Íme a bizonyítékok: már Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányát is külföldről pénzelték

Egy eredetileg autókölcsönzéssel foglalkozó cég rejtélyes külföldi megbízásból szerzett 112 millió forintjából finanszírozhatták Karácsony Gergely 2019-es főpolgármester-jelölti kampányát. A pénzügyi machinációban Karácsony több régi bizalmi embere, például Tordai Csaba, a Városháza jelenlegi jogi főtanácsadója, valamint Perjés Gábor, a Párbeszéd politikusa vett részt. Pontosan úgy, mint a 99 Mozgalomnál megismert 2021–22-es adománygyűjtős botrányban. A Magyar Nemzet birtokába került nagy mennyiségű dokumentumhalmazból feltárulnak a 2019-es akció részletei, így sok más mellett az, hogy Tordai élettársának cégétől miként került a külföldi pénz Perjés Gáborhoz, majd tőle a Karácsony kampányát lebonyolító Mindenki Budapestért Egyesület bankszámlájára.

Egy gépjárművek bérbeadásával foglalkozó cégen keresztül érkezett, mégpedig külföldről az a tekintélyes összeg, amellyel Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányát finanszírozták 2019-ben – derül ki a lap szerkesztőségéhez hétfőn, feltehetően a főpolgármester közvetlen bizalmi köréből kiszivárogtatott dokumentumcsomag eddig feldolgozott részéből.

A Magyar Nemzet arról már beszámolt, hogy a kampányt a Mindenki Budapestért Egyesület (Mibu) bonyolította, ez a szervezet állta a költségeket, forrásokhoz pedig kísértetiesen hasonló módon jutott, mint a szintén Karácsony nevével fémjelzett 99 Mozgalom a 2021-es baloldali előválasztási kampányban.

De nézzük, hogyan működött az úgynevezett adománygyűjtés a 2019-es főpolgármesteri kampány idején!

Kép: MTI/Balogh Zoltán

A kulcsfigura: Tordai Csaba

A lap szerkesztősége által átvizsgált dokumentumok szerint a kulcsfigura itt is Tordai Csaba volt, aki Karácsony Gergely jó barátja és jelenleg jogi főtanácsadója a Városházán.

Tordai régi baloldali káder, hiszen a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára volt Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon kormányzása idején.

A már említett autókölcsönző cég, név szerint a Bakony Rental Kft. ügyvezető-tulajdonosa nem más, mint Tordai élettársa, Mravik Zsolt, aki szintén felbukkant az elmúlt években Karácsony Gergely környezetében.

Mravik 2014 óta szinte folyamatosan vezetői pozíciót tölt be Karácsony mellett, az utóbbi időben a fővárosban, előtte pedig Zuglóban, amikor Karácsony a kerület polgármestere volt.

Mravik volt már a Zuglói Médiaszolgáltató Kft. ügyvezetője, dolgozott a zuglói polgármesteri hivatalban, majd a Fővárosi Vízművek kommunikációs vezetője lett.

Árulkodó cégadatok

A cégbírósági adatok szerint Mravik 2018. március 5-én alapította a vállalkozást Bakony Waste Energy Kft. néven, a cég akkor még üzem- és tüzelőanyag nagykereskedelemmel foglalkozott. A vállalkozást 2019 februárjában átnevezték, ekkor kapta meg a Bakony Rental Kft. nevet.

A cégnek a mai napig egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője Mravik Zsolt, jogi képviselője Torda Csaba, a székhelye pedig kettejük közös lakcímére van bejegyezve.

Az életvitelszerűen együtt lévő Tordai–Mravik páros a földhivatali nyilvántartás szerint ötven-ötven százalékban tulajdonosa a Budapest XIII. kerületi, Váci út 34. szám alatt található 122 négyzetméteres lakásnak.

Kép: Magyar Nemzet

Kinyílt a pénzcsap

A Bakony Rental történetében fontos változás állt be nem sokkal az átnevezés után, 2019 augusztusában, amikor is új tevékenységi körökkel, nevezetesen közvélemény-kutatással, valamint társadalomtudományi humán kutatással, fejlesztéssel bővítették a „portfóliót.”

Kép: Magyar Nemzet

A cégadatbázisból az is kiderül, hogy a legutóbbi önkormányzati választás évében Mravik vállalkozása brutális, 238-szoros árbevétel-növekedést produkált: a korábbi 500 ezer forintról 119,2 millióra nőtt az összeg.

