Von der Leyen javasolja az ukránoknak, hogy állítsák le a Barátság vezetéket Magyarország felé

Ukrajna zsarolja a Mol-t és a robbantási terv után elzárná a Barátság kőolajvezetéket egy feljegyzés szerint.

Egy amerikai napilap hírszerzői körökből származó értesülése szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zárt körben a Magyarországot ellátó Barátság kőolajvezeték felrobbantásán gondolkodott – derült ki a minap.

A Washington Post részletezte a Julia Sviridenko ukrán miniszterelnök-helyettes, illetve Zelenszkij közötti megbeszélést. Ezen az ukrán elnök azt vetett fel, hogy Ukrajna robbantsa fel a Magyarországnak orosz kőolajat szállító Barátság csővezetéket.

„Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajnának egyszerűen fel kellene robbantania a csővezetéket, mert ezzel tönkre tudná tenni Orbán Viktor magyar miniszterelnök iparát, ami erősen az orosz kőolajra épül” – idézte a beszélgetésről készült dokumentum tartalmát az amerikai újság.

Erre ugyan nem került sor, de azóta Ukrajna folyamatosan zsarolásra használja a hazánk számára kulcsfontosságú vezetéket. Elzárásával ugyanis gazdasági csapást mérne Magyarországra.

Ukrajnának egyébként komoly tranzitbevételt van a vezetéknek köszönhetően, amelyet az utóbbi időben még meg is emeltek, sőt a jövőben tovább szeretnének növelni.

Információink szerint a MOL vezetése ezért folyamatosan tárgyal az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransnafta vállalattal, de úgy tudjuk, hogy a következő hónapokban két lépcsőben fognak emelni a tranzitdíjak.

A fotó illusztráció (MTI)

Értesüléseink szerint hétfőn az Ukrtransnafta vezérigazgatója, Volodymyr Tsependa egy orosz nyelvű feljegyzést küldött a MOL-nak arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak tartják és szerintük a magyarok nem nyitottak a szabályozás további enyhítésére.

Magyarország ugyanis a hazai gazdák és piac védelme érdekében rendeletben tiltotta meg az Ukrajnából származó gabona behozatalát és forgalmazását. Tranzitútvonalat azonban biztosít az ukrán búzának, kukoricának, repcének és napraforgónak is. Nagy István agrárminiszter szerint ugyanis nagyfokú belső piaci zavart okoz az ukrán mezőgazdasági termék beáramlása az Európai Unióba. Ezt pedig mindenképpen kezelni kell. Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia összefogása után végül a Brüsszelben is belátták a közös fellépés fontosságát.

Az ukrán vezérigazgató azonban most a MOL-nak küldött hétfői levélében megjegyezte, hogy Brüsszelből, Ursula von der Leyenéktől azt az üzenetet kapta, hogy „ha a magyarok így állnak hozzá, akkor nyugodtan állítsák le a Barátság kőolajvezetéken az olajszállítást Magyarország felé”. Mindezt hangsúlyozva azonban jelezték tárgyalási szándékukat is.

A MOL vezetői ezt egyértelműen zsarolásnak tartják, ezért nem kívánnak közvetlen tárgyalásokat folytatni az ukrán féllel, akkor ugyanis további zsarolásoknak engednének teret.

Az ukrán zsarolási kísérletet a magyar olajipari vállalat levélben jelezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek. Emellett felvették a kapcsolatot a kijevi magyar nagykövettel is, hogy tegyen lépéseket az ügyben, aki ígérete szerint megpróbál intézkedni az ügyben.

2023. május 17. 12:14
Ledobta kutyáját a negyedik emeletről, 20 métert zuhant az öleb
A házikedvenc nem élte túl a zuhanást.
Húscafatok lepték el az autópályát, le kellett zárni a külső sávot - videóval
Horrorfilmben is megállta volna a helyét a sztráda látványa.
Könyv készül Jákob Zoltán életéből, titkokat árul el a Nagy Ő
Magyarország egyik leggazdagabb embere hamarosan az ország szeme láttára kezd párkeresésbe a Nagy Ő című reality ker...
Nem lehet halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot
A hegymászó holtteste nem került elő.
Kisgyerekeket késeltek meg egy játszótéren, videón a szíriai támadó
Három gyerek életveszélyes állapotban van.
Eltapsolta összes hitelét a kocsma pénzeszsákja, majd lóvá tette a rendőröket
A rejtélyes rablót a nyomozók nem találták.
Dömötör Csaba: Ez a brüsszeli politika legrosszabb arca
Az államtitkár elmondta, Magyarországot sok milliárdos büntetéssel sújtaná Brüsszel, ha nem fogadunk be menekülteket...
A tökéletes külső titka
Még a legszebb és legcsinosabb nőknek is készülniük kell a nyárra, azaz folyamatos energiabefektetés nélkül ők sem l...
Tények teljes adás, 2023. június 9., péntek
ÁLDOZATOK - Ketten meghaltak Gyöngyöstarjánban, miután elsodorta őket a patak megáradt vize. Hidakat és kerítéseket ...
Soha nem fogom abbahagyni!
81 éves, de nem áll meg, egy igazi örökmozgó a keszthelyi Bagyó Árpád, azaz Árpi bácsi. Megállás nélkül fúr, farag, ...
Egyre több a halott, temetőket mosott ki az árvíz Nova Kahovkánál, folytatódik Herszon támadása
Itt egy tok, amivel ipari környezetben sem vérzik el az iPad
Egykor csodacsapatok voltak, ma már csak focigyilkosok
Meghalt egy motoros az éjjel Szegeden
Az akciósan tízmillió forintos Suzuki Swift balladája