XVI. Benedek minden gesztusával Istenre akarta irányítani a figyelmet

A most elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa minden gesztusával és megnyilatkozásával nem a saját személyére, hanem mindig Istenre akarta irányítani a figyelmet, ez volt az ő pápaságának értelmezési kulcsa - mondta Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő szombat délután az MTI-nek.

2022. december 31. 19:03

A szakértő - aki többször személyesen is találkozott a nyugalmazott egyházfővel - hangsúlyozta: XVI. Benedek tanításaiban a világosság és az érthetőség volt a leginkább vonzó, ahogyan átadta a keresztény hit alapvető igazságait és megfogalmazta azoknak a mai életre vonatkoztatott tanulságait. Felidézte, első alkalommal egy kánonjogászok számára szervezett kongresszuson találkozott vele a Vatikánban, a második alkalommal pedig lemondása után, már emeritus pápaként fogadta egy külön kihallgatás alkalmával 2018 februárjában. "Tanúsíthatom, hogy nagy figyelemmel követte akkor is a világ történéseit, Magyarországról érdeklődött, annak történelmére reflektált és az aktualitásait kérdezte" - emlékezett vissza a rövid találkozóra Érszegi Márk Aurél.

A szakértő arról is beszélt az MTI-nek: sokat árult el XVI. Benedek jelleméről pápává választásakor elmondott bemutatkozása, amelyben arról szólt, személyében az Úr szőlőjének alázatos munkását választották meg a bíborosok. Ebben a képben sok minden benne van, vagyis ő nem a saját birtokán gazdálkodik, a saját gyümölcsösét műveli, hanem az Úrét, tehát valakitől kapott egy megbízást, amelynek megpróbál alázatosan, nem a saját személyét előtérbe helyezve eleget tenni - magyarázta a szakértő. "Mindig, minden gesztusában, minden megnyilatkozásával Istenre és Jézusra akarta irányítani a figyelmet, ez az ő megnyilatkozásának, pápaságának az értelmezési kulcsa" - fogalmazott.

Fotó: Vatican News hivatalos Facebook-oldala

Érszegi Márk Aurél utalt arra is, látványos öltözködésével és feltűnő liturgikus eszközeivel régebbi elemeket "hozott elő", sokaknak különösnek tűntek ezek a szokatlan külsőségek, ezeknek azonban mind az volt az értelme, hogy Joseph Ratzingert mint személyt elrejtse a pápaság hivatala mögött. A még püspökként választott jelmondatának, a Cooperatores Veritatisnak (Az igazság munkatársai) lényege, hogy van igazság, ami objektív és megismerhető az ember számára, ezt az isteni kinyilatkoztatást kell az egyháznak közvetítenie a mai kor embere számára, ő pedig ezt egy érhető nyelvezettel, felfogható és igényes módon közvetítette - vélekedett a szakértő.

Érszegi Márk Aurél utalt arra is: a római katolikus egyház történetében hatalmas újításnak számított, hogy emeritus pápaként legalább annyi ideig szolgálta az egyházat, mint uralkodó pápaként. Lemondásának célja nem az volt, hogy a saját dolgaival foglalkozhasson, hanem szándékosan egy másfajta, "visszavonult imádságos jelenléttel" akarta tovább vinni egyházi szolgálatát, ezért is élt tovább a Vatikánban, a Szent Péter-bazilikától nem messze - mondta.

Megjegyezte, XVI. Benedek lemondása példa nélkül volt és új helyzetet teremtett az egyházban, temetése pedig ennek az új helyzetnek egyfajta tükröződése lesz, vagyis az, hogyan búcsúztassanak el majd egy emeritus pápát.

Forrás: MTI

Leállt egy 3 napos csecsemő légzése, még csak aznap vitték haza szülei
Etetés közben kezdett fuldokolni a kicsi.
Sokkolóan néz ki Stohl András friss képein
Szinte teljesen megsérült az arca – a színész egy elképesztő fotót tett közzé közösségi oldalán.
Újabb büntetőfékezőt rögzített a kamera, üldözés lett belőle, egy játékpisztoly is előkerült
A sofőr egy várandós anyukát és párját leckéztette meg.
Iszonyú halál, saját kamionja ütött el egy sofőrt az M30-ason
A férfi holttestére a kamion vontatóegysége alatt találtak rá.
Iskolájához közel találták meg a 15 éves lány holttestét
A fiatal péntek reggel óta nem adott magáról életjelet.
Lesújtó fotók érkeztek a reggeli halálos balesetről
Mórahalom közelében történt a tragédia.
Rosszul lett a férfi, kutyái úgy védték, hogy mindenkit le kellett szállítani a budapesti villamosról
Állatbefogó segítségét kellett kérniük a mentőknek.
Részegen ment be tanítani az iskolába egy 65 éves tanárnő
A pedagógus akár egy évre is börtönbe kerülhet.
Újabb halálos háztűz történt az országban
A tűzoltók gyors munkája ellenére emberéletet követelt egy lakástűz a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírmihálydib...
Házkutatást tartottak több ukrán üzletembernél és politikusnál
Házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerdán több ukrán politikus és üzletember otthonában, vala...
Lavina áldozata lett két síelő
Volt egyszer egy Amerika: lehet-e újraírni a múltat?
Már tudják, ki okozta a brutális frontális balesetet Méhkeréknél
Kiderült, hova tűntek az állatok a dallasi állatkertből
Harminckilenc játék tűnik el az Xbox 360 piacteréről