Kép: Magyar Nemzet

Érdekes az is, hogy a következő években nettó árbevétele egyszer sem emelkedett húszmillió forint fölé, azaz a 2019-es kampányév mutat egyedül kiugró eredményt. Az adatokból látható, hogy ezt a nem hétköznapi árbevételt lényegében egyetlen, 112,5 millió forint értékű, külföldre végzett tanácsadói szolgáltatásból szerezte meg a Bakony Rental Kft. Nyilvánvalóan ehhez a szerződéshez kellett új tevékenységi körnek felvenni két hónappal az önkormányzati választások előtt a már említett „társadalomtudományi humán kutatást, fejlesztést”.

A Bakony Rental Kft. külföldi tanácsadói megbízásából származó 112 millió forintból Mravik Zsolt még az októberi önkormányzati választások előtt osztalék előleg címén kivett 84 milliót, amiből a lap információja szerint 75 millió forint egy a Városházán jelenleg is tanácsadóként dolgozó munkatárs segítségével Perjés Gáborhoz került készpénzben, 2019. szeptember 17-én.

Karácsony pénzhordó embere, aki a 99 Mozgalom 2021–22-es adománygyűjtési botránya kapcsán vált ismertté a nyilvánosságban, a Mravikéktól kapott készpénzt aztán több részletben befizette a főpolgármester-jelölti kampányt támogató Mibu egyesület bankszámlájára.

Ismert séma

Mielőtt a lap további részleteket ismertetne, fontos felidézni, hogy nemcsak Karácsony 2019-es főpolgármesteri kampányát, hanem a 2021-es előválasztási korteskedését is kétes körülmények között finanszírozták. Ráadásul, a jelek szerint ugyanazzal a technikával. Emlékezetes: a Karácsony miniszterelnökké válását elősegíteni hivatott 99 Mozgalom ügye abban a nemzetbiztonsági jelentésben látott napvilágot, amely a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szólt.

A mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között több részletben, készpénzben fizetett be 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban.

Karácsonyék állítása szerint az összeg kis összegű adományokból, adománygyűjtő ládákban gyűlt össze, a mozgalom számlavezetője, az OTP azonban feljelentést tett. Nyomozás indult, amelynek során házkutatást tartottak Tordai Csaba ügyvédi irodájában és Perjés Gábornál, akit azóta gyanúsítottként is kihallgattak. Az is kiderült, hogy a 99 Mozgalom összesen 616,5 millió forint értékben rendelt meg szolgáltatást a Bajnai-féle DatAdat cégcsoporttól, ami azért figyelemre méltó, mert ez a vállalkozói kör intézte lényegében a baloldal kampányát a legutóbbi országgyűlési választáson.

Ez még nem minden

Visszatérve a 2019-es eseményekre, tehát a főszereplő ebben az esetben is az a Perjés Gábor volt, akit a 99 Mozgalom gyanús adománygyűjtési manőverében már megismertünk. Perjés a Tordai Csaba élettársától közvetítő útján szeptember 17-én kapott külföldi eredetű pénzösszegből időről időre elosztva többmilliós összegeket fizetett be a Mibu bankszámlájára. A részletek ez ügyben is árulkodóak.

Készpénzes befizetések

A Magyar Nemzet rendelkezésére álló dokumentumok és bankszámlakivonatok szerint például szeptember 25-én 7 millió forint, október 2-án, 8-án és 11-én egyaránt 8-8 millió forint készpénzes befizetés érkezett az egyesület OTP Bankban vezetett számlájára, míg október 9-én 3 milliót fizettek be.

Kép: Magyar Nemzet

A bankszámlaadatok azt is bizonyítják, hogy Perjés kínosan ügyelt arra, hogy az egyes befizetések összege ne haladja meg a 10 millió forintot, mert ellenkező esetben a pénzmosás elleni törvény alapján nyilatkoznia kellett volna a pénzek eredetéről.

Az „adománygyűjtő ládák” titka

Ezzel párhuzamosan a lap megvizsgálta a szintén birtokába került jegyzőkönyveket, amelyek az egyesület úgynevezett adománygyűjtő ládikáinak felnyitásáról szólnak.

A Mibu éves beszámolója szerint az egyesületnek 58 millió forint bevétele keletezett, az összeg egésze adományokból származott és a 99 Mozgalomhoz hasonlóan adománygyűjtő ládákba helyezték el a pénzeket a „lelkes adakozók”.

Az állítólagos ládákat a kampány utolsó heteiben a Párbeszéd Várfok utcai irodájában Perjés nyitotta ki tanúk jelenlétében.

Minderről jegyzőkönyvek készültek egy minta alapján, amit Tordai Csaba írt. Ezek után Perjés minden alkalommal a lehető leghamarabb készpénzben befizette az egyesület számlájára az „adománygyűjtő dobozokban talált” összegeket.

