Felháborodtak a diákok is! Az Eötvös Gimnáziumban nyílt titok volt, hogy jó pénzért be lehet kerülni

Az Eötvös Gimnázium több diákja is azt állítja Facebook-hozzászólásokban, hogy az iskolában évek óta beszédtéma a megvesztegetés. Hallottak róla, hogy jómódú szülők rosszabb képességű gyerekei egyes tanárok megvesztegetésével kerültek be az iskolába. Több gyerek és a szülők csak most döbbentek rá, hogy miért tapasztaltak furcsaságokat a felvételi vizsgák körül. Több diák is azt írta a Facebookon, hogy most már szégyelli, hogy ebbe az „elit” gimnáziumba járt - számolt be a Metropol.

Lavinát indított el az a Metropolhoz eljuttatott hangfelvétel, melyből kiderült, hogy a budapesti Eötvös József Gimnázium igazgatója, Moss László és a gimnáziumhoz tartozó alapítvány vezetője, Kálmán Gábor több évtizede „árulnak” minimum félmilliós kenőpénzekért iskolai helyeket a felvételit elbukó, pénzes szülők gyerekeinek.

Olyan pénzes szülők számára, mint például a Spar vezérigazgatója, és Demján Sándor unokája... A botrány kirobbanása után az Eötvös Gimnázium diákjai nagyon felháborodtak. Azt írják a Facebookon, hogy maguk között többször beszéltek erről a folyosókon. Sokan közülük már szégyellik, hogy ebbe az „elit” iskolába járnak.

Fotó: az Eötvös József Gimnázium hivatalos Facebook-oldala

A botrány kirobbanása óta egykori diákok és felvételizők Facebookon vallanak arról, hogy mindez nyílt titok volt a gimnáziumban, és évtizedek óta benne volt az iskolai légkörben, hogy egyes tanulókat a szüleik fizettek be az intézménybe.

Az ügy kivizsgálásában bíznak az egykori Eötvös diákok

Az Eötvös Gimnázium egyik volt diákja arról írt, nyomasztó érzés volt, hogy annyi köztük a jómódú, ámbár szerényebb képességű diák. A tisztességes felvételi révén bekerült tanulók igyekeztek, tanultak, míg a megvesztegetés révén bekerült diákok gyakran csak imitálták a dolgot. A diákok információi szerint állítólag pénzért is lehetett jó jegyeket szerezni.

„Ez a nyomasztó érzés benne volt az iskola légkörében. Nem az egyedüli diák voltam, aki érezte és kimondta, hogy bizony XY évfolyamtársunk milyen módon kerülhetett be az Eötvösbe és milyen módon szerzi az 5-ös érdemjegyeit” – írta egy egykori diák, aki szerint nagy arculcsapás volt, hogy némely pedagógus a gyerekek gazdasági háttere szerint osztályozott.

„Én nagyon is alá tudom támasztani, nyomasztó és keserű nyomot hagyó emlékeimmel” – vallott a diák arról, hogy miként működtek a dolgok az iskolában.

„Egykori diákként érzem mélységesen ennek az ügynek a hitelességét, sajnos, és dühöt, régi rossz emlékeket idéz fel bennem ez a botrány... Szívből remélem, hogy kivizsgálják ezt a botrányt és amennyiben megáll a vád, elnyerik méltó büntetésüket” – írta.

Több egykori diák jelentette ki, hogy miután tudomást szerzett a vesztegetési botrányról, már szégyelli, hogy ebbe az iskolába járt.

„Visszagondolva sok mindent megmagyaráz ez a rendszer”

A Telex csütörtökön este írta meg, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást, és vizsgálják a Metropolhoz eljuttatott hangfelvétel tartalmát is. A lapnak nyilatkozott egy volt Eötvösös diák is, aki úgy fogalmazott: „Visszagondolva sok mindent megmagyaráz ez a rendszer”.

Szerinte leginkább a tanulók teljesítményénél volt tetten érthető, hogy egyes diákokat „befizették” szülei.

„Összességében ez az egész szerintem nyílt titok szinten működött, de folyosói pletykából sosem fejlődött tovább. Nem kérdezgettük egymást az osztályban, hogy kinek milyen lett a felvételi, vagy miért jár ide. Én úgy érzem, hogy teljesítményben volt különbség azok között, akik a felvételivel szerezték meg a helyüket, meg azok között, akik nem. Itt nem arra gondolok, hogy valaki nem tudott átmenni 10. osztályba fizikából, csak voltak diákok, akik konzisztensen az osztályátlag alsó harmadába tartoztak” – nyilatkozta a korábbi tanuló a Telexnek.

