Wintermantel Zsolt: Karácsony Gergely 50 milliárdos működési hiányt halmozott fel

Karácsony Gergely főpolgármester az előző városvezetéstől örökölt tartalék és a rekordméretű adóbevétel ellenére 50 milliárd forint működési hiányt halmozott fel - mondta Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerdán a Fővárosi Közgyűlésben.

Wintermantel Zsolt napirend előtti felszólalásában azt mondta: Karácsony Gergely képes volt elkölteni 214 milliárd forint tartalékot, képes volt felélni rekordméretű, több mint 200 milliárd forinttal nagyobb adóbevételt. Két olyan nagyberuházást fejezett be, amelyeket forrásokkal együtt az elődjétől örökölt, ezen kívül semmit nem fejlesztett, és még így is 50 milliárdos működési hiányt halmozott fel.

A rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy Budapestnek működési hiánya legyen az év végére, és a törvényben rögzített alapfeladatai ellátására 50 milliárdos kvázi hitelt kelljen felvennie - tette hozzá a politikus, aki úgy fogalmazott: "gyurcsányi trükkel, a BKK felhasználásával, az önkormányzatokra vonatkozó éven túli folyószámla-hitel tilalmát megkerülve 50 milliárdos idei kötelezettséget tolnak, húznak, vonszolnak át jövőre".

Karácsony Gergely "Gyurcsány BKK-s helytartója, Draskovics Tibor által erőltetett trükkjének szolgalelkű végrehajtásával egyszemélyben, egyetlen döntéssel 50 milliárd forinttal adósította el a fővárost" - jelentette ki Wintermantel Zsolt.

Kiemelte, kérték a főpolgármestert, hogy ne hajtsa végre az "ördögi tervet", ne szolgáltassa ki a fővárost Gyurcsány Ferencnek. De megtette, és azért, mert görcsösen meg akarja szerezni a főpolgármester-választáson való újrainduláshoz a támogatást - tette hozzá a politikus.


Wintermantel Zsolt úgy fogalmazott: Karácsony Gergelynek "fontosabb a saját politikai ambíciója, mint a város".

Karácsony Gergely görcsösen ragaszkodik a pozíciójához - mondta a politikus, majd azt kérdezte a főpolgármestertől: a demokráciáról alkotott világképébe belefér-e, hogy az 50 milliárdos faktorálásról, annak részleteiről a Fővárosi Közgyűlés nem tárgyal és arról egyszemélyben dönt? Normális, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjai nem is láthatták a faktorálási szerződést? - kérdezte.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt mondta: bizottsági és közgyűlési ülésen is elmondta, milyen helyzetben van a főváros, és erre kell olyan megoldást találni, amely alkalmas arra, hogy szükség esetén biztosítsa a finanszírozást december 31-ig. Szerinte minderre nem lenne szükség, ha a főváros megkapta volna a Lánchíd felújításához ígért kormányzati támogatást, ha a főváros is kapna rezsitámogatást, valamit jóváhagyták volna a hitelkérelmét. További okként jelölte meg Kiss Ambrus a szolidaritási hozzájárulásnak a főváros által vitatott mértékét is.

Karácsony Gergely úgy reagált, az elmúlt években 224 milliárd forint kormányzati megszorítást érte a fővárost, és a fideszesek most képesek feltenni azt a kérdést: "miért veszünk fel hitelt, hogy a város működni tudjon?"

A közigazgatási bíróság kimondta, hogy a fővárosi önkormányzat nem tud egyszerre megfelelni a megemelt állami elvonásoknak, a szolidaritási adó megfizetésének és fenntartani a közszolgáltatásokat azon a színvonalon, amely joggal elvárható - mondta a főpolgármester.

Kijelentette: a Fidesz-KDNP olyan helyzet elé állította a főváros vezetését, amelyben azt kellett volna mérlegelniük, hogy a "nyakunkba vart megszorításokat továbbpasszoljuk" a budapestieknek és egy gazdaságilag nehéz időszakban Budapest közszolgáltatásait rombolva mélyítjük tovább azt a gazdasági válságot, amit a nagyon jelentős mértékben a kormány politikája okozott.