Az első szeptember 17-i dokumentum szerint 5 596 700 forintot találtak a ládában, ezzel a házipénztár egyenlege 15,1 millió forint lett, amiből 15 milliót két részletben befizettek az egyesület számlájára. Az október 8-i jegyzőkönyv 10,8 millió forintot tartalmazott, október 11-én pedig valamivel több mint 8 millió forint „adományt” regisztráltak.

A fent már említett bankszámla-befizetések tehát dátum- és összegszerűen is csaknem megegyeznek az egyesület „adománygyűjtő ládáinak” felbontásáról készített jegyzőkönyvek időpontjával és az ott „talált” pénzösszegekkel.

Kép: Magyar Nemzet

Érdemes megjegyezni, hogy a jegyzőkönyvek adattartalma hiányos, hiszen az adomány címleteit, illetve a darabszámokat nem tüntették fel, holott ezek kötelező elemei az ilyen dokumentumoknak.

Kép: Magyar Nemzet

Belső levelek

A lap szerkesztőségéhez eljuttatott információcsomag része az a levelezés is, amely Karácsony Gergelyék belső körében zajlott a 2021-es előválasztási kampányban a 99 Mozgalom ügyeiről. A lap birtokában lévő első, 2021 augusztus 26-i emailben Perjés Gábor azt nehezményezte, hogy addig semmilyen befizetés nem történt a 99 Mozgalom bankszámlájára, és a pénzintézet felszólította, hogy a közben keletkezett banki költségek miatt fennálló tartozást azonnal egyenlítse ki.

Perjés a Karácsonynak és stábjának címzett körlevélben úgy fogalmazott: „Amikor felkérést kaptam a Kilencvenkilenc Egyesület megtisztelő vezetésére, azt hittem ez olyan olajozottan fog menni, mint a Mibu esetében.” A további levélváltásokban aztán a kampánystáb megnyugtatta, hogy mindent elrendeznek, majd – amint azt a Magyar Nemzet a korábbiakban már vázolta – meg is érkeztek a pénzek, és Perjés több részletben készpénzben befizetett 506 millió forintnyi összeget a 99 Mozgalom számlájára. De ez a levelezés is azt bizonyítja, hogy a 2019-es és a 2021–22-es kampányfinanszírozás ugyanazzal a technikával működött.

 

Kép: Magyar Nemzet

Összegezve tehát, az eddig feldolgozott információkból az következik, hogy a Tordai Csaba élettársának cégén keresztül külföldről beérkezett 112 millió forint jelentős részét, a 99 Mozgalom „adománygyűjtési” technikájához kísértetiesen hasonló módszerrel, előbb Perjés Gáborhoz juttatták el, majd ő több alkalommal készpénzben befizette a Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányát támogató egyesület bankszámlájára. A pénzek lepapírozását a szintén ismert módon, Tordai Csaba segítségével végezték, az adománygyűjtő ládákról kiállított jegyzőkönyvekkel.

(A lap folytatja.)

2024. május 11. 10:18
Békéscsabai Extrém sportpálya - kihívás, adrenalinfröccs, jó közösség
Az extrém sportok szerelmesei számára új közösségi tér alakult ki Békéscsabán. A megújult Extrém Sportpályán garantá...
Menczer Tamás: A baloldal szerint a fideszesek állatok, adjunk csattanós választ a sértegetőknek június 9-én
Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a közösségi oldalára feltöltött videójában hívta fel a figyelm...
Defektet kapott egy busz a hőség miatt, több halott
A halálos áldozatok között nők és gyerekek is voltak.
Mentőhelikopter landolt Hajdúnánásnál, több gyermek is megsérült - fotókkal
Több egységet riasztottak a helyszínre.
Újabb vízidráma: elragadott a vihar két horgászt a Balatonon
A tó túlsó partján találtak rájuk.
Hogy lehet ezt túlélni?
Vannak olyan dolgok egy nő vagy a szülők életében, amiről nem beszélnek. Nem beszélnek, mert nem tudják, hogyan, vag...
Tények teljes adás, 2024. május 29., szerda
ELŐZÉSEK - Vétlen házaspár halt meg a brutális vámospércsi balesetben. Épp hazafelé tartottak, amikor egy elhibázott...
Továbbra is aktív a sorkatonaság bevezetéséről szóló beszélgetés Magyar Péter csoportjában
Akár a nőkre is kiterjedő sorkatonaság bevezetéséről tárgyalnak Magyar Péter programalkotást segítő csoportjának tag...
Itt reszkessetek, betörők!
Vannak olyan filmek és helyszínek, amikre mindig emlékezni fogunk. Az egyik ilyen a Reszkessetek betörők című film i...
Szakadékba zuhant három pénzügyőr Olaszország északi részén egy hegyi gyakorlaton
A helyszínen életüket vesztették.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.