A szóbelin azt kérdezték tőle, milyen madár lenne

De idézzünk tovább újabb Facebook-kommentekből: „Felvételizett ide is a lányom annak idején. 100%-os matek írásbelije volt és néhány pontot veszített a magyaron. Az Eötvösben a szóbeli színvonala az volt, hogy megkérdezték, milyen madár lenne. Majd 121. helyen végzett az előzetes bejutási listán. Ezzel szemben a Fazekasban komoly matek feladatsor után, az Apáczaiban komoly kémiai feladatsoros felvételi után 5. - 5. helyen volt."

"Tavaly 10. osztályosként megnyerte az Irinyi kémia-versenyt és a 11. és 12. osztályosok között indulva megnyerte a kémiai OKTV-t is. Kijutott a Kísérletes Tudományok Európai Olimpiájára (EOES) is Csehországba és ezüstérmesek lettek. Vagyis az Eötvös elvesztett egy tök jó, sikeresen versenyzőt, az iskolája hírnevét öregbítő diákot, mert az nem fizetett zsebbe senkinek. Mi viszont örülünk, hogy nem oda ment, mert más diákoktól hallani ezt-azt az Eötvösről” – írta a megdöbbentő sorokat egy édesanya.


A gyanú szerint manipulálják a felvételi pontokat

„Teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy itt valami nem kerek, miután a gyermekem tavaly volt itt felvételizni” – kezdte a történetét – ugyancsak a Facebookon – egy édesanya, akinek a gyermekét azután hívták be kémia szóbeli vizsgára, hogy nagyon magas pontszámokat ért el a központi írásbelin.

Bár a gyermek szóbelije nagyon jól sikerült, keserű csalódás érte az anyát a pontszámok láttán.

„Úgy korrigálták a számokat, hogy véletlenül se legyen a tökéletes kémia vizsgára magas pontszáma. Akinek meg kevés a pontja a központi írásbelin, annak meg jól megtoldják, így aztán végképp nem a tudás számít. Így lehet tökéletesen csalni a szóbeli vizsgákon, ráadásul ezt senki nem tudja ellenőrizni.. Az összes többi iskolában, ahol szóbeliztünk, mindenhol maximum pontszámot kapott matekból, fizikából és kémiából is” – mutatott rá, hogyan trükköznek a pontokkal a felvételiken.

Egy másik diák arról számolt be, hogy neki négy „protekciós” osztálytársa is volt.

2023. január 27. 15:18
Nem győztek elugrani a gyalogosok egy fővárosi ámokfutó miatt, videón az eset
Elképesztő és egyben teljesen érthetetlen felvételt kapott a Budapesti Autósok Közössége egy olvasótól.
Menekülés közben tört el az ujja Lékai-Kiss Ramónának - videóval
Nem csak a szereplők történetei válnak egyre fordulatosabbá a TV2 Hazatalálsz című sorozatában, hanem maguk a forgat...
Forgács Gábor elárulta, hogy mivel tudta legyőzni a rákot
A humora segítette át az embert próbáló időszakon a népszerű színészt.
Brutálisan kivégezte kisfiát, majd egy kukába dobta a holttestet
Egy szemétlerakóban találták meg a 20 hónapos babát, akit a saját anyja vert agyon.
Szexre ajánlotta fel párját egy férfi, hihetetlen, hogy mit kért cserébe
A férfi nem aprózta el az üzletet, a bíróság a napokban hozott ítéletet.
Úton a világhírnév felé
Schiffer Miklós és Horváth Norbert olyan üzletemberek, akik igazán sikeresek a szakmájukban. Egyikük a divat, másiku...
Tények teljes adás, 2023. március 23., csütörtök
DRÁMAI - Teljesen összeroppant a balesetben meghalt makói közutas férfi édesapja. Megrázó interjút adott a Tényeknek...
Betámadták a rajongók
Gubik Petra múlt hét vasárnap a fiatal botrányhős, Azahriah bőrébe bújt. A Sztárban sztár színpadán kapott hideget-m...
Kilencmilliós kocsit is elbuktak
A Zsákbamacska forgatásainak különlegessége, hogy jelmezekbe öltöznek a szereplők. Így volt már nindzsa, vasutas és ...
Különleges égi jelenséget láthatunk jövő héten
Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint ...
Vízfelszín alatti nukleáris fegyvert tesztelt Észak-Korea
Hármaskarambol az M3-ason, egy autó az árokba borult
Az egyeduralkodóvá váló Cristiano Ronaldo fantasztikusan kezdte az Eb-selejtezőt
Kalmár Zsolt az Origónak élete egyik legfurcsább gólpasszáról is beszélt
Szenzáció: kirúgják a Bayern München edzőjét