"Mi ebbe a csapdába nem gyalogoltunk bele, hanem azt mondtuk, hogy túlélünk, ha beledöglünk is" - fogalmazott Karácsony Gergely.

Azt mondta, hogy "a fenének van kedve faktoráltatni követeléseket" és fizetni az egekbe emelte kamatokat. Mi nagyon jól el tudnánk működtetni ezt a várost, ha ugyanolyan körülmények között kellene dolgoznunk, mint az elődjének - tette hozzá, megjegyezve: Tarlós István idején GDP-arányosan 30 százalékkal magasabb volt a főváros működési bevétele.

"Adósságot felvenni nem jó dolog", a két rossz közül azonban a kisebbik rossz az, hogy ugyanúgy működik a város és nem mélyítik a gazdasági válságot azzal, hogy tönkreteszik a magyar GDP 38 százalékát megtermelő főváros alapvető közszolgáltatásait - mondta Karácsony Gergely.

Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) egy másik előterjesztés vitájánál arról beszélt, hogy megnézte a korábbi rendelettervezet, és abban nem szerepelt az említett 50 milliárdos összeg, egy faktorálási felhatalmazás volt összeg nélkül.

Karácsony Gergely beszédét a Fidelitas akciója zavarta meg. Aktiviták egy molinót tartottak a kezükben, amelyen az volt olvasható: "50 milliárddal adósítják el a BKV-t". A felirat alatt Draskovics Tibor, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Bajnai Gordon volt miniszterelnök, valamint Karácsony Gergely képmása volt látható. Eközben azt lehetett hallani: "el az enyves kezekkel a fővárostól, és erre figyelmeztessék bűntársaikat is; kérjük, vigyázzanak, a háttérben Gyurcsány emberei dolgoznak; valamint kérjük, szíveskedjenek vigyázni, a BKK-t eladósítják."

MTI/Fotó: MTI/Kovács Attila

2023. október 25. 17:25
Kegyetlenül fejbe rúgott egy nyugdíjast egy fiatal, mindent felvett a biztonsági kamera - Videó
Az önjelölt ketrecharcos még ki is akarta fosztani az idős asszonyt.
Légkompresszorral fújt 16 éves barátja végbelébe, belehalt a fiú a rossz tréfába
A sűrített levegő olyan súlyosan megrongálta a beleit, hogy már az orvosok sem tudtak rajta segíteni.
Másodpercek alatt 10 milliót kaszált a Szerencsekerék játékosa, könnyeit sem fogta vissza
A fiatal fiú nem csupán a végjátékban remekelt, még további 500 ezret is bezsebelt.
Arcunkba tolta nedves gigamelleit a szőke bombázó, ettől szem nem marad szárazon
Mikulás napjához hűen egy igazán aprócska, tűzpiros színű bikinit választott délutáni fürdőzéséhez.
Lenyűgöző olvasói videó érkezett, mesébe illő a hófödte Dunántúl
A havas utak viszont legalább annyi veszélyt tartogatnak, mint szépséget.
Kiemelt akciót tart az utakon a rendőrség
Országos akciót tart a rendőrség jövő héten az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mö...
Videón a Seychelle-szigeteki robbanás
Felrobbant egy raktár a Seychelle-szigeteken, erről videó készült. Négy konténernyi robbanóanyag repült a levegőbe, ...
Nem kapta meg az állást, ezért ölt
Három egyetemi oktató meghalt és többen is megsérültek azután, hogy egy 67 éves férfi lövöldözni kezdett a Nevadai E...
Megnyitott a sípark, kezdődik a szezon
Már az első napon rengetegen síeltek és snowboardoztak a mátraszentistváni sípályán. A síelők már nagyon várták, hog...
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország elkötelezett a V4-ek mellett
Magyaroszág elkötelezett a visegrádi országok (V4) együttműködése mellett, és támogatja a nyugat-balkáni országok cs...
Gulyás Gergely: Fontos az erős magyar érdekképviselet Szerbiában
Levetkőzött Tóth Gabi - fotó
A rossz időjárás miatt fontos NB II-es meccseket halasztottak el
Pénzeső az árulóra, levágott disznófej, Júdás a pályán
Ukrajna EU-csatlakozása drasztikus változásokkal járna a magyar mezőgazdaságra nézve

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.