Hiába tagadta a házkutatást a DatAdat, a NAV elmondta, valójában mi is történt

Sem a DatAdattól, sem a cégcsoporthoz tartozó személyektől, Bajnai Gordon egykori titokminiszterétől, Ficsor Ádámtól, valamint Gyurcsány Ferenc volt kabinetminiszterétől, Szigetvári Viktortól nem kapott érdemi választ a Magyar Nemzet azzal kapcsolatban, hogy történt-e házkutatás az adatlopási botrányba keveredett vállalkozás tevékenységével összefüggésben. A lap a napokban írta meg, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) házkutatást tartott és iratokat foglalt le, a cég ezt cáfolni próbálta, ugyanakkor az adóhatóság később közleményben erősítette meg értesüléseket.

2022. október 14. 10:59

Az elmúlt napokban hiába érdeklődött a Magyar Nemzet szerkesztősége az interneten megjelölt e-mail-címen, a Bajnai Gordon, valamint egykori titokminisztere, Ficsor Ádám és Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor érdekeltségébe tartozó cégcsoport, a DatAdat nem reagált azon kérdéseinkre, hogy NAV tartott-e házkutatást és foglalt-e le iratokat a vállalkozások tevékenységével összefüggésben. Sms-ben keresték Ficsort és Szigetvárit is, ám érdemi választ tőlük sem kaptak.

Ismert, a Magyar Nemzet kedden írta meg, hogy információi szerint a NAV hónapok óta folytat nyomozást költségvetési csalás miatt a cégcsoporttal összefüggésben, és ennek az eljárásnak a keretében történt a házkutatás is. Úgy tudni, a NAV a cég hirtelen bevételnövekedésére figyelt fel, ami számottevő, több mint félmilliárdos volt az elmúlt években. A lap úgy értesült, hogy a kutatás és a lefoglalások után derült ki, hogy egy, a cég tulajdonában álló, észt bejegyzésű társaság tulajdonrészét adták el egy Amerikában bejegyzett offshore cégnek több mint kétmillió euróért.

Az ügyet az az aránytalanság teszi meglehetősen gyanússá, hogy a vállalkozás két éve alig több mint hétszázezer forintért cserélt gazdát. Ekkor ugyanis Ficsor Ádám valamiért megvált üzletrészétől. Az eladás vizsgálata még folyamatban van a magyar hatóságnál.

A DatAdat mindent cáfolni próbált, ugyanakkor a NAV csütörtökön közleményt adott ki, ami szerint valóban történt házkutatás. Mint írták, a gyanú szerint a DatAdat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette fizetendő adóját. A cég valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott. Hozzátették: a költségvetési csalás gyanúja miatt indult eljárásban a nyomozók szeptember 27-én megpróbálták lefoglalni a társaság könyvelési iratait, de a cég jogszabálysértő működése miatt ez nem sikerült. A DatAdat ugyanis – a törvényi előírásokat megszegve – nem a bejegyzett székhelyén működött.

A társaság vezetői telefonon sem voltak hajlandók megmondani a társaság tényleges működési helyét. Az iratokat a NAV a DatAdat könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda. Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalnia a nyomozóknak – közölte az adóhatóság.

Szigetvári Viktor a NAV-közlemény után a Telexnek már megszólalt és hazugságnak nevezte az adóhatóság állításait.

A DatAdat-botrány azután robbant ki, hogy kiderült, a 2022-es kampányban hozzávetőleg egymillió választót érhetett el telefonhívásokkal, sms-ekkel. Felmerült a gyanú, hogy az akciót lopott adatbázisok felhasználásával hajtották végre, hiszen olyan kormánypárti szimpatizánsok is kaptak hívásokat Márki-Zayéktól, akik bizonyosan nem adták meg nekik az elérhetőségeiket. Mindezekkel kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is vizsgálódik.

Lényeges körülmény az is, hogy az elmúlt hetekben kiderült, amerikai pénzek is jutottak a DatAdathoz. Ez Márki-Zay Péter nyilatkozatából derült ki, ahogyan az is, hogy a magyar baloldal kampányát gyakorlatilag teljes egészében az Egyesült Államokból finanszírozták. Az ellenzék volt kormányfőjelöltje szerint több százmillió forintos támogatás érkezett a tengerentúlról (később kiderült, hogy legalább kétmilliárdos).

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Darabokra törte a szögletzászlót a kapus fején egy szurkoló, mentő vitte el - Videó
Előbb a nézőtéren, majd a pályán szakadt el a cérna, a bíró félbeszakította a mérkőzést.
Éles fegyverrel lövöldözött egy szlovák férfi Keszthelyen
A 35 éves férfi egy parkolóban sütötte el a lőfegyverét többször.
Hét gyerek életét tette pokollá egy jászladányi nevelőszülő
Válogatott módszerekkel bántalmazta a rábízott óvodás és iskolás gyerekeket a nő. 
Kegyetlenül megvert két rendőrt egy szlovák férfi Miskolcon
Az egyik rendőrt páros lábbal fejbe is rúgta az agresszív férfi.
Nagyon-nagyon fáj, így beszélt Zalatnay Sarolta egykori szerelméről, Csapó Gáborról
Az énekesnő a hétfői Mokkában emlékezett meg egykori szerelméről, a 72 éves korában meghalt olimpiai bajnok vízilabd...
Arccsont tört és fog repült, véleményt cserélt két vendég a földeáki kocsmában
Két férfi folytatott agresszív véleménycserét egy földeáki kocsmában. Most zárta le a nyomozást a rendőrség.
Tények teljes adás, 2022. november 28., hétfő
DRÁMAI - Elütött egy futót a bicikliúton, elhajtott, majd intézkedés közben meghalt egy férfi Balatonalmádiban. A re...
Mindjárt itt az esküvő!
Patai Anna még csak egy kislány volt, amikor 2010-ben egy ország ismerte meg gyönyörű énekhangját. Élete hatalmas mé...
Bomba formában
Egy nő, aki hatalmas tetteket vitt véghez, kemény és kitartó munka árán megvalósította álmait. Krisztina kétgyermeke...
Elütött egy biciklist a 82 éves sofőr, majd a szomszéd településen halálra gázolt két gyalogost
Az idős férfi korábban egy biciklist is elsodort.
Kettészakad az ország időjárása
A golf nem a legelterjedtebb sport, de lehet jó szórakozás
Gyűlölet és futball: háború lesz ma a vébén?
Egyre nagyobb az áramhiány Ukrajnában
Ronaldo extázisban ünnepelte a kamugólját - galéria