Gyanús körülmények Hadházy ingatlanvásárlása kapcsán

Hadházy Ákos korábbi egyik sajtónyilatkozata szerint azért kell megszüntetni az önbevalláson alapuló vagyonnyilatkozatok rendszerét, mert az a legerősebb jelképe annak, hogy a politikusok nem mondanak igazat - írta szerdán a Tűzfalcsoport

A hatályos magyar szabályozás alapján a vagyonnyilatkozatok kitöltése országgyűlési képviselők számára szigorú feltételrendszer mellett történik. Ingatlanok estében például fel kell tüntetni a szerzés idejét és jogcímét. Az ingatlanok adatait az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatoknak megfelelően, négyzetméterben kell megjelölni.

Tárgykörben vet fel érdekes szempontokat, hogy Hadházy Ákos 2018-as, második, kiegészített vagyonnyilatkozatában először tüntetett fel egy második szekszárdi ingatlant egy korábbi 2005-ben vásárolt lakás mellett, amely utóbbiról 2020-ban nyilatkozta azt a képviselő, hogy értékesítették. Az új 140 négyzetméteres (pontosabban 141,7 négyzetméter) ingatlan fele részben a képviselő tulajdona.


Az ingatlan megvásárlásának időpontja és ennek Hadházy általi feltüntetése kapcsán azonban egy gyanús tendencia is megfigyelhető. Míg 2020-ban a vásárlás időpontjaként 2018 lett feltüntetve, a következő évben hiányzott a vonatkozó adat, majd 2022-ben már 2019 szerepelt.


Ezeknek az elsőre jelentéktelenek tűnő eltéréseknek valójában igenis általánosságban lehet érdemi jelentősége, mivel a képviselői vagyonnyilatkozat teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősül főszabályként és ezért az abban szereplő adatokat harmadik személyek számára hitelesnek tűnhetnek.

Az ingatlanszerzés pontos időpontjának ugyanis azért is van jelentősége, mivel magánszemély lakástulajdon cseréje és vásárlása esetén, ha a másik lakástulajdont a vásárlást megelőző 3 éven belül vagy azt követő 1 éven belül eladja, és a szerzett lakástulajdon forgalmi értéke az elcserélt, eladott lakástulajdon forgalmi értékénél kisebb, akkor nem kell fizetni illetéket.

Ráadásul a Kúria érintett gyakorlata szerint, ha a vevő vásárolt egy ingatlant, és már a vásárláskor tudta, hogy a közeljövőben el kívánja adni a már meglévő ingatlanát, amely esetben ő az 1 éven belüli értékesítésre figyelemmel jogosult lenne az illetékkedvezményre. Ezt a vevő jelezte is az adóhatóság felé, aki az illeték megállapítására irányuló eljárását az ingatlan értékesítéséig felfüggesztette.

A vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében ilyen esetben a vevőnek 13 hónapon belül igazolnia kell, hogy megtörtént az ingatlan értékesítése. Amennyiben erre mégsem kerül sor, az adóhatóság az általános szabályok szerint, a teljes vételárat alapul véve állapítja meg a vagyonszerzési illetéket, sőt ezen felül pótilleték megfizetésére is kötelezi a vevőt.

Az, hogy a bírói gyakorlat általánosságban szigorúan kezeli a kérdést, nem kétséges. A Szombathelyi Törvényszék B.149/2007/70. számú határozata hivatali visszaélés bűntette tárgyában azt mondta ki, hogy az illetékekről szóló törvény szerint a visszterhes vagyonátruházási illeték kötelezettség fő szabályként a szerződés megkötésének napján keletkezik.

A perbeli ügyben a tulajdonjog bejegyzésére kérelmet nyújtottak be a magánfélhez, azonban I.r. vádlott II.r. vádlottal megbeszélte I.r. vádlott kezdeményezésére, hogy a határozat elkészítését követően ne továbbítsa a határozatot az Illetékhivatal felé azért, hogy később kelljen illetéket fizetni.

II.r. vádlott az ügyben 2003. december 31.napján hozta meg a határozatot, de az iratokat jogszabályellenesen magánál tartotta az illetékhivatal felé történő postázásra nem került sor.

Az országgyűlési képviselő az Ogytv. 90. § (1) bekezdése alapján az eskütételét követő harminc napon belül, az eskütétel napján fennálló állapot szerint tesz vagyonnyilatkozatot azzal, hogy amennyiben a vagyon­ nyilatkozatban feltüntetett adatok tekintetében változás következik be, azt a változást követő harminc napon belül bejelenti a Mentelmi Bizottságnak.

Az ügy kimenetele szempontjából döntő jelentőségű, hogy Hadházy jelen ügyben ezt megtette, vagy sem.

Címlapfotó: MTI/Szigetváry Zsolt

2023. május 17. 12:02
Tóth Andi kisírt szemekkel jelentkezett be videóban
Sírt, miközben készítette a videót.
Stohl András cuki fotóval mutatta meg, hogy milyen egy boldog nagypapa
A színész első unokája és legfiatalabb lánya között egy év korkülönbség van.
Vigyorgós, többszörösen körözött, toplistás szökevényt keres a rendőrség
Rengeteg bűncselekményt követett el K. Tibor.
Ijesztő maszkban támadt a Komárom-Esztergom vármegyei texasi láncfűrészes
Előbb a láncfűrésszel, majd egy boxerrel támadt a rendőrökre egy tónál az őrjöngő férfi.
Fék helyett a gázra lépett, már a tanpályán felborult az autóval - videóval
A 63 éves nőt a tűzoltók szabadították ki az összetört járműből.
"Látni akarom a gyerekem!"
Felfoghatatlan, amikor egy kisgyerek azért sír a telefonban, mert nem láthatja az anyukáját, vagy az apukáját. Az el...
Rettegnek a lakók a fegyveres albérlőtől egy budai társasházban - videóval
Fegyveres lakásfoglalóktól rettegnek a helyiek egy budai társasházban - legalábbis ezt állítják az ott élők. A probl...
Újabb világjárvány fenyeget
Ökológiai katasztrófát okoz az ukrajnai gátrobbanás, felbecsülhetetlen a kár, újabb világjárvány fenyegeti a világot...
Holnap hidegfront érkezik
Időjárás-jelentés, 2023. június 10., szombat
A komlótermesztéssel is segítik a régiót
Komlótúrát, sörkóstolót és jótékonysági pikniket szervezett az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombón. A program...
Megdöbbentő vallomást tett egy amerikai katona: így néznek ki az UFO-k
Itt vannak a BL-döntő kezdőcsapatai
Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait, több mint 1 milliárd forint volt a tét
Kiderült, milyen tetoválás van Pap Dorci bugyija alatt - kép
Mutatunk egy trükköt, amivel növelheti a fájdalomtűrő képességét