Vízdíjemelés és BKV-jegyáremelés: Karácsony a budapestiekkel fizettetné ki, hogy csődbe vitte a várost

A főváros nem tudja kifizetni a Vízmű veszteségét, ezért a budapestiekre hárítanák azt – mondja a vízdíj tervezett drágulására reagálva Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője – írta szombaton a Metropol

Kész katasztrófa, miután rekordnagyságú, 200 milliárdos örökség és rekordnagyságú iparűzési adóbevétel mellett is csődközelbe kormányozta Budapestet Karácsony Gergely, a lakossággal fizettetné meg saját és baloldali testületének kudarcát.

A főpolgármester elindította a sarc-dominót, a BKV jegyár emelésének bejelentése után, elővezette a vízdíj várható drágulását is.  

Újabb és újabb baloldali politikusok ismerik be, hogy többet akarnak fizettetni az emberekkel. Most Karácsony pártjának szóvivője, Barabás Richárd támadta a rezsicsökkentést, mert szerinte túl alacsonyak a lakossági gáz- és vízdíjak.

Úgy véli, a magyaroknak a vízért a piaci árat kellett volna eddig is fizetni, bármennyi is legyen az. 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Wintermantel Zsolt szerint "Igaz a Karácsony Gergely vezette fővárosi csapatra is Margaret Thatcher mondása: a baloldal előbb-utóbb mindig kifogy a mások pénzéből." 

Az, ami most következik, az a legsötétebb Demszky-korszakot kezdi idézni, amikor is csőd közelébe kerül a város, egyre inkább hitelből él, és a városvezetés elkezdi a közműdíjakat évről évre emelni.

Tarlósnak és a kormánynak köszönhetően azután hosszú ideig nem volt erre példa, a jegyek ára sem változott. Karácsonyék viszont visszahozzák baloldali elődük módszerét. Kifogytak a pénzből, hűlt helye a több mint 200 milliárdos tartaléknak, amit Tarlós hagyott maga után, és elfogyott a rekordméretű adóbevétel.

A főváros pedig a budapestiekre kezdi terhelni a megbukott városvezetésük következményét, miközben másra mutogat, mint egy gyáva gyerek

– mondta a Metropolnak a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A politikus hozzátette: "A magyar kormány nem támogatja, hogy a lakosságnak nagyobb terhet kelljen vállalni. Semmilyen vízdíj- vagy rezsiáremelést nem támogat, így a főváros ilyen terveit sem". 


Tüttő Kata is támogatja a vízdíj emelését

A vízdíjemelést egyébként az MSZP-s főpolgármester-helyettes, Tüttő Kata is támogatja, aki pert akar indítani a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal ellen.

Tüttő szerint amúgy a jogszabályi keret adott lenne a vízdíj megfelelő szintre emelésére, hiszen az ügyben illetékes Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal minden évben javaslatot tehetne a közműcégek adatközlése alapján az árszabásra.

Fotó: Facebook

Tüttő szerint tarthatatlan, hogy a budapesti vállalkozások nem a piaci árat fizetik meg a szolgáltatásért.

"Ma ott tartunk, hogy a vízdíj nem elegendő arra sem, hogy egyébként kitermeljük a vizet és eljuttassuk a háztartásba, a csövek nélkül"– hangoztatta Karácsony helyettese, aki elpanaszolta a lényeget is: a Fővárosi Vízművek idei várható vesztesége 10 milliárd forint lesz, amelyet a fővárosi önkormányzatnak kellene beletenni a kasszába, de erre nincs fedezetük.

Sikerült komoly erőfeszítések árán Tarlós Istvánnak és a Fidesz-KDNP-nek visszaszereznie a vízműveket teljes tulajdonban. Így az már a főváros hatásköre, hogy hogyan és miként alakul a közműcég gazdálkodása

– mutatott rá Wintermantel Zsolt, aki szerint, ha nem a haveri körre fordították volna Budapest pénzét, a szükséges 10 milliárdot kifizethette volna Karácsony Gergely, és az egyébként működő hálózatot is korszerűsíthette volna már eddig.

A víz- és csatornázási művek privatizálása óriási kárt okozott Budapestnek, ezt állította meg Tarlós, majd fixálták a fogyasztói árakat

Mint emlékezetes, Tarlós István volt főpolgármester 2010-ben súlyos pénzügyi helyzetben vette át a főváros irányítását.

A liberális Demszky Gábortól mintegy 180 milliárd forintos adósságot örökölt, ráadásul Demszkyék több fővárosi céget külföldi befektetői kézre adtak. Ennek egyik eleme volt a víz- és csatornázási művek 1997-es privatizálása, amelyeknek külföldi tulajdonosai 11 év alatt 50 milliárd forintnál is nagyobb összeget vittek ki az országból sikerdíj és osztalék címén.

Tarlós a további veszteségek megállítása érdekében végül 2012-ben visszavásárolta a Fővárosi Vízműveket, a korábbi magánosítás miatt pedig hűtlen kezelés gyanújával nyomozás is indult.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A BKV-jegyek áremelése is kiverte a biztosítékot

Szeptembertől 28 százalékkal emeli meg Karácsony Gergely a BKV-jegyárakat. A vonaljegy 450 forint, a buszokon megvásárolható vonaljegy 600 forint, a tízdarabos gyűjtőjegy pedig 4000 forint lesz.

A főpolgármester egyszemélyben döntött az emelésről, amit a Budapesti Közlekedési Központ igazgatótanácsa és felügyelőbizottsága elfogadott. Wintermantel szerint azért döntött egyedül Karácsony, mert a közgyűlés nem támogatta volna ezt a javaslatot, csak így tudta keresztülvinni.

Vajon Karácsony a lakógyűlésén miért nem érdeklődött a jegyár emelésről? A Lánchídról nem, de az áremelésről tud egyedül dönteni? Érdekes!

– mondta a Metropolnak.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

"Hová lett a pénze az ország leggazdagabb városának?"

Legutóbb Kocsis Máté kérdezett rá nyilvánosan, hogy hová lett a pénze az ország leggazdagabb városának? 

Nem kellett volna hagyni, hogy Gyurcsány Ferenc emberei széthordják a fővárosi vagyont. Nem kellett volna a Tarlós Istvántól megörökölt 183 milliárdos vagyont eltüntetni.

Ma már ott tartunk, hogy még a gazt sem vágja senki. Egy rendezetlen, koszos, pollennel teli, gazos, hajléktalanok lepte fővárost hozott létre Karácsony Gergely. Ahol "legalább" már közlekedni sem lehet. Én nem gondolom, hogy ezért másoknak kellene megfizetni ezt a díjat.

Mindeközben egyébkét köszönik szépen, azért a negyvenvalahány tanácsadó a maguk sokmilliós szerződését fenntartja. Karácsony Gergely idén is több, mint 406 milliót költ tanácsadókra... 

– mondta a Fidesz frakcióvezetője újságírói kérdésre.

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

2023. július 29. 09:10
Túrázók haltak meg a rendkívüli hőségben az Egyesült Államok nyugati részén
Eltévedtek és a rendkívüli hőségben kiszáradtak.
Donald Trump hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje
Megnevezte alelnökjelöltjét is a 78 éves politikus.
Medvetámadás ért egy francia turistát Olaszországban
Erdőben sétáló francia turistát támadott meg egy medve kedden reggel Olaszország északi részén, Trentino megyében - ...
Több mint negyven magyarországi turista került kórházba ételmérgezési tünetekkel Romániában
Egy 44-tagú magyarországi turistacsoport, egy idegenvezető és két buszsofőr került kórházba Romániában ételmérgezési...
Lenullázta a benzinkutat egy 84 éves autós, az üzletben állt meg kocsijával – Fotók
Óriási a kár.
Tények teljes adás, 2024. július 17., szerda
VÉRLÁZÍTÓ - Megalázta a fiút és megfenyegette a többi gyereket az a sportvezető, aki felrúgott egy kisfiút a szolnok...
Jaj ne, már megint?
Rájár a rúd az ország egyik legnépszerűbb zenekarára, nemrég a Magna Cum Laude énekese, Mező Misi került kórházba, m...
Ez a mi titkunk!
Sokan támadják őket, hol azért, hogy mit posztolnak, hol azért, hogy mit csinálnak, vagy éppen azért, hogyan nevelik...
Megőrültél? Ne csináld!
Elment az esze? Megőrült? Ilyen kérdésekkel bombázzák most a férfit, aki egy élő bejelentkezésben véletlenül kettévá...
Ezért még megfizetsz!
Sokkolta az országot a videó, amelyen egy férfi brutálisan felrúg egy kisgyereket a szolnoki kalandparkban. A kisfiú...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.