Gulyás Gergely: Magyarország továbbra sem ad ki senkit Ukrajnának!

Miután szerdán ülésezett a kormány, csütörtökön délelőtt fél tízkor Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. A sajtótájékoztatóról a Magyar Nemzet élő szöveges tudósításban számolt be.

– A kormány tegnapi ülésén értékelte a háborús helyzetet, ami a frontvonalak áttekintését is jelenti, valamint Európa és a szövetségeseink reakcióját. A helyzet egyre nehezebb, ennek számtalan oka van – mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely.

A miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint az ukrán hadsereg a frontvonalat nehezen tudja tartani, ennek következménye a kényszersorozás, amely az ország egész területén zajlik. Kárpátalján is fenyegeti a kényszersorozás veszélye az ukrán állampolgárokat, beleértve a magyarokat. Gulyás leszögezte: Magyarország továbbra sem ad ki senkit Ukrajnának.

Emlékeztetett: Manfred Weber kötelező sorkatonai szolgálatot akar bevezetni az unióban. Ez férfiakra és nőkre is vonatkozna. Ehhez csatlakozik a francia és észt miniszterelnök, aki Ukrajna területére katonák küldését követelik.

Magyarország abban érdekelt, hogy csakis olyan döntést hozhasson a NATO, amelyből Magyarország teljes egészében kimaradhat – tette hozzá. Mint mondta, ezért sem mindegy, milyen arányban leszek az EP-ben a háborúpártiak.


A miniszter az európai bíróság előtt lévő eljárások áttekintéséről azt mondta, Magyarországnak egy ítélet végre nem hajtása miatt kell bírsággal számolnia, az EB azonban június 13-ra halasztotta a döntés kihirdetését.

– A jogi határzár miatt kapjuk a büntetést, és napi 6 millió megfizetésére köteleznének minket. Ez jól mutatja az európai hozzáállást a határvédelemhez – mondta Gulyás Gergely.
Hozzátette, ezért, bár a háború miatt a migráció nincs annyira fókuszban, az unós választás tétjét jelenti az is, hogy olyan képviselők kerüljenek többségbe a parlamentben, akik nem támogatják a migrációt, és a legszigorúbb külső határvédelmet támogatják.


Országos fejlesztések

Vitályos Eszer kormányszóvivő az országos fejlesztésekről beszélve elmondta, hogy az elmúlt két hétben átadták a MOL 1,3 milliárd forintból megvalósult beruházását, melyhez a magyar állam 130 millió forinttal járult hozzá.

– Huszonnyolc milliárd forintból óvodák, bölcsődék újultak meg, közútfejlesztési projektek valósultak meg, sportkomplexumokat újítottak fel, kulturális beruházások történtek és a nyíregyházi állatpark is bővült – sorolta.

A digitális programról elmondta, 2026-ra az állampolgárok minden jogosultsággal és ügyintézéssel rendelkeznek majd, így nem kell majd szabadságot kivenni ügyintézéshez. Ehhez előzetes regisztráció a kormányablakban lehetséges. Ehhez szükséges a 14. életév betöltése, okostelefon, valamint a megfelelő iratok.

Gulyás Gergely kérdésekre elmondta, hekkertámadások rendszeresen érnek kormányzati felületeket, de az ominózus 2022-es orosz hekkertámadás ügyében nem történt olyan, hogy érzékeny információk kerültek volna ki, bizalmas adat senkihez nem került ki. Hekkertámadás volt, de bizalmas adatok nem kerültek ki – tette hozzá.

A Robert Fico elleni merényletről, valamint az utána megjelent gyűlölködő hozzászólások kapcsán a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, van olyan mértéke a gyűlöletpolitikának, ami nem jogszerű, és törvénybe ütköző.

– A komment világban általánossá vált ez a jelenség, és minden portálnak az a felelőssége, hogy ezeknek ne adjon teret. Ez jogellenes, a szólásszabadság nem egyenlő a gyűlöletre uszítással. Arctalanul, beazonosíthatatlanul gyűlölködnek, fizikai bántalmazásra utasításnak egyesek, aminek nem szabad teret adni – hangsúlyozta.

A kormányszóvivő elképesztőnek nevezte, hogy egyes sajtóorgánumok jó pár óra elteltével kapcsolta le a kommentelési lehetőséget.

A szuverenitásvédelmi hivatal tegnapi jelentéséről Gulyás Gergely azt mondta, fontos, hogy a jelentést mindennél többen megismerjék, és ha valaki nem ért vele egyet, cáfolja meg a nyilvánosságra került jelentést.

– Eddig konszenzus volt a magyar politikában, ma a baloldal kitartottként pénzt fogad el külföldről. Kérdés, hogy hatalomra kerülés esetén kinek az érdekében járnának el – fogalmazott Gulyás Gergely.

Az, hogy Hegyvidéken Kovács Gergely a Kutyapárt a baloldal közös polgármesterjelöltje, a miniszter szerint a baloldal erkölcsi züllésének következő lépése. – Azt mutatja, hogy drogdílereknek is van esélyük polgármesterként a baloldal szerint. Azok a szülők, akik ott élnek, és nem akarják, hogy gyermekei droghoz juthassanak a kerületben, nem fognak rá szavazni – szögezte le.


Dobrev Klára hazugságot állít

Dobrev Klára tegnap azt állította, bizonyítékai vannak Sulyok Tamás köztársasági elnök ellen. A Sándor-palota később cáfolt. Gulyás Gergely az üggyel kapcsolatban elmondta, vitán felül áll, hogy az államfő Magyarország egyik legtekintélyesebb jogásza, aki magas erkölcsi mércének megfelelően dolgozott az elmúlt évtizedekben.

Azt látják, hogy a baloldalon nagy a tolongás, ezért Dobrev Klára a hamis vádtól sem riad vissza egy kis nyilvánosságért, a miniszter szerint hazugság és nevetséges amit állít a DK politikusa, sőt, legfeljebb ő követ el bűncselekményt ebben az ügyben.

Visszalép-e Szentkirályi Alexandra a főpolgármester-jelöltségtől? Gulyás Gergely azt mondta, a Fidesz annak örülne, ha Budapestnek fideszes főpolgármester-jelöltje lenne.


Karácsony jelöltsége előtt kezdődött a baloldal külföldi finanszírozása

A szuverenitásvédelmi hivatal jelentése kapcsán Gulyás Gergely hozzátette, a főpolgármestert nem veszi körül olyan nyilvánosság, mint a kormányt vagy Tarlós Istvánt, Karácsony nem tart sajtótájékoztatót hetente, kéthetente, tőle csak az kérdezhet, aki olyat kérdez, ami neki megfelel.

– Ezért nem ad választ olyan kérdésekre, melyek szerint nem 2022-ben kezdődött a baloldal külföldi finanszírozása, hanem 2019-ben, Karácsony jelöltsége előtt.

Magyar Péter állítására, miszerint senki nem háborúpárti a baloldalon, a miniszter annyit mondott, ez nem igaz.

– A DK, és Márki-Zay Péter is azt nyilatkozta korábban, hogy fegyvert kell küldeni, NATO csapatokat kell küldeni – mondta, hozzátéve, egyértelmű, hogy a finanszírozók is háborúpártiak.
A soros uniós elnökségről azt mondta, egy fél éves elnökség az EU alapvető irányultságát nem tudja megváltoztatni, de meg kell próbálni. – Van néhány kiemelt fontosságú terület, amire mi hangsúlyt szeretnénk fektetni, ez a gazdássági versenyképesség, biztonságpoétika erősítése, közös agrárpolitika, és a demográfia – emelte ki.

A gyűlöletkeltés nem elfogadható
A gyűlöletpolitikára visszatérve, Gulyás Gergely azt is mondta, az ország szempontjából veszélyes háborúpárti véleményt képviselni, de ez nem jogellenes. Lehet erről vitázni a boltban és lehet Brüsszelben. De a nyílt gyűlöletkeltés nem elfogadható része mindennek. Az, hogy Magyar Péter köreiből érkezik a legtöbb gyűlölködés, azt mondta, külön kell választani a vitát és a nyílt gyűlöletkeltést. Utóbbi semmilyen körülmények között nem engedhető meg.

Kérdésre válaszolva a miniszter összefoglalta, mit is kell tudni a júliustól induló uniós soros magyar elnökségről.

Négy kiemelt területre fognak koncentrálni, ezek pedig a következők: a biztonság- és védelempolitika, a versenyképesség javítása, az agárpolitika átalakítása, a demográfiai problémák kezelése.

Gulyás kérdésre elmondta, Fico merénylőjének több progresszív-baloldali közösséghez volt köze. Egy háborúpárti ember, és Ukrajnának fegyvert követelt.

Arra, hogy Írország, Norvégia és Spanyolország elismerte a palesztin államot, a miniszter azt mondta, erről lesz egy szavazás az ENSZ-ben, a magyar álláspont pedig az, hogy csak akkor lesz működőképes bármilyen béke vagy államiság, ha az a két ország között jön létre.

Magyarország soros elnöksége kapcsán a miniszter azt is elmondta, a 7-es cikkelyes eljárás csak politikai akarat kérdése, Lengyelország ellen úgy szüntették meg az eljárást, hogy semmit nem tettek, csupán az ország politikai megítélése változott az unióban.

– Aki azt hiszi, hogy a jog az unióban többet számít, mint a Szovjetunióban, az téved. Az eljárásnak nincs is jelentősége, egyesek ezen jól elszórakoznak. A forrásokhoz pedig semmi köze, az uniós pénzek folyamatosan érkeznek – hangsúlyozta.


Béke legyen

A június elsejei Békemenet célja – mint ahogyan a miniszter mondta –, hogy béke legyen. – Látszik, hogy az EP- választások tétje az, hogy állunk hozzá a békéhez és háborúhoz.

Tizennégy év elteltével a békemenet elnevezésnek nagyobb a jelentősége, mint valaha
– mutatott rá.

Németország a legnagyobb gazdasági partnerünk, ennek a mértéke csökkent, de így is kiemelkedően a legfontosabb külkereskedelmi partner. A német gazdaság nehézségei kihatással vannak Magyarországra, a tavalyi gazdasági nehézségek egy része a német recesszióból következett, a német recesszió veszélye idén is fennáll, de ettől függetlenül Magyarország leválhat a német-negatív tendenciáról – mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely szerint elutasítandó, ahogyan a szélsőbalos politikát időről időre támogatják bizonyos brüsszeli körök. Gulyás Gergely leszögezte, Orbán Viktort nem érdekli az Európai Bizottság elnöki tisztsége.

Gulyás Belső-Erzsébetváros helyzetével kapcsolatban gondként említette, hogy konfliktus van az ottélők és a bulinegyed között, amelyet az önkormányzatnak kell jól kezelnie. A rendőrség a budapesti közbiztonságot kiválóan biztosítja – tette hozzá.


A védővámok rontják a nemzetközi versenyképességet

A gazdasági helyzetről beszélve Gulyás Gergely azt mondta, a védővámok inkább rombolják az unió helyzetét, Európa legerősebb országa Németország, és olyan szabályokat hoz, ami nem segíti az európai gazdaságot. – Kína ellen akarják alkalmazni ezeket a szabályokat. Ha megnézzük, hol van a nagy piac, akkor Kína az, a védővámok pedig rontják a nemzetközi versenyképességet – mondta.

A nemzetgazdasági beruházások visszaeséséről a miniszter azt mondta, a háború miatt mindenhol visszaestek a beruházások.

Példátlan reálbér-emelkedés várható

Az éves inflációs célról és a reálbér növekedéséről Gulyás Gergely úgy fogalmazott, éves szinten 8-10 százalékos reálbér emelkedés várható, ami példátlan, míg 4-5 százalékos inflációval számol a kormány. Vitályos Eszter hozzátette, a beruházások terén kétszer 200 milliárdos pályázat indul a jövőben.

Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort rágalmazásért a háborúpárti kampány miatt, kijelentette: humor rovatot is nyitnunk kell a Kormányinfókon. Ha nyitnak ilyet, akkor ott majd ki lehet fejteni ezt a kérdést – tette hozzá.

Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

2024. május 23. 12:21
„Komolyan megviselt, nagyon féltem! – megtámadták Miss Moodot
Az énekesnő a megrázó esetről közösségi oldalán számolt be.
Vasvári Vivien Instagramon üzent szerelmének, ennél boldogabb nem is lehetne
Meghitt fotókat osztott meg közösségi oldalán.
Zabszem lehetett a 6-oson kocsikázó sofőr tomporában, két sávon is megbénította a forgalmat
A férfi először fékezéssel akarta büntetni a mögötte haladó sofőrt, majd inkább drasztikusabb megoldást választott.
Erdőtűz tombol Athén határában
Két települést kiürítettek szerdán a hatóságok.
Sírva vallott édesanyjával való kapcsolatáról Tóth Gabi, elárulta, miért fajult idáig a dolog
 Az énekesnő könnyek között, kendőzetlenül vallott az elmúlt 1 évről.
Budapesten szurkolhatunk a magyar versenyzőknek az utcai sportok olimpiai fesztiválján
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmá...
Lesújtó tragédia történt szombat éjjel, halálos kimenetele lett a kondorosi drámának
Ketten túlélték, egy ember viszont meghalt.
Nagyot változik a multik nyitvatartása, érdemes lehet felkészülni
Főleg a Balaton környékén és egyéb frekventált üdülőhelyeken örülhetnek a boltba járók.
Magyar tragédia Görögországban, ketten meghaltak
Az egyik áldozat egy középkorú férfi, a másik egy 59 éves nő.
Egy 33 éves nő holttestét emelték ki a Dunából, szörnyű tragédiára derült fény
Rendőrök kérték a Kutató-Mentő Szolgálat segítségét.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.