megbánta

Whoopi Goldberget megbüntették kijelentése miatt

 Az ABC tévécsatorna kedden két hétre felfüggesztette a The View című műsor társházigazdáját, Whoopi Goldberget, a zsidókkal és a holokauszttal kapcsolatos "helytelen és bántó" megszólalása miatt.

2022. február 02. 15:24

Kim Godwin, az ABC News elnöke közleményében kifejtette: bár Whoopi Goldberg bocsánatot kért kommentárjáért, megkérte, hogy szánjon rá időt, és gondolkodjon el megjegyzései hatásáról. Mint hangsúlyozta, az egész ABC News szolidaritást vállal zsidó kollégáikkal, barátaikkal, családjaikkal és közösségeikkel. A felfüggesztésre egy nappal azután került sor, hogy Goldberg azt mondta a The View című műsorban, hogy a faji hovatartozás nem játszott szerepet a holokausztban. Goldberg már órákkal később bocsánatot kért szavaiért, majd kedden megismételte bocsánatkérését, de közben már több ismert zsidó személyiség elítélte eredeti megszólalását.

"Sokakat felzaklattak a szavaim, ami soha nem állt szándékomban" - mondta Goldberg kedd reggel hozzátéve, hogy már érzi szavai súlyát, és hálás azért, hogy segítettek neki megérteni néhány dolgot. Az afroamerikai Goldberg a hétfői műsorban a Tennessee állambeli iskolaszék által betiltott Maus című, a náci haláltáborokról szóló Pulitzer-díjas képregényről folytatott beszélgetésben vetette fel: meglepő, hogy az iskolaszék néhány tagja kényelmetlenül érezte magát a Mausban megjelenő meztelenség miatt. "Úgy értem, a holokausztról, 6 millió ember meggyilkolásáról van szó, de ez nem zavart?" - mondta. "Ha így, akkor legyünk őszinték. Mert a holokauszt nem a fajról szól. Nem, ez nem a fajról szól" - hangsúlyozta néhány beszélgetőtársa tiltakozása ellenére is, később hozzátette, hogy a holokauszt "az ember más emberrel szembeni embertelenségéről" szólt.


Goldberg kedden bocsánatot kérve azt mondta, rosszul fogalmazott. A színésznő-műsorvezető megjegyzése kiváltotta felháborodás rávilágított a faji kérdés összetettségére, beleértve azt a széles körben elterjedt, helytelen vélekedést, hogy csak a színesbőrű emberek lehetnek a rasszizmus áldozatai. Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Intézet docense - elismerve, hogy Goldberg régóta nyíltan beszél a társadalmi kérdésekről - hozzátette, hogy nehezen tudja értelmezni a holokauszttal kapcsolatos kijelentését. Mint mondta: szerinte csak azzal lehet magyarázni, hogy az utóbbi időben elterjedt a rasszizmus egy új meghatározása, amely szerint az kizárólag a színes emberek ellen irányul. "De a történelem nyilvánvalóan másra tanít bennünket" - hangsúlyozta Cooper.

"Minden, ami a náci Németországgal, a zsidók elleni támadással és a holokauszttal kapcsolatos, a fajról és rasszizmusról szólt. Ez a sajnálatos, vitathatatlan történelmi tény" - szögezte le Cooper. Kenneth L. Marcus, a Louis D. Brandeis Center for Human Rights Under Law elnöke Goldberg megjegyzését a holokauszttal, a zsidó identitással és az antiszemitizmussal kapcsolatos tágabb értelemben vett tévhitekkel hozta összefüggésbe. Mint mondta, Goldberg hibája a zsidó identitás félreértését tükrözte, amely egyszerre elterjedt és veszélyes is. Eszerint "a zsidókra csak fehér, kiváltságos elnyomókként kell tekinteni, ami tagadja a zsidó identitást, és magában foglalja a zsidó történelem fehérítését".

Jill Savitt, a Polgári és Emberi Jogok Országos Központjának elnöke úgy fogalmazott: "Senki sem lát bele Whoopi Goldberg fejébe, de azt hiszem, azt próbálja elmondani, hogy a holokauszt a gyűlöletről szól. Az embertelenségről szól. Arról, hogy amit az emberek egymással tesznek, az embertelen". Hozzátette: "Az összetett problémák többet igényelnek, mint a hibáztatás".


A washingtoni Holokauszt Múzeum egy Twitter-üzenetben válaszolt Goldbergnek:
"A náci ideológia központi eleme volt a rasszizmus. A zsidókat ebben nem a vallás, hanem a faj határozta meg. A náci rasszista hiedelmek táplálták a népirtást és a tömeggyilkosságokat" - írták. Az üzenethez csatolt link a múzeum online enciklopédiájához vezet, amely leírja, hogy a nácik a zsidókkal kapcsolatos negatív sztereotípiákat a biológiailag meghatározott faji örökségnek tulajdonították. A Twitteren többen is Goldberg eltávolítását szorgalmazták a műsorból.

Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga vezetője a közösségi médián hangsúlyozta: "A holokauszt a nácik által alsóbbrendű fajnak tartott zsidó nép szisztematikus megsemmisítéséről szólt. Dehumanizálták őket, és ezt a rasszista propagandát használták arra, hogy igazolják a 6 millió zsidó legyilkolását. A holokauszt eltorzítása veszélyes". Greenblatt azt javasolta, hogy mivel a The View úgy is új társműsorvezetőt keres Meghan McCain tavaly nyári távozása után, fontolóra kellene venni egy zsidó műsorvezetőnő felvételét, hogy az antiszemitizmus témáját előtérben tartsák.

MTI / Fotó: instagram.com/whoopigoldberg

Gyermekpornót találtak a gyerekeket segítő szervezet alelnökénél
A humán szolgáltató nonprofit szervezet alelnökét kedden tartóztatták le.
Testbeszéd-szakértő elemezte ki Johnny Depp és ügyvédje kapcsolatát, fény derült a titokra
Johnny Depp elbűvölő ügyvédje, Camille Vasquez neve az elmúlt napokban vált közismertté, annak köszönhetően, hogy a ...
Brutális tempóval csapódott a közút moduljába - Fotók
Az autó körülbelül 150 kilométeres sebességgel csapódott az közút energiaelnyelő moduljába, majd beszorult alá.
Forró vízzel akarta kiűzni gyermekéből a démont a kegyetlen nő
Gyermekbántalmazással vádolják azt az arizonai anyát, aki úgy vélte, démon szállta meg kisfiát, ezért tragikus módsz...
Megölte anyósát, balesetnek próbálta beállítani
Balesetnek próbálta meg beállítani anyósa halálát egy tatabányai férfi, de nem tudott túljárni a rendőrök eszén. Mos...
Elsírta magát az orvosnál, csúnyán megbüntették
Pénzbüntetéssel sújtottak egy beteget, aki ritka betegsége miatt segítségért fordult orvosához. Drágán fizetett azér...
Az irigyeik azt hiszik, nem is dolgoznak
Az igazán gazdag családok ritkán engedik meg, hogy tévéstáb férkőzzön a magánéletükbe, bemutassa káprázatos otthonuk...
Tények teljes adás, 2022. május 20., péntek
GYÁSZ - Nyilatkozott a Tényeknek a csütörtöki kecskeméti horrorbaleset egyik áldozatának nővére. A férfinak négy gye...
Zámbó Krisztián megelégelte az egyedüllétet, kezébe vette az irányítást
Zámbó Jimmy fia nagyot csalódott.
Víz nélkül kell élnie kiütései miatt
Egy esti zuhanyzás is égő, elviselhetetlen tünetekkel járhat. Az ismert mondás, miszerint " Víz az élet forrása.", n...