Dollárbaloldal: Már a bejegyzése előtt százmilliókat utalt az ellenzéknek az amerikai Action for Democracy

A Nemzeti Információs Központ (NIK) legfrissebb tájékoztatója szerint a Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy már a New York állambeli bejegyzése előtt százmilliókat utalt a magyarországi baloldalnak. A jelentés kitért arra is, hogy Korányi a szervezetet már eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozta létre a választás befolyásolására - írta a Magyar Nemzet.

Nemcsak a Korányi Dávidhoz kötődő szervezettől, az Action for Democracytól (AD) érkezett pénz a magyar baloldalhoz, hanem egy eddig ismeretlen svájci alapítványtól is hatalmas összeg áramlott az ellenzékhez.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kik állnak a svájci szervezet mögött, az viszont tény, hogy 887 millió forinttal erősítették a DK-közeli lejáratóportál, az Ezalényeg.hu kiadóját, az Oraculum 2020 Kft.-t.

Fény derült arra is, hogy az AD-tól is 160 millió forinttal több érkezett, mint az eddig feltételezett összeg, vagyis a korábbi hárommilliárd forint helyett összesen négymilliárd kötött ki a baloldalnál. Ezeknek az összegeknek a jelentős része – mintegy kétmilliárd forint – az említett Oraculum Kft.-nél landolt. A pénzek csatornázásában központi szerepet játszott a Márki-Zay Péter volt kormányfő-jelölt által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom.

A szervezeten hozzávetőlegesen 1,8 milliárd forint folyt át. A guruló dollárokból hatalmas szeletet hasított ki a Bajnai Gordon volt kormányfő és Ficsor Ádám egykori titokminiszter nevével fémjelzett és a baloldal kampányát lebonyolító DatAdat-csoport is.

A nemzetbiztonsági bizottság honlapján szerdán nyilvánosságra hozott beszámolóból egyértelműen kiderült az is, hogy az AD már a 2022. március 9-i, New York állambeli bejegyzése előtt több százmillió forinttal segítette a magyar ellenzéket. A regisztrációt egyébként az Elias Law Group nevű ügyvédi iroda intézte, amely több szállal kötődik az amerikai Demokrata Párthoz. A jelentés kitért arra is, hogy Korányi a szervezetet már eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozta létre a választás befolyásolására.

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Az Amerikából érkezett pénzekkel kapcsolatos kampánytámogatási botrány kirobbanását követően az AD teljesen új külsőt adott az internetes oldalának. A Korányi Dávid által vezetett szervezet valamiért úgy gondolta, jobb, ha a korábbi felületet megváltoztatják.

A Megafon internetes kutakodásának köszönhetően azonban megtalálta az AD még éles adománygyűjtő felületét. Ezt az informatikusok körében jól ismert Internet Archive, egy úgynevezett digitális levéltár segítségével tették meg. A vizsgálódás során az oknyomozó újságírók is azt a következtetést vonták le, hogy szó sem lehetett mikroadományokról, hiszen a támogatók számát mutató rubrika tizenegyet (!) mutatott. Emlékezetes, Korányi korábban támogatók ezreiről írt a szervezete kapcsán, Márki-Zay Péter pedig adományozók tízezreiről beszélt.

A volt kormányfőjelölt azt is számos alkalommal elmondta, hogy csak magyar útlevélszámmal, vagyis állampolgársággal lehetett felajánlásokat tenni, az internetes felületen viszont ennek nyoma sincs, ilyen adat megadására egyáltalán nem volt szükség.

A felület március 24-ei mentéséből – a választás április 3-án volt – kiderült, hogy a szervezet gőzerővel készült a magyar országgyűlési választásokra, és az Amerikából jól ismert kifejezéssel a battleground state-ként, vagyis csatatérállamként jellemezték Magyarországot. A honlap adománygyűjtő felületére kattintva pedig ezt kiegészítve a következőket lehet olvasni: „A legkritikusabb választás előtt állunk, amit a világ valaha látott. A demokrácia sorsa ezen a választáson és az Orbán-féle diktátorok megállításán múlik. Ezért harcol az Action for Democracy.” Ezt követően pedig feltették a kérdést, „Adakozol erre a célra?”

Az tehát nem is kérdés, hogy a Korányi Dávid vezette szervezet a választások befolyásolására készült, az Orbán-kormány megbuktatását tűzte ki céljául. Tény továbbá, hogy a külföldi befolyásolás sértette hazánk szuverenitását. Azt ugyanakkor az illetékes hatóságok fogják eldönteni, hogy ez a beavatkozás a hatályos hazai törvények megsértését is jelenti-e.

2023. január 26. 09:28
A bugyijába nyúlt és erőszakoskodott, ápoló zaklatta a beteg kislányt - videóval
Felkavaró!
Óriási győzelem után megszólalt Szoboszlai Dominik
A csapatkapitány Szoboszlai Dominik szerint a magyar labdarúgó-válogatott a bolgárok elleni 3-0-s győzelemmel zárult...
Iszonyú dolgokat művelt egy kölyökkutyával egy ózdi férfi, az állat nem élte túl
Megrázó fotók készültek a helyszínen.
El akartak rabolni egy szegedi kislányt az utcán? Most kiderült az igazság
Napokig tartotta magát a hír a közösségi portálokon, hogy Szegeden ismeretlen zaklatott egy 12 éves kislányt, majd a...
Nagy lehet a baj, kórházból jelentkezett be Barta Sylvia
Az időjós édesanyja kórházi ágya mellől posztolt.
Ismét terméket hívott vissza a népszerű áruházlánc, a forgalomból is kivonják
A hírt a Nébih közölte az MTI-vel.
Hamarosan jön a Pepe második évada a TV2-n
Új évaddal és új étlappal nyitja meg április 16-án a szezont a TV2 népszerű heti sorozata, a Pepe.
Aljas dologra hívta fel a figyelmet a mentőszolgálat, több áldozatról is beszámoltak
A szakemberek óvatosságra intik a lakosságot.
Szijjártó Péter: a kormány nemmel szavazott a földgázfelhasználás csökkentését célzó brüsszeli javaslatra
Magyarország és Lengyelország is nemmel szavazott az Európai Bizottság újabb veszélyes javaslatára, amely a korábbi ...
Országszerte pusztított a viharos szél - Tények 18.00
Egy egész város is áram nélkül maradt. További részletek a Tényekben 18.00-kor a TV2-n!
Nagy-Britanniában szintetikus alkoholos italt hoznak forgalomba
Ráday utcai kollégiumi tűz: kiderült, hogyan halt meg a férfi
Megtalálták a tegnap eltűnt hatéves kisfiút
A válásáról beszélt Kollányi Zsuzsi
Katonai konvoj halad át az országon szerdán