A baloldal hűségesküt tett a háború mellett

Márki-Zay tagadni próbálta, hogy korábban arról beszélt, fegyvereket küldene Ukrajnába - írta meg a Magyar Nemzet. 

2022. április 03. 10:15

A baloldal kampányzáró rendezvénye sem múlt el anélkül, hogy Márki-Zay Péter ne próbálta volna ismét letagadni, hogy korábban többször is támogató kijelentést tett arra vonatkozóan, hogy hazánk is fegyvereket és katonákat küldjön Ukrajnába. A baloldal miniszterelnök-jelöltjénél egyértelműbben fogalmazott tegnap Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, aki kész lenne a szomszédos ország szabadságáért harcolni.

"Agymosott, megvezetett emberek tudják elhinni, hogy valaki olyan programmal indul a választáson, hogy elküldi a gyermekeinket meghalni Ukrajnába" – mondta Márki-Zay Péter a baloldal kampányzárójá, próbálván elterelni a figyelmet saját háborúpárti megjegyzéseiről.

"Se rezsicsökkentés, se egyéb gyáva, önző szempontok ne akadályozzanak meg bennünket" – jelentette ki a rendezvényén Iványi Gábor. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője ezzel ellentmondott Márki-Zaynak, mivel a baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint hazugság, hogy a baloldal fegyvereket és katonákat küldene az ukrajnai háborúba.

Iványi úgy fogalmazott, hogy ők szeretik a szabadságot, amiért képesek áldozatot is hozni, sőt egy ponton kijelentette: „kötelesek vagyunk küzdeni érte”.

"Szívemre tett kézzel mondom, hogy küzdeni akarunk Ukrajnának a szabadságáért is" – állt a háború pártjára Iványi. Korábban a lelkész – akinek a neve korábban a baloldali összefogás köztársaságielnök-jelöltjeként is felvetődött – a március 15-i baloldali rendezvényen szégyennek nevezte, hogy a kormány nem küld fegyvereket Ukrajnának.

"Mint ismert, a kormánypártokkal szemben a baloldal folyamatosan a háborúba való beavatkozást célzó nyilatkozatokat tesz, fegyvereket szállítana Ukrajnába és magyar katonák küldését is támogatná" – Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje egy Twitter-bejegyzésben üzent Ukrajna elnökének, ez az üzenet is bizonyítja, hogy megegyeztek abban, hogy ha a baloldal kormányozna, akkor életbe lépnének a földgáz- és kőolajszállítást érintő szankciók, és fegyvereket szállítana a baloldal Ukrajnába – közölte még kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban.

A Magyar Nemzet nemzetbiztonsági forrásból úgy értesült, hogy Márki-Zay Péter és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között valóban megtörtént a kapcsolatfelvétel.

Közben Márki-Zay szerdán egy pécsi kampányrendezvényén már olyan súlyos kijelentésekre ragadtatta magát, mint hogy Ukrajna most Magyarország háborúját vívja, illetve azt is állította, hogy a fiataloknak a vér fontosabb, mint az olaj.

A hódmezővásárhelyi polgármester azzal is Ukrajna fegyverekkel való támogatása mellett agitált, hogy meg kell védeni a kárpátaljai magyarokat. Álláspontja teljesen szemben áll az Orbán-kormányéval, amely épp a kárpátaljai magyarok védelme érdekében nem szállít fegyvereket Ukrajnába, és nem is engedi át a szállítmányokat Magyarország területén.

Mindez nem új keletű, hiszen Márki-Zay hónapok óta folytatta azt a baloldali háborús uszítást, amelyet még jóval az ukrajnai orosz invázió megkezdése előtt indított el. Gyurcsány Ferenc jelöltje február 13-án a baloldali aktivista, Gulyás Márton internetes műsorában arra a kérdésre, hogy ha kirobban a konfliktus, miniszterelnökként biztosítana-e katonai segítséget, azt felelte: "Hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is."

Aztán az ATV Egyenes beszéd című műsorában ráerősített a háborúpárti álláspontjára, amikor kijelentette: "Tehát, hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk."

A baloldal kormányfőjelöltje mellett Gyurcsány Ferenc is kivette a részét a háborús uszításból. A baloldal bukott miniszterelnöke egy múlt pénteki Facebook-bejegyzésben kikelt magából Orbán Viktor ellen, aki visszautasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök provokatív követeléseit.

„Pocsék ember leszel, vagy meghalsz. Melyiket választanátok? Orbán ezt a választást hagyja a hazának, neked. Elfordítjuk fejünket ezrek, milliók halálától, meggyalázásától, mert ha nem, ha segítünk, akkor magunkra vonzzuk a sátán bosszúját és mi magunk fogunk halni. Orbán szerint életünk ára a bűnbeesés. Az élethez sz…r alakká kell válnunk. Meg se próbál más utat ajánlani a nemzetnek” – írta Gyurcsány a posztjában.

 

A címlapfotó illusztráció

 

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Gyereket is szeretnének
Szinte izzott a levegő Varga Viktor és barátnője között, miközben levezették a feszültséget egy felnőtteknek berende...
Tönkre tette az életüket a pereskedés
Amber Heard megalázva érzi magát, több száz halálos fenyegetést kapott naponta, amiért tanúskodott Johnny Depp ellen...
Élete legnagyobb dobására készül
Már a negyedik gyereken gondolkodtak, amikor a lányuk bejelentette, hogy nagyszülők lesznek. A Megasztár 5. szériájá...
Csúfolták őket, kigyúrták magukat
Dagadék, hájpacni, ehhez hasonló sértő megjegyzéseket kaptak a Schobert-fiúk a testalkatuk miatt. Norbika és Zalán a...
Megcsalt a párom, mi lesz a babaváróval?
Felvettük a CSOK-ot és a babavárót, de most elválunk... Mi lesz velünk? Sok fiatal család életét könnyítette meg a h...