Zelenszkij: a hadihelyzet keleten és délen továbbra is nehéz

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti videóüzenetében, amelyet ismét az ország lakosságához intézett, azt mondta: a hadihelyzet az ország keleti és déli részén továbbra is nehéz.

2022. április 01. 08:32

Az orosz erők nemcsak a Donbasz régiónál, hanem Mariupol város körül is csapatösszevonást hajtanak végre, az elvonulás máshonnan csak taktika volt - tette hozzá. Az elnök bejelentette, hogy felmentette a nemzetbiztonsági szolgálat két magas rangú tagját, mert szerinte árulók. "Nincs most időm foglalkozni minden árulóval, de mind el fogják nyerni büntetésüket" - jelentette ki. A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy a háború kezdete óta ez volt az első ismertté vált belső konfliktus az ukrán vezetésen belül.

Több ukrán vezető tisztségviselő kijelentette csütörtök este: az orosz erők úgy hagyták el a csernobili atomerőmű térségét, hogy túszokat vittek magukkal. Az Enerhoatom állami atomipari vállalat saját alkalmazottaira hivatkozva azt állítja, hogy az oroszok az ukrán nemzeti gárda azon tagjait vitték el túsznak, akiket már február 24-e óta fogva tartottak ott. Azt nem tudták megmondani, hogy hány ilyen gárdista van.

Az amerikai védelmi minisztérium arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy az orosz erők kelet-ukrajnai összevonása és az ottani szilaj ukrán ellenállás a háború elhúzódását vetíti előre. John Kirby szóvivő szerint ennélfogva a háború nem csak hetekig, hanem sokkal tovább tarthat.


A legmagasabb rangú ukrán katolikus püspök, Borisz Gudziak érsek egy csütörtöki virtuális konferencián arra figyelmeztetett, hogy ha Oroszországnak a háborúban sikerül leigáznia Ukrajnát, akkor fel fogja számolni az ország vallási kisebbségeinek szabad hitéletét. Szerinte a katolikusok, a moszkvai pátriárkától elszakadt, majd a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka fennhatósága alá került ortodoxok és a muszlim krími tatárok vannak veszélyben. Beszélt arról is, hogy jelentések szerint a megszálló orosz erők megrongáltak két holokausztemlékművet, valamint arról, hogy szerinte Oroszország hamisan nevezi Ukrajnát náci államnak. Állításának alátámasztására azt mondta: az oroszok, amikor csak megszállták Ukrajnát az elmúlt 250 évben, mindig "megfojtották" a katolikusokat. A muszlimokat illetően szerinte a krími tatárok hitélete van veszélyben, ők már eddig is szenvedtek azóta, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a félszigetet - mondta.

Gudziak az egyesült államokbeli Philadelphia ukrán katolikus érsekségének vezetője és az ukrajnai Lviv (Lemberg) katolikus egyetemének rektora, de ő a felelős a kijevi székhelyű ukrajnai görög katolikus egyház külkapcsolataiért is. A konferenciát a washingtoni Georgetown Egyetemen működő Kezdeményezés a Katolikus Közösségi Gondolkodásért és Közéletért nevű mozgalom szervezte meg.

A Nemzetközi Vallásszabadság Amerikai Bizottsága nevű intézmény a hónap elején megállapította: a vallásszabadság elleni, a Krímben és a szakadár kelet-ukrajnai területeken tapasztalható orosz agresszió arra utal, hogy ez lesz a sorsa azoknak a területeknek is, amelyeket Oroszország még bekebelez Ukrajnában - jegyezte meg az AP hírügynökség.

MTI

Gyermekpornót találtak a gyerekeket segítő szervezet alelnökénél
A humán szolgáltató nonprofit szervezet alelnökét kedden tartóztatták le.
Testbeszéd-szakértő elemezte ki Johnny Depp és ügyvédje kapcsolatát, fény derült a titokra
Johnny Depp elbűvölő ügyvédje, Camille Vasquez neve az elmúlt napokban vált közismertté, annak köszönhetően, hogy a ...
Brutális tempóval csapódott a közút moduljába - Fotók
Az autó körülbelül 150 kilométeres sebességgel csapódott az közút energiaelnyelő moduljába, majd beszorult alá.
Forró vízzel akarta kiűzni gyermekéből a démont a kegyetlen nő
Gyermekbántalmazással vádolják azt az arizonai anyát, aki úgy vélte, démon szállta meg kisfiát, ezért tragikus módsz...
Megölte anyósát, balesetnek próbálta beállítani
Balesetnek próbálta meg beállítani anyósa halálát egy tatabányai férfi, de nem tudott túljárni a rendőrök eszén. Mos...
Vemhes tehenet mentettek a tűzoltók Nyírgelsén
Két és fél méter mély aknából mentettek ki egy több mázsás tehenet a lelkiismeretes tűzoltók.
Tények Plusz adás, 2022. május 20., péntek
BEROBBANT A NYÁR - Igazi kánikulával köszöntött be az idei nyár, a rövid szoknyák mellett megteltek a strandok, ám a...
Évekig élt két szemüvegszárral a gyomrában egy férfi
Négy évig élt a lenyelt szemüveg-szárakkal egy férfi, csak akkor fordult orvoshoz, amikor már elviselhetetlen fájdal...
Tények röviden, 2022. május 20., péntek
Tények röviden adás
Hidegfront érkezik szélfúvással, elszórtan csapadékkal
időjárás-jelentés, 2022. május 20., péntek