök még az Obama-adminisztráció alelnökeként segített Hunternek bekerülnie az ukrán Burisma nevű gázipari órisácég igazgatótanácsába havi 50 ezer dolláros javadalmazásért, holott a fiának nem volt semmilyen cégvezetési tapasztalata az energiaszektorban. Erre az ellentmondásra akkor az ukrán hatóságoknak is felfigyeltek, ezért Joe Biden nyomást gyakorolt Kijevre, hogy rúgják ki azt a főügyészt, aki a korrupciós ügyeket vizsgálta.

A számítógépén talált dokumentumok szerint az elnök fia ezer szálon kötődött a kínai CEFC energiavállalathoz is. Tőlük több mint 1,5 millió dollárt és nagymértékű ajándékokat, köztük egy 3 karátos gyémántot is kapott, amiért látszólag "semmilyen legális szolgáltatást nem nyújtott cserébe".

Az amerikai elnök fia a vizsgálóbizottságot "Csodaországnak", a testület elnökét pedig a "szívek királynőjének" nevezte, aki az "ítélet előtt akarja megbüntetni" őt és a családját, majd az iratok átadását kategorikusan megtagadta. Ügyvédjén keresztül azt írta, hogy ő magánszemély, ezért a kért iratokat nem köteles beszolgáltatni.

A Biden család eközben jogi manőverekkel, ellentámadással próbálkozik. Ügyvédjük „peres anyagok visszatartására vonatkozó” felszólító leveleket küldött mindazoknak, akik szerinte részt vettek a Hunter Biden híres-hírhedt laptopján talált korrupciós bizonyítékok kiszivárogtatásában.

A levelet többek közt megkapta Donald Trump korábbi amerikai elnök, Rudy Giuliani volt New York-i polgármester, és Steve Bannon médiaszakember is. Hunter több százezer dollárért felbérelt sztárügyvédje, Abbe Lowell arra szólította fel a címzetteket, hogy a kiszivárogtatott tartalmakkal kapcsolatos bizonyítékokat őrizzék meg, azokat ugyanis bírósági úton fogják bekérni tőlük.

Az NBC News hírportál beszámolója szerint Hunter ezeknek a pereknek a megindításával próbálja a Biden család korrupciós ügyeinek feltárását célzó kongresszusi vizsgálatról elterelni a médiafigyelmet.

A fotó illusztráció: Joe Biden hivatalos Facebook-oldala

Mérnöki precizitással felépített jogi színjáték

Szakértők szerint mindez egy mérnöki precizitással felépített jogi színjáték. Hunter ügyvédje múlt héten ugyanis írt már írt hasonló tartalmú leveleket szövetségi- és államügyészeknek, illetve az Igazságügyi Minisztériumnak (Department of Justice - DOJ), hogy mihamarabb indítsanak vizsgálatokat azok ellen, akik részt vettek a korrupciós bizonyítékok nyilvánosságra hozatalában. Hunter ügyvédje olyan magas beosztású ügyészeket szólított fel nyomozásra, akik szoros kapcsolatban állnak a Biden családdal. Többek közt Kathy Jennings delaware-i főügyészt, akit Hunter néhai testvére, a 2015-ben elhunyt Beau Biden nevezett ki.

Megkapta továbbá a levelet Jennings közvetlen helyettese is, Alexander Mackler, aki korábban Joe Biden sajtótitkáraként, majd jogtanácsosaként is dolgozott. Macklerről azt érdemes tudni, hogy a Hunter laptopján megtalált levelekben többször is a "barátjának" és "testvérének" nevezte az elnök fiát.

Szintén a címzettek között szerepelt az Igazságügyi Minisztérium nemzetbiztonsági főhivatalnoka, Matthew Olsen, aki az Obama-Biden-kormányzatban több kényes pozíciót is betöltött. Többek között a Nemzetbiztonsági Ügynökség főtanácsadója és a Nemzeti Terrorelhárítási Központ igazgatója volt.

Jobboldali véleményformálók szerint az amerikai elnök családja már a hatalmi ágak szétválasztásának demokratikus alapelvét is lábbal tiporja azzal, hogy Hunter az apjával szövetséges ügyészektől vár segítséget.

A kongresszusi vizsgálóbizottság republikánus elnöke, James Comer azt nyilatkozta, hogy a nyomozás elsősorban az elnök törvénysértő üzleti ügyeit kívánja feltárni, de ha a családtagjai is gyanúba keverednek, őket is felelősségre vonják. Hunter Biden adóügyeit és külföldi üzleti tevékenységét már vizsgálja egy delaware-i szövetségi esküdtszék.

2023. február 13. 09:09
A bugyijába nyúlt és erőszakoskodott, ápoló zaklatta a beteg kislányt - videóval
Felkavaró!
Óriási győzelem után megszólalt Szoboszlai Dominik
A csapatkapitány Szoboszlai Dominik szerint a magyar labdarúgó-válogatott a bolgárok elleni 3-0-s győzelemmel zárult...
Iszonyú dolgokat művelt egy kölyökkutyával egy ózdi férfi, az állat nem élte túl
Megrázó fotók készültek a helyszínen.
El akartak rabolni egy szegedi kislányt az utcán? Most kiderült az igazság
Napokig tartotta magát a hír a közösségi portálokon, hogy Szegeden ismeretlen zaklatott egy 12 éves kislányt, majd a...
Nagy lehet a baj, kórházból jelentkezett be Barta Sylvia
Az időjós édesanyja kórházi ágya mellől posztolt.
Hatalmasat nőtt Tóth Andi kedvence, együtt pózoltak Bailey-vel
Az új családtag alig néhány hónapja került az énekesnőhöz, máris nagyon nagyot nőtt.
Tűz ütött ki a XXIII. kerületben, gázpalack is robbant
Körülbelül száz négyzetméter terület égett.
Ismét terméket hívott vissza a népszerű áruházlánc, a forgalomból is kivonják
A hírt a Nébih közölte az MTI-vel.
Hamarosan jön a Pepe második évada a TV2-n
Új évaddal és új étlappal nyitja meg április 16-án a szezont a TV2 népszerű heti sorozata, a Pepe.
Aljas dologra hívta fel a figyelmet a mentőszolgálat, több áldozatról is beszámoltak
A szakemberek óvatosságra intik a lakosságot.
Nagy-Britanniában szintetikus alkoholos italt hoznak forgalomba
Ráday utcai kollégiumi tűz: kiderült, hogyan halt meg a férfi
Megtalálták a tegnap eltűnt hatéves kisfiút
A válásáról beszélt Kollányi Zsuzsi
Katonai konvoj halad át az országon szerdán