Varga Mihály: A magyar válságkezelés mintát jelent, amire az IMF is odafigyel

Magyarország a 2010 után mutatott teljesítményével ma már egyfajta mintát is jelent a sikeres válságkezelésre, ezért odafigyelnek ránk - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Washingtonban a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves közgyűlésének plenáris tanácskozása után.

2022. október 15. 10:48

A miniszter a közmédiának adott interjúban elmondta, hogy Magyarország ma már a segítő, a donorországok közé tartozik, így tárgyalt a Világbank alelnökével is, akivel arról állapodott meg, hogy keresik azokat a lehetőségeket, amelyek révén magyar vállalatok bekapcsolódhatnak világbanki finanszírozásból megvalósuló ukrajnai programokba.

Varga Mihály, aki európai országcsoportot képviselő kormányzó-helyettesként részt vett a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság plenáris ülésén, közölte, hogy érzékeltetni akarta régiónk speciális helyzetét, amelyben Közép és Kelet-Európa az orosz-ukrán háború közvetlen közelsége miatt van. Ebben az energiakitettség nagyon fontos kérdés, amire válaszokat kell találni, az alternatív lehetőségek megtalálásán keresztül is - mondta és hozzátette, hogy a szankciós energiaválság kezelése is feladata a régió országainak.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magas energiaárak jelentősen megnövelik az infláció mértékét ebben a régióban, ami már olyan tehernövekedést jelent a középosztály, illetve az alsó-középosztály számára, amit állami segítség nélkül nagyon nehéz kiküszöbölni. Ezért is volt helyes a magyar kormány lépése, amellyel megőrizte a rezsivédelmi intézkedéseket, és az átlagfogyasztás mértékéig továbbra is támogatott áron lehet hozzájutni az energiahordozókhoz - mutatott rá, hozzátéve, hogy tárgyalásain szóba került a magyar rezsivédelmi intézkedés, mint egyfajta "jó gyakorlat".


Varga Mihály kiemelte, hogy míg Magyarország korábban rá volt szorulva a Nemzetközi Valutaalap pénzére, most azt érzékelte, hogy a szervezet akár a magyar megoldásokra is nyitott, és "érdeklődéssel fordulnak felénk". Az a magyar megoldás, amely 2010 után elindult, azaz, hogy a gazdasági visszaesésre nem feltétlenül megszorító lépésekkel, hanem a gazdaság ösztönzésével kell reagálni, egy olyan elem, amely azóta az IMF csomagjában is szerepel, és amiről most több ország gazdasági válságkezelése kapcsán is egyeztetnek - fejtette ki a pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy Magyarország már nem tartozik és nem kíván azon országok közé tartozni, amelyek rá vannak szorulva a valutalap forrásaira, ebben a viszonyrendszerben Magyarország azokat a megoldásokat kívánja megismertetni az IMF-el, amelyek a 2010-es években segítettek abban, hogy Magyarország egy "IMF-megsegítette" országból egy olyan országgá tudott válni, amely már a koronavírus-világjárvány előtt a legmagasabb növekedést produkálta az Európai Unióban.

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap éves közgyűlésén bemutatták a valutaalap friss gazdasági előrejelzését. A helyzet drámai megváltozását mutatja, hogy míg a tavaszi gazdasági összefoglaló címe az volt, hogy a "Háború visszaveti a gazdasági kilábalást", a héten kiadott dokumentum már úgy foglalja össze a helyzetet, hogy "Szembeszállni a megélhetési költségek által okozott válsággal", ami azt is jelenti, hogy a világ jó részében idén és jövőre is az infláció okozza majd a legnagyobb gondot. Erre mutatott rá Kristalina Georgieva, a szervezet vezérigazgatója a közgyűlés idején tartott sajtótájékoztatóján. Ahogy mondta, az infláció azt jelenti, hogy a lakosság jó része gazdasági válságot érzékel majd, még akkor is, ha országában a gazdasági növekedés összesített száma nem kerül a negatív tartományba.

A szervezet vezetője felhívta a figyelmet, arra is látnak esélyt, hogy a jövő évi globális gazdasági növekedés történelmi mélypontra, 2 százalékra kerül. Kína gazdasági növekedése ugyanakkor ismét erőre kaphat, az idei 3,5 százalék után jövőre már a 4 és fél százalékot közelítheti.

Forrás: MTI/a címlapfotó illusztráció

Kirúgási hullámot indíthat el egy kiszivárgott felvétel, vizsgálatot indítottak a vérlázító ügyben
Több alkalmazott állása is veszélyben.
Disznót vágtak egy nagybányai tömbház tetején, a magason hőkezelt hús új értelmet nyert
A különleges disznóvágást egy szomszéd örökítette meg.
Halálfélelme volt
Nádas Györgynek fájtak a térdei, fulladt és a lépcsőzés is nehezére esett. A humoristának egyre több és súlyosabb eg...
Összeférhet a misztikum az imával?
Elhitték Önök valaha, hogy a jósok előre látják a jövőt? Vagy inkább imádkoztak, ha bizonytalannak érezték magukat? ...
Lezárja a múltat, új életet kezd
Szerednyey Béla különböző filmes és színházi karaktereit egy ország ismeri és szereti. A színészóriás élete azonban ...
Tények teljes adás, 2022. december 4., vasárnap
TRAGÉDIA - Elhibázott előzésből lett halálos baleset a 81-es úton - egy 66 éves sofőr nekikoccant az előtte haladóna...
Tények Plusz adás, 2022. december 4., vasárnap
MÉLYPONTRA KERÜLTEK- Lemondtak róluk, fel akarták adni, mégis befutottak. Nemcsak a mesterek, az énekesek is volt, h...
Sztárok is rajonganak értük
Nemcsak a rajongóknak, már a sztároknak is megvannak a maguk kedvencei. A Visváder - Palácsik házaspár, a Gáspár csa...
A mesterek is színpadra állnak
Hatalmas dobásra készül ma este Tóth Gabi. A Sztárban Sztár leszek! mestere a kilencedik élő showban nem csak a szék...
Sosem engedi el a kezét
Nehéz sorsáról nem szeret beszélni a tehetségkutató legfiatalabb versenyzője, Kökény Dániel. A 17 éves fiú élete a m...
Negyven éven át vezetett balesetmentesen egy kamionsofőr, aztán egy napon megtörtént ez
A Balástyai rém újabb áldozatára bukkanhatott a halottlátó
Így tért vissza a földre a kínai űrmisszió űrhajósa a Szencsu-14 visszatérő kapszulájával - képek
Kulcsár Edina és G.w.M különleges nevet választottak születendő kislányuknak
Szabó Ádám új barátnője elfelejtett nadrágot venni - képek