Gulyás Gergely: Az elmúlt 12 év legfontosabb eredménye a magyar nemzet egységének megteremtése

A magyar nemzet egységes, és főszabály szerint nincsenek határon belüli és kívüli ügyek, azt kell nézni, mi szolgálja a közös nemzeti célokat - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón, Visegrádon.

2022. november 12. 11:34

A miniszter az elmúlt 12 év legfontosabb kormányzati eredményének nevezte a nemzet egységének megteremtését, amiben értékelése szerint kiemelkedő szerepet játszottak a határon túli médiumok. Nélkülük ezeket az eredményeket nem lehetett volna elérni - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A tárcavezető kitért a kárpátaljai magyarság rendkívüli helyzetére a háborús helyzetben. Kiemelte: külön köszönet illeti azokat, akik ebben a nehéz időben is sokat tesznek azért, hogy a magyar nyelvű tömegtájékoztatás megmaradjon Kárpátalján.

Utalva a munkácsi turulszobor eltávolítására megjegyezte: az ukrán állam, annak ellenére, hogy Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, ezt nem értékeli a maga teljességében. A miniszter a magyar kisebbséggel szembeni fellépést továbbra is elfogadhatatlannak nevezte.

Gulyás Gergely a jövőbeni kilátásokról szólva kiemelte: miután alapvetően gazdasági alapon kell működtetni a médiát, nem lehet eltekinteni azoktól a változásoktól, amelyek a fogyasztói szokásokban bekövetkeztek. A mérések azt mutatják, hogy a Covid-járvány óta az online médiának nagyobb a jelentősége a televíziónál is, és ez nemcsak Magyarországon, hanem minden valószínűség szerint a határon túli médiumok esetében is igaz.

A hírfogyasztókat tekintve 50 százalék feletti, aki az online felületekről tájékozódik, 40 százalék körüli a televízióból információt szerzők aránya, a többiek a nyomtatott sajtót veszik kézbe. Ez nem változtat azon, hogy a nyomtatott sajtónak van értéke, amit meg kell őrizni, de a jelentősége, például a politikai vélemények meghatározásánál, rendkívül csekéllyé vált - közölte.

Objektíven értékelni kell azt is, hogy milyen újságírói teljesítmények állnak az egyes szerkesztőségek mögött. Az nem fordulhat elő, hogy aki aktívan és jól dolgozott, bármilyen támogatás hiánya miatt az utcára kerül, elveszíti állását - húzta alá Gulyás Gergely.


Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy jövő héten rendezik meg a Magyar Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet üléseit. Ez lehetőséget és alkalmat teremt az összegzésre, a következő időszak céljainak meghatározására - mutatott rá.

A média területén is egyre inkább egységes Kárpát-medencei térről lehet beszélni, a média része a nemzetpolitika intézményrendszerének - hangsúlyozta.

A nemzetpolitikai eredményekről szólva kiemelte: megerősítették a külhoni közösségeket. 1 millió 150 ezer külhoni magyar tett állampolgársági esküt, ennek köszönhetően az előző választásokon több mint 318 ezer külhoni magyar szavazott, és 94 százalékuk a jelenlegi kormányt támogatta.

"Újraépítették a Kárpát-medencét és a diaszpórát", 5400 beruházást valósítottak meg külhonban. Egységes Kárpát-medencei teret hoztak létre az oktatásban, a bölcsődétől a felsőoktatásig nyújtanak támogatást. Ennek összege emelkedni fog a következő évben, de a kárpátaljai gyerekek már az idén a megemelt támogatáshoz juthatnak hozzá - részletezte.

Újraindult a Határtalanul! program is, aminek kezdete óta már félmillió anyaországi diák juthatott külhoni területekre.

Beindították a sportakadémiákat, a Kárpát-medence a sport tekintetében is egységessé vált - jelezte.

A magyar vállalkozókat sikerült "egy hálóba összefűzni", és több mint 200 milliárd forintos támogatást nyújtottak határon túli magyar vállalkozóknak. Ők alapvetően magyarokat foglalkoztatnak, így a támogatás hozzájárul a szülőföldön való megmaradáshoz és boldoguláshoz.

Megerősödött a politikai érdekképviselet is - mondta az államtitkár, aki kiemelten fontosnak tartotta, hogy minden szinten jelen legyenek a magyar képviselők. Felvidéken októberben a megyei képviselők számát jelentősen növelni tudták, és ez reményt ad arra, hogy két év múlva az egységes magyar párt, a Szövetség bejusson a törvényhozásba. Vajdaságban vasárnap nemzeti tanácsi választásokat tartanak, kérte a vajdasági magyarokat, vegyenek részt a szavazáson.

Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke, a Magyar Nemzet főszerkesztője az online média előretöréséről beszélt. Rámutatott: megdöbbentően kevesen vannak hűséges olvasói az egyes felületeknek, a Google és Facebook uralja a médiateret. Azt kell elérni, hogy ezek keresőmotorjai "átvezessék" az olvasókat az online felületeikre, hogy a kívánt üzeneteket el tudják juttatni az olvasókhoz - mondta.

MTI

Gyomorbaj? Sietve hágta át a létező összes szabályt a 10-es út fenegyereke
A sofőr ámokfutását egy fedélzeti kamera rögzítette.
Meghan Markle-nek megtiltották, hogy szakemberhez forduljon
Korábban sokkolta a közvéleményt, mikor öngyilkos gondolatairól beszélt, most elmondta, miért tette. 
Különös fotók készültek a Mecsekben, több méteresre nőttek az óriási árnyak
A látvány leírhatatlan.
Börtönre ítélték Lagzi Lajcsit
Nem ússza meg a börtönt Galambos Lajos! Az ország trombitása hét éven át bizonygatta az igazát, de hiába. A zenész m...
Rekordot dönt Demjén Ferenc
Rekordot dönt a 75 éves rocklegenda! Demjén Ferenc az egyetlen olyan magyar előadó, aki huszonötödszörre tölti meg a...
Agrárminisztérium: sok lehetőséget kínál az új közös agrárpolitika
Sokféle lehetőséget és opciót kínál az új, 2023 és 2027 közötti uniós támogatási időszakban a közös agrárpolitika (K...
Brutális összeget nyert egy magyar az Eurojackpoton, két másik magyar is mázlista
Magyar telitalálat az Eurojackpoton, a nyeremény bruttó 30 milliárd forint
Tények este teljes adás, 2022. december 9., péntek
FRONTÁLIS - Szörnyethalt egy 32 éves férfi, miután összeütközött egy másik sofőrrel Újpesten, majd egy házfalnak is ...
Tények Plusz adás, 2022. december 9., péntek
ELTEMETTÉK JIMMY ÉDESANYJÁT - Anna nénitől a Cinkotai temetőben mintegy százan vettek végső búcsút. A szertartáson e...
Tények röviden, 2022. december 9., péntek
Tények röviden adás
Itt van a megdöbbentő fehérorosz bejelentés
Brüsszelnek nem elég a szankciós benzinár, még a jövedéki adóját is emelni akarja
Brüsszeli letartóztatások: a baloldal mindenhol ugyanúgy működik: külföldi pénzeket fogad el befolyásért cserébe
Jön az angol-francia csúcsrangadó, Cristiano Ronaldót megint a cserepadra száműzhetik
Még Messi is alig tudott lecsillapodni a hollandok elleni meccs után, élő adásban káromkodott